Ma a takarításról szeretnék néhány gondolatot megosztani veled, mert a legtöbben olyan helyen élünk, ahol magunknak kell gondoskodnunk a lakás, ház, lakókörnyezet rendbetételéről. A takarításnak ráadásul két pénzügyi vetülete is van: a ráfordított idő és a költségek.

 Ha pénzügyileg intelligens akarsz lenni, a takarításra fordított időt és pénzt is csökkentened kell.

Mennyi időt töltesz takarítással?

Ha gyakran tapasztalod, hogy a lakásod takarítása korlátoz a pénzkereső tevékenységedben, érdemes kiszámolnod, hogy nem éri-e meg inkább egy takarítót fogadni. Simán lehet, hogy olcsóbban megúszod, ha nem te foglalkozol ezzel. Ha mindenképpen neked kell takarítanod, érdemes profin csinálnod. Ebben segíthet ez a kis könyv: Jeff Campbell: Puccparádé. Tudományos takarítás

Mennyi pénzt adsz ki takarítószerekre?

A másik oldal a takarítószerek ára. Közismert béna gyakorlat a magyar céges életben, hogy sok cég úgy próbál adóalapot csökkenteni, hogy az összes alkalmazott tisztítószerről hoz számlát. Így egészen kis irodák is annyit takarítanak papíron, mint egy 80 emeletes irodaház…. Ezt csak azért említem, mert a takarítószerek tényleg borsos árat tudnak jelenteni, ha valaki sokat vesz belőlük. Szóval a vegyszerek és takarítószerek költségét is kézben kell tartanod, ugyanis a modern tudomány átesett a ló túloldalára. Külön eszközt és kencét kéne vennünk a kádra, a vécére, a csapra, a mosogatóra, a bútorokra, a padlóra, az edényekre, az üvegekre, az ablakokra, a fémtárgyakra, a konyhapultra, a sütőre és még sorolhatnám. Az átlag háztartásban a sok takarítócuccnak és flakonnak külön szekrény kell. (Ja, és a sok vegyszertől az egész helyiség állandóan rossz szagú.) Szóval egy csomó pénzt kell kiadnod mindenféle olyan cuccra, ami ráadásul még az egészségre és a természetre is káros. Szerencsére ez esetben a pénzügyileg intelligens megoldás pont egybeesik a környezettudatos választással.

A takarítás költségeit radikálisan le tudod csökkenteni, ha három dolgot beszerzel:

* citromsav
* szódabikarbóna
* 2-3 mikroszálas takarítórongy

Mit csinálj mától?

Citromsav: A citromsav a vízkő és a bacik ellen jó. Ugyanazt tudja, mint a bolti ecetsav-esszencia, amit sokan viszont a szaga miatt nem szeretnek. Csak kesztyűben dolgozz vele!

Szódabikarbóna: A szódabikarbóna mindenféle felületen nagyszerű súrolásra. Ezt és a citromsavat érdemes többkilós kiszerelésben megvenni, mert úgy még olcsóbbra jön ki.

Mikroszálas takarítórongy: A mikroszálas takarítórongy molekuláris szinten szedi fel a piszkot a sima felületekről. Érdemes venned egyet a konyhába a poharakhoz, egyet a fürdőbe a takarításhoz és egyet az ablakmosáshoz. A legjobb az benne, hogy vízzel lehet aktivizálni (szárazon nem töröl), és forró vízzel lehet mosni.

Szóval ennyi. Akár már most is felállhatsz, és összerakhatod az összes flakont, sprayt és dobozt, hogy odaadd valakinek, aki még használ vegyszereket. A te költségeid ezennel drasztikusan lecsökkentek, felszabadítottál egy egész szekrénnyi helyet, a lakásod pedig garantáltan jobb szagú lesz. Szinte már ezért megéri…

 És néhány szó a mosásról…

A mosást külön kezelem a spórolási tippek között, mert némileg más kell hozzá, mint a sima takarításhoz. Hacsak nem olyan speciális a munkád vagy a ruhatárad, hogy muszáj fehérítened (pl. blúzokat, ingeket), a mosás gondját három egyszerű vegyszerrel letudhatod. A városi életmódra inkább jellemző, hogy a ruhák alig vannak igénybe véve, de a vegyszeripar szereti túllihegni a problémát, és erős anyagokat akar a nyakunkba sózni. Én azt látom, hogy a reklámokban mutogatott zsír- és ki tudja milyen „makacs foltok és szennyeződések” egy autószerelőknek biztosan sok gondot okoznak, de ha a többséghez hasonlóan te is ülőmunkát végzel, és naponta fürdesz, akkor a mosáshoz általában elég az alacsonyabb hőfok és a kevésbé durva vegyszer is.

Mit csinálj ezen túl?

Szerezd be az alábbi három anyagot, a többit pedig nyugodtan számold fel vagy tartsd meg vészhelyzetre, amikor tényleg valami szörnyű szennyest kell mosnod.

A mosás költségei az alábbi három dologgal csökkenthetők:

* mosószóda
* ecetsav
* illóolaj

Mosószóda: mosópor helyett használható, teljesen jól kimossa a szennyes dolgokat. Kb. annyit kell használni belőle, mint a normál mosóporból, de ha bizalmatlan vagy, akkor használhatod a régi mosóporral fele-fele arányban is.

Ecetsav: öblítő helyett tökéletes. Amúgy neked is feltűnt, hogy a mosógépedet egy idő után ragacsos, nyákos kosz lepi be? Na, az az öblítőktől van, amik nemcsak a talajvizet szennyezik, de a mosógépedet is kinyírják. Használj helyettük egy az egyben vagy vízzel hígított ecetet vagy bolti ecetsav-esszenciát. (És nem, nem lesz ecetszagú tőle a ruhád.)

Illóolaj: opcionális, ha szeretnéd, hogy a mosott ruháknak speciális illatuk legyen, az ecethez adhatsz pár cseppet a kedvenc illatodból.

Tipp: A mosószódát többkilós (akár 25 kilós) kiszerelésben vedd meg, mert úgy sokkal jobbra jön ki az ára. Ha ezt a mennyiséget túl soknak találod, kérdezz körbe az ismerőseidnél: általában mindig akad valaki, aki szívesen beszáll.

Ha pedig egy-egy ruhadarab nagyon csatakos, érdemes beáztatni éjszakára, és akkor szintén bőven elég a mosószóda. És természetesen vannak olyan esetek, amikor a mosószóda nem elég, ilyenkor nyugodtan be lehet adni a cuccokat egy tisztítóba. Hidd el, sokkal szebben megcsinálják, mint te.


 Mindennapi pénzügyi intelligencia 30 napos tanfolyam 12. nap

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

12. nap: Így takaríts (meg)! — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>