Előjáróban egy alapgondolatot osztanék meg veled: az én tapasztalatom az, hogy az értelmes munkát végző és az életével boldog ember sokkal kevesebb szórakozásra vágyik. Aki ugyanis jó helyen van a munkájában és elégedett az életével, annak a napi tevékenységei és gondolatai elég örömet okoznak, és általában nem várja, hogy péntek és szombat éjjel végre mint a ketrecből kiszabadult állat, kitombolhassa magát. (Neked is megvan a karácsonyi bulin magát tajtrészegre leivó, mindenfélében fetrengő topmenedzser élménye? Az ilyesmi sosem jó jel…)

Azt javaslom, hogy te olyan munkát végezz, aminek látod az értelmét, ami hasznot hoz mások számára, és amiben napi szinten tudod a képességeid legjavát kihasználni.

Figyeld meg magad, hogy mennyi öröm van az életedben, és dolgozz azon, hogy ne a hétvége és a téli szünet meg a nyaralás legyen az életed legkellemesebb része. Ha ezzel nem vagy rendben, keress értelmes munkát a magad számára, és olyan munka- és életcélokat, amelyek motiválnak. Jó jel, ha a munkád néha éjjel is foglalkoztat, és reggel alig várod, hogy megcsináld, amit éjjel kitaláltál. (Figyelem, ez nem azonos szorongással és az inszomniával!) Ezzel együtt is normális, ha néha vágysz a kikapcsolódásra és a szórakozásra. Amikor viszont kikapcsolódsz, azt tudatosan tedd, és az az idő ne a nettó pénzszórásról szóljon.

Mit csinálj mától?

Az alábbi tippek pénzügyileg intelligensebb irányba terelhetik a szórakozásra fordított idődet. Figyelj rá, hogy ne csak egyet válassz közülük, hanem kombináld őket!

  1.  Szórakozz ingyen!
  2. Keresd a közösséget!
  3. Mozogj!
  4. Tanulj vagy próbálj ki valami újat!

1. Szórakozz ingyen!

Keresd az ingyenes kikapcsolódási lehetőségeket. A modern világ tele van olyan programokkal, amikért nem kell fizetned: kinti séta, templomi koncert, tanösvény-látogatás, madárfigyelés, antikváriumi vagy könyvesbolti kóborlás, önkéntesmunka egy szép környezetben, hobbikertészkedés, közösségépítés.

2. Keresd a közösséget!

Amikor kikapcsolódsz, válaszd a társas programokat. A barátok, a kellemes családtagok és jó ismerősök segítségével elkerülheted a nagyvárosi élettel járó elszigetelődést. Szintén jó, ha van olyan hobbid, amit csak másokkal közösen tudsz csinálni: klub, vallási közösség, énekkar, stb.

3. Mozogni, mozogni, mozogni!

Keresd a mozgással járó kikapcsolódást, de annak is az ingyenes fajtáit: erdei és városi séta, kirándulás, biciklizés, futás, otthoni vagy szabadtéri edzés, stb. Az aktív pihenés sokkal jobban felfrissít, mint a fotelban ücsörgés, ezért minden nap legyen valami mozgás az életedben. Erre az ülő életmód miatt fokozottan szükségünk van!

4. Tanulj vagy próbálj ki valami újat!

Aki évtizedeken keresztül ugyanazokkal a tevékenységekkel kapcsolódik ki, ugyanúgy belefásulhat, mintha nem pihent volna. Próbálkozz ismeretlen dolgokkal, menj el tanfolyamokra, ahol olyasmit tanulhatsz, ami addig szürke folt volt a szellemi térképeden, vagy szerezz új élményeket: menj el barlangászni, bunji-jumpingra vagy egy olyan közösségbe, ahol még sosem jártál.

A szórakozásra is érvényes tehát „a kevesebb több” alapelv: élj értelmes életet, és legyenek a mindennapjaid elég kellemesek ahhoz, hogy ne kelljen hetekre elmenekülnöd az életedből. De ami jár, az jár, néha igenis kell a kikapcsolódás. Ilyenkor csinálj mást, mint a dolgos hétköznapokban, csak ne engedd, hogy a kikapcsolódás kizárólag a szokásos (és nem mellesleg több százezer forintot felemésztő) síelés vagy külföldi utazás legyen.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 17. lecke

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

17. nap: Te szórakozol? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>