Ez a lecke talán jobban szól férfiaknak, ez a lecke ugyanis a kocsikról szól, és a férfiakat általában jobban foglalkoztatják az autós témák, mint a nőket. Ezzel együtt azért nem lepődnék meg, ha jó pár nőtársam is találva érezné magát. Szóval az évek során megfigyeltem, hogy akiknek van kocsijuk, nemegyszer érzelmi viszonyban állnak az autójukkal. (Ennek egy teljesen rémes példája az a kocsifényező kence reklám, amiben egy férfi megpuszilta a kocsija kifényezett motorháztetejét. Brrr.) Ez az érzelmi viszony okozza, hogy egyes autótulajdonosok részlegesen vagy teljesen vakok a kocsival kapcsolatos kiadásaikra. Szóval ha magad is autótulajdonos vagy autóhasználó vagy, egy kicsit mélyedj el magadban.

Az érzelmi alapú vakfolt mindig veszélyes, mert számolatlanul ömölhet ki miatta a pénz a háztartásból – és éppen az a pénz, amiből az anyagi függetlenségedet kellene megalapoznod.

Mit csinálj mától?

 1. Szembesülj a költségeiddel!

Készíts egy kimutatást, amiben minden autós költséged benne van: a kocsi ára, a törlesztők, a tankolás, a szerviz, a mosatás, a kötelező biztosítás, a casco, a 200-300 forintonként bedobált parkolási díjak, az autópálya-matricák, a téli gumik és a hólánc, a melegítő a feneked alatt, az autóskesztyűd, amit évente elhagysz, a Wunderbaum vagy más kedvenc szagosítód és a szilikon mütyürök, amik a visszapillantón himbálóznak – tehát minden kiadás, ami ahhoz köthető, hogy autód van. Légy magadhoz nagyon őszinte!

2. Szortírozd a kiadásaidat!

Ha készen vagy a tételekkel, a költséget kétfelé szortírozd: írd össze az egyszeri és a rendszeres kiadásokat (ez utóbbi általában havi kiadás szokott lenni). Forintosítsd és számold be a szervizben töltött napokat – a hétvégét is! – mert akkor nem a munkáddal vagy a családoddal foglalkozol, tehát az is kiesés.

3. Használj Excelt!

A kalkulációt ne papíron, hanem Excelben készítsd el! Excelben ugyanis egy mozdulattal be tudsz szúrni új sorokat (sok dolog nem fog elsőre eszedbe jutni), és már egyetlen adat módosulása esetén is azonnal láthatod a végeredményt, nem kell újraszámolnod az egészet.

4. Nézd össze az arányokat!

Add össze az összes költséget: az egyszeri és a havi kiadásokat is. A gyakorlat végén ki fog jönni egy összeg. Nézd meg, hogy ez a mostani havi és éves nettó bevételed mekkora hányada.

Ha az összeg 10%-nál magasabb, és az autó nélkül is tudsz pénzkereső tevékenységet végezni, akkor nem vagy abban a helyzetben, hogy autót tarts!

Ezzel a gyakorlattal és a vele járó felismerésekkel nem elidegeníteni akarlak a kocsitól, hanem segíteni, hogy valós képed legyen az időről és a pénzről, amit egy luxus dologra költesz. Sokan megdöbbennek, amikor a fenti számítást megcsinálják, mert nem gondolták, hogy a kocsijuk ennyibe kerül, és ennyi időt vesz el – ráadásul az esetek egy részében feleslegesen, mert olyan körülmények között élnek, ahol az egyéb közlekedési formákat is teljesen jól tudnák használni.

A reklámok üzenetével ellentétben az autó nem a siker mutatója és nem státuszszimbólum, hanem közlekedési eszköz – legalább is a pénzügyileg intelligensebb emberek számára. Mint már említettem, luxuskiadásokra ráérsz majd akkor is, amikor jól állsz anyagilag. Addig viszont gondold át, hogy hogyan tudod minél kevesebbet használni vagy akár teljesen kiiktatni az autódat. A következő leckében erre adok néhány tippet.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 15. lecke

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

15. nap: Van autód? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>