Vannak, akik kifejezetten szeretnek öltözködni, és vannak, akik rühellik a ruhavásárlás és „divatozás” puszta gondolatát is. Bármelyik csoportba is tartozol, valamennyit biztosan foglalkozol a ruházkodással – annál is inkább, mert a ruházkodás nemcsak pénzügyi kérdés. A ruhánk az identitásunk része, ezért a legtöbb embernek abszolút nem mindegy, hogy miben jár. Viszont ha újonnan akarod beszerezni a család ruhatárát, könnyen lehet, hogy több százezer forint sem elég rá – főleg, ha divatos akarsz lenni, vagy ha a gyerekeid növésben vannak.

Ne menj rá a márkákra, mert sokszor szó szerint csak a rávarrt logót fizeted meg. Számos egészen neves cégnél bevett gyakorlat, hogy megveszik a kínai bálás ruhát, és rávarratják a saját logójukat.

Mit csinálj mától?

1. Netezz!

Akár ruhát, akár cipőt szeretnél, érdemes kihasználnod az internet adta lehetőséget. A  neten rengeteg webáruház kínál ruhákat visszavételi lehetőséggel. Ezeken a helyeken meg tudod keresni, hogy mi tetszik, aztán megvárod, amíg az adott termékből abban a webáruházban leárazás lesz. Erről általában hírlevélben értesítenek is.

2. Ne csak plázázz!

Számos elegáns pláza ugyanazokat a darabokat árulja, mint amit a kínai piacon is megtalálsz nagyságrendekkel olcsóbb áron. Néha menj el egy jobb kínai piacra vagy áruházba, és nézz körül. Kulturálisan is érdekes tapasztalat, és ha nem is veszel semmit, könnyebben leszoksz arról, hogy a plázák drága irányítsa az ízlésedet.

3. Turkálj bátran!

Napjainkban reneszánszukat élik a turkálók, a használtruha- és second hand boltok. Bár itt is sokféle minőség van, a jobb üzletek teljesen jó minőségű és árú ruhákat kínálnak. Ráadásul egyre több boltban nem is használt ruhát, hanem vadonatúj dolgokat tartanak, amit még senki sem hordott előtted. Vannak ezek kívül olyan turkálók, ahol kifejezetten egyedi dolgokat találhatsz.

4. Reciklálj!

A legolcsóbb ruha az, amit egyszer mások már megvettek. Ez az elv legjobban a barátok  közötti cserebere keretei között érvényesülhet. A barátaiddal (vagy ha olyan a munkahelyed, a munkatársaiddal) szervezzétek meg, hogy x időpontra mindenki összeszedi és behozza a nem használt, de jó ruháit. Ilyenkor olyan ruhákhoz juthatsz, amelyek nemcsak „biztos” forrásból származnak, de még érzelmi értékük is lehet. (Nagyszerű csajos program, amikor egy kávé mellett elmesélitek egymásnak egy-egy darab történetét.)

Tipp: A babaruha külön téma, ugyanis minél kisebb egy gyerek, annál gyorsabban nő, és annál inkább nem éri meg újat venni neki. Mivel a legtöbb ember a saját generációjával barátkozik, valószínű, hogy amikor neked lesz gyereked, több barátodnál és az ő barátaiknál is születik baba, így a babaruhákat gond nélkül lehet keringetni. A Facebook szintén teljesen jó lehetőség erre, még csoportok is vannak, ahová lakhely szerint beléphetsz.

És ne feledd: bár a ruha része a személyiségünknek, soha nem a ruha teszi az embert – és ez különösen igaz azokra, akik hajlandók szerényebben élni, hogy megalapozzák a későbbi anyagi függetlenségüket. Ha te is beállsz a divat diktálta éves (sőt, évszakos!) változások követésébe, korlátlan mennyiségű pénzt költhetsz arra, hogy próbálod „kifejezni önmagad”. Az önkifejezés legjobb eszköze azonban az értelmes munka és a tartalmas emberi kapcsolatok, a többi csak sallang és talmi csillogás. A ruházkodásnál maradj a tartós, és téged érzésed szerint jól kifejező, de nem a szezonális divat diktálta ruhadaraboknál. Általában meghálálják.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 14. lecke

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

14. nap: Szeretsz öltözködni? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>