Mint tudod, a kiadások messze a leggyakrabban megjelenő tétele a „Kaja”, vagyis az élelmiszerre elköltött pénz. Mivel enni mindenki szokott, ráadásul naponta többször is, a legtöbb ember naponta több döntést is hoz, hogy mennyi pénzt költsön ételekre és italokra. Ezért érdemes átgondolni, hogy a kajapénz pontosan mire megy el. Az alábbi ötletek segíthetnek lejjebb szorítanod az efféle kiadásaidat. Azonban érdemes résen lenned, ugyanis az élelmiszeripar maga is élen jár abban, hogy lejjebb nyomja az árakat, ám ezt sajnos a minőség rovására teszi. Nem az tehát a feladat, hogy napi pár száz forintból étkezz – ami megoldható, ha hajlandó vagy ipari szemetet enni.

 Általában tartsd be azt az alapelvet, hogy a jó minőségű élelmiszerre – ha csak lehet – sose sajnáld a pénzt.

Mit csinálj mától?

1. „Éhes embernek nincs elve.”

Nem meglepő módon egészen más ételeket válaszunk, amikor éhesek vagyunk és lent van a vércukrunk, ezért szervezd úgy, hogy a bevásárlásaid előtt egyél, és lehetőleg ne szénhidrátot, mert pont mire a kasszához érsz, leesik a vércukrod, hanem fehérjét és zsírt, ami hazáig kitart.

2. Válaszd az alapanyagot.

Mivel az alapanyag mindig olcsóbb, mint a készétel (és csendben megjegyzem: a legtöbbször egészségesebb is), anyagilag jobban jössz ki, ha magad készíted össze a hozzávalókat, és te főzöl.

3. Írj bevásárló listát.

Bevásárlás előtt tervezd meg és írd össze, mit fogsz venni. Legyen egy alaplistád a mindig kellő élelmiszerekről, amit csak végig kell pipálni. Ne csak műszaki cikkeket rendelj a neten, hanem ételeket is nyugodtan szállíttasd házhoz. Így kevesebb az elhajlás és az impulzusvásárlás, és még időt is nyerhetsz.

4. Vásárolj nagy tételben.

Vásárolj nagy tételben, és ahol lehet, az erre való hivatkozással kérj engedményt is. Ez azt is jelenti, hogy ne naponta vásárolj, hanem heti szinten. Sokan pl. csak este szembesülnek vele, hogy a családnak nincs mit ennie vacsorára, és berohannak az első éjjelnappaliba, ahol méregdrága szeletelt termékeket és féligkész-ételeket vesznek estére és másnap reggelre, majd a játék másnap folytatódik ugyanígy.

5. Az egységárat nézd.

Az előrecsomagolt, szeletelt terméknél egy csomó extrát fizetsz, de semmit nem kapsz érte. Ilyen pl. a szeletelt felvágott, amit jóval olcsóbban tudsz megvenni, ha a pultostól kéred egyben vagy szeletben. Az is gyakori, hogy a gyártók a kis kiszerelésű termékek csomagolásával trükköznek: pl. a joghurtos bögre alja fel van nyomva, és 15%-kal kevesebb az űrtartalma. Mindig a kilóra vagy literre vonatkozó egységárat nézd, az a valós adat. Ezt az adatot ma már kötelező kiírni, így a termékeket még a polcon össze tudod hasonlítani.

6. Ne dőlj be az akcióknak!

Soha ne vegyél meg semmi csak azért, mert akciós! Akkor vedd meg, ha szükséged van rá. Az akció különösen necces ehet az élelmiszereknél, mert van, hogy a másnap lejáró szavatosságú, már lejárt vagy egyenesen romlott terméket akciózzák. Az is megesik, hogy éppen az akciós termékkel vernek át a csomagolással, és nem is éri meg azt a terméket választani.

A fenti ötletekkel garantáltan gyorsabban és profibb módon tudod bonyolítani a bevásárlásaidat. Ne feledd: ha a rezsit és az ételkiadásokat sikerül jól megfognod, a havi költéseid legnagyobb részét máris kézben tudod tartani.

Jó étvágyat!


 Mindennapi pénzügyi intelligencia 30 napos tanfolyam 11. nap

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

11. nap: Te hogyan vásárolsz? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>