Ha felnőtt vagy és eltartod magad, valószínűleg rád is igaz, hogy a kiadásaid legnagyobb részét a háztartási rezsi teszi ki. Mivel pedig ez a legnagyobb tétel, ezt mindenképpen meg kell vizsgálni.

Mi az, hogy rezsi?

A háztartási nyelvben rezsinek számítanak az alábbi kiadások: havi közüzemi számlák (áram, víz, csatorna, szemétdíj, gáz, tüzelő ára), lakbér, lakás biztosítása, tévé, internet, vezetékes és mobiltelefon, közös költség, illetve a kert, az udvar vagy a kertész költségei. Ezek azok a tételek, amiket mindenképpen vezetned kell, és át kell gondolnod, hogy hogyan csökkentheted őket.

A rezsiköltségeid kapcsán is gondold át, hogy az egyes tételeket miképpen tudod csökkenteni vagy akár teljesen kiiktatni.

Mit csinálj mától?

Energia

  •  Válts energiatakarékos termékekre (pl. izzók, műszaki cikkek). Számold ki, hogy az eggyel energiatakarékosabb eszköz mennyi idő alatt hozza be az árát. Nemegyszer az derül ki, hogy már egy év alatt.
  • Ha gázzal fűtesz, sokszor megéri takarékosabb készülékre váltani. Ehhez ugyan hozzá kell nyúlni a gáztervhez, ami extra költség, viszont napi szinten használt lakásban meglepően hamar behozhatja az árát.

 Víz

  • Szereltess be vízsugárrendezőt („perlátort”) minden csapodba.
  • Ha meg tudod oldani, legyen a házban esővízgyűjtés. Ehhez elég egy hordót állítani az ereszlefolyó alá.
  • Ha építkezel, érdemes az esővizet és a szürkevizet rendszerbe foglalni, hogy pl. a vécé öblítése onnan menjen. Ez már napi szinten rengeteg vizet megtakarít, és előbb-utóbb minden háztartásban meg kell majd oldani ezt a cserét, ahogyan az ivóvíz ára emelkedni fog.

 Média

  • Évente nézd meg, tudnál-e olcsóbb csomagra váltani az internetszolgáltatódnál, mobilszolgáltatódnál, bankok között, stb. Keresd fel a szolgáltatódat, és kérdezd meg, hogy tudná-e olcsóbban adni. Sokszor ez az egyszerű dolog működik, csak maguktól nem fogják az orrodra kötni. (Én pl. a Telekomtól a legjobb ajánlatot akkor kaptam, amikor felhívtam őket, hogy lemondjam az előfizetésemet.)
  • Sok olyan szolgáltatás van, ami abszolút fölösleges, sőt, csak az idődet viszi el. Ezeket érdemes inkább úgy, ahogy van lemondani (pl. tévé).

 Szemét

  • A szemétköltség nagyságrendekkel csökkenthető, ha komposztálsz, mivel azokban a háztartásokban, ahol főtt ételt készítenek, a szemét legnagyobb része szerves anyag.
  • Ha a komposztálás nem megoldható, használd a környékbeli szelektív szemeteseket, és használj eggyel kisebb kukát vagy kérj heti egy ürítéssel kevesebbet. (És ne aggódj azon, hogy „minek, ha úgyis összeöntik”, hanem inkább olvasd el ezt a rövid cikket, és szelektálj tovább!)
  • És végül ne feledd, hogy a kormányzati rezsicsökkentés nem feltétlenül garancia a jövőbeli árakra, ezért mindig úgy tervezz, hogy a jelen helyett a jövőbe nézel. Ha a gazdasági helyzet rákényszeríti a szolgáltatókat, úgyis piaci áron fognak számlázni.

+ 1 javaslat: Amikor egy kiadást lecsökkentesz vagy elhagysz, írd be a megtakarítás rovatba. Fontos, hogy az így megtartott pénzt valóban magadnál tartsd, ne pedig valami másra költsd el! Egy kivétel, ha olyan dolgokra költöd, ami kiadáscsökkentést hoz (pl. perlátor).

Jó megszorításokat!


 Mindennapi pénzügyi intelligencia 30 napos tanfolyam 10. nap
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

10. nap: Itt a személyes rezsicsökkentésed! — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>