Megfigyeltem, hogy a legtöbb ember kifejezetten nem tud és nem is akar spórolni, mert azt vallja, hogy „egyszer élünk”, és addig jól akarja érezni magát. Van azonban egy kisebbség, akinek kifejezetten vonzó a spórolós életmód. Ők a megtakarítási blogok lelkes lájkolói és követői, ők nézik, hogy hol akciós a trappista sajt, hogy hogy lehet 180 forintból süteményt sütni, hogy kell olcsón kitakarítani a csempék közötti fúgát szódabikarbónával és egy használt fogkefével. Ezek az emberek általában az idősebb generációk tagjai, akik (vagy akik szülei) láttak már egy-két rázós történelmi helyzetet, és megtanulták, hogyan kell a legszűkösebb viszonyok között is életben maradni.

Erre a mentalitásra ráadásul ráerősített a válság is, hiszen a népesség nagy hányada egyre rosszabb körülmények között él. Így hát ez elmúlt néhány évben gomba-módra szaporodnak a hogyan-takaríts-meg témájú szerzők és közösségek, és egyre többen a spórolásban látják a megváltást.

A spórolás valóban fontos része a pénzügyi intelligenciának: aki ugyanis nem tudja érdemileg csökkenteni a kiadásait, az szinte biztosan nem lesz anyagilag független. De nem szabad a spórolásnál megállni, mert ez nem gazdag mentalitás és nem is anyagi függetlenség!

1. Figyelj, hogy ne vessz el az apró részetekben!

Nem akkor leszel nyerő, ha rászoksz az állandó spórolásra, és mindenhol csak azt nézed, mennyit tudsz megtakarítani. Ha önszántadból profin tudsz nyomorogni, és a következő 30 évben fogkefével tisztítod a fugákat, attól még nem leszel jobb anyagi helyzetben, és végképp nem leszel anyagilag független.

2. A spórolás nem cél, hanem eszköz.

Fontos megértened, hogy a kiadásaid csökkentése csupán az ugródeszka: egy lehetőség, hogy finanszírozni tudd a pénzügyi életedben a fontos dolgokat. Ehhez nyilvánvalóan abba kell hagynod a fogyasztói életmódra jellemző pazarlást, és tudatosabbá kell válnod a pénzzel kapcsolatban.

De akkor miért kell spórolni?

A kiadások csökkentése az anyagi függetlenségnek szükséges de nem elégséges feltétele. Megmagyarázom, miért. Fizikából tudjuk, hogy az egységre vetített relatív sebességkülönbség kevesebb energiával érhető el, mint az abszolút sebesség. Ha például két autó nyolcvannal megy egymással szemben, százhatvannal tudnak ütközni. Nyolcvannal minden személyautó tud menni, százhatvannal viszont már kevesebb.

Mivel vélhetően neked is az az érdeked, hogy minél hamarabb válhass (legalább részben) anyagilag függetlenné, ugyanezt az elvet kell követned: átlagos mértékű energia befektetéssel kell elérned egy gyorsabb pénzügyi sebességet. Ezt úgy tudod elérni, ha egyszerre két irányból „támadsz”. Más szavakkal kevesebbet kell költened, és többet kell keresned. Ezzel eléred, hogy a sebességek összeadódnak, és jóval előnyösebb helyzetben leszel!

Az legyen a célod, hogy létrehozz egy markáns eltérést a kiadásaid és a bevételeid között. Ebből tudsz ugyanis megtakarítást képezni!

Miért van szükség megtakarításra?

A középosztálybeli pénzügyi értékrend szerint megtakarítani azért kell, hogy legyen egy vésztartalék, amihez baj esetén nyúlhatunk, a gazdag gondolkodás szerint azonban nem ez a megtakarítás fő célja. A megtakarítás ugyanis az a szabad keret, ami kinyitja az embernek a kapukat. Amikor van megtakarításod, van rá kereted, hogy elmenj tanfolyamokra, megvegyél könyveket, képzőanyagokat, amelyek fejlesztik a pénzügyi tudásodat. És amikor már van elég megtakarításod, lehetőséged nyílik különféle befektetéseket kipróbálni: először csak szimulátor-módban, aztán a tapasztalataid és a levont tanulságok alapján a valóságban is. Innen pedig már jól belátható az út az anyagi függetlenségig.

Mit csinálj mától?

Kezdj el azon gondolkozni, hogyan tudnád „kinyitni az ollót”, vagyis minél jobban szétnyomni a bevételeid és a kiadásaid közötti különbözetet a bevételek felé. Ehhez (ha még nem tetted,) az előző leckék tippjei alapján kezdd el markánsan lejjebb tornázni a kiadásaidat, és a következő napokban kapott gondolatok alapján nézd meg, hogyan tudnád feltornázni a bevételeidet.

A következő hónapokban kövesd ezt a tervet legalább egy évig!

Ugye most már érted, hogy hogyan lesz megtakarításod?


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 18. lecke

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

18. nap: Te szeretsz spórolni? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>