Az első leckében a legalapvetőbb tudást osztom meg veled, ami minden pénzügyi fejlődés alfája és ómegája. Ha pénzügyekről van szó, három különböző világ létezik: a szegény, a középosztálybeli és a gazdag. Ez a három világ három gondolkodásmódod és három életvitelt takar.

A szegény gondolkodás lényege az adósság és a függés.
A középosztálybeli gondolkodás lényege a kényelem.
A gazdag gondolkodás lényege az anyagi függetlenség.

A pénzügyi intelligencia szempontjából a szegények és a középosztály egyformán alacsony szinten áll. A gazdag gondolkodású emberek magas pénzügyi intelligenciával bírnak. Te a három közül valószínűleg a középosztályt képviseled, még akkor is, ha most kifejezetten rosszul állsz, vagy netán urambocsá nyomorogsz. A szegény gondolkodású emberek ugyanis nem tanulnak – és főleg nem pénzügyekről, a gazdagok viszont napi szinten élik ezt a tudást, és jellemzően nem ingyenes email-tanfolyamokon képzik magukat.

A gazdag gondolkodás és viselkedés lényege az, hogy anyagilag függetlenné válj. Ez a pénzügyi intelligencia lényege.

Az anyagi függetlenség napjainkban marketing-hívószó lett, és ennek megfelelően sokan sajnos egyáltalán nem értik, mit jelent. Te mindenesetre innentől kivétel leszel, mert pontosan tudni fogod, hogy mitől kell függetlennek lenni.

 Az anyagi függetlenség lényege, hogy négy dologtól NEM függsz:

1. Az államtól
2. A bankoktól
3. A munkáltatódtól
4. A munkádtól

Mitől nem függ az, aki anyagilag független?

Az államtól: Ide főként az tartozik, hogy a kemény munkával megkeresett bevételedet nem zabálja fel az adórendszer (ahol bocs, hogy ezt mondom, de a legnagyobb pénzek korrupcióra és rossz minőségű szolgáltatásokra mennek el), illetve hogy öregkorodban az állami nyugdíjon kívül más terved is van, így öreg napjaidban nem az vár rád, hogy dicsőségben nyomorogsz.

A bankoktól: Kerülöd az elszabadult, kezelhetetlen hiteleket (ilyen pl. a devizahitel), és a banki kamatokon és banki termékeken túl is van saját befektetési terved.

A munkáltatódtól: Nem csak a munkabéred az egyetlen és kizárólagos bevételi forrásod.

A munkádtól: Ha imádod is a munkádat, akkor is van körülötted egy rendszer, aminek köszönhetően akkor is van valamennyi jövedelmed, ha nem dogozol napi 8-10 órát. Ezt a legjobban egyéni vállalkozóként, cégvezetőként vagy befektetőként érheted el.

A jó hír az, hogy ha ezt a négy területet elkezded rendbe rakni magad körül, automatikusan elindulsz az anyagi függetlenség irányába.

A következő 29 napban ehhez fogok neked tippeket adni. Megismertetlek a pénzügyi intelligencia fogalmával, és megtanítalak arra, hogy az én tapasztalatom szerint mit és hogyan kell a mai magyar valóságban tenni ahhoz, hogy elkezdhess anyagilag függetlenné válni.

Mit csinálj mától?

  1. Ne csak olvasgass az anyagi függetlenségről: legyél valóban nyitott és hajlandó a saját életedben konkrét dolgokat is megtenni.
  2. Írd össze, hogy a négy fenti területen hogyan állsz jelenleg: milyen függéseid (vagy ha haladó vagy, függetlenedési terveid, módszereid) vannak per pillanat.
  3. Vedd észre, amikor a jövőben a biztonság és a függés irányába indulnál, és cselekedj ellenkező módon.

 Mindennapi pénzügyi intelligencia 30 napos tanfolyam 1. nap

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

1. nap: A három pénzügyi világ — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>