Ha a legtöbb emberhez hasonlítasz, te sem vagy maradéktalanul elégedett a bevételeiddel, és egyetértesz velem abban, hogy igazán kereshetnél többet. Nos, a tegnapi levél óta érted, hogy ez a pénzügyi intelligencia szempontjából miért nem számít mohóságnak, sőt, miért alapkövetelmény. Mint már tudod, a lényeg nem is annyira az, hogy mennyit keresel, hanem hogy ehhez képest mennyit költesz, vagyis hogy mennyi a különbözet. Ugye emlékszel az anyagi függetlenség mérföldköveire? A harmadik így szól:

3. mérföldkő: Növeled és diverzifikálod a bevételeidet.

Ez a mérföldkő két dolgot jelent:

1. Többet kell keresned, mint eddig, mivel így tud nyílni az a bizonyos olló.
2. Többféle forrásból kell bevételhez jutnod, mert ha csak egy bevételi forrásod van, kifejezetten sérülékeny vagy.

A harmadik mérföldkő elérésében az alábbi ötletek segíthetnek. Mint mindig, most is javaslom, hogy az alábbi ötletek közül többet is próbálj megvalósítani.

Mit tehetsz munkavállalóként?

Ha alkalmazott vagy…

  1. Vegyél egy nagy levegőt, és kérj a főnöködtől fizetésemelést.
  2. Képezd magad, hogy idővel más feladatokat és magasabb munkakört is el tudj látni. Ha kell, akár a szabadidőd terhére tanulj olyan dolgokat, amikkel a munkahelyeden kezdeményezni tudsz.
  3. Keress plusz egy bevételi forrást, ami akár eseti munka is lehet, és az sem baj, ha nem a legnemesebb tevékenység a világon (pl. ablakmosás, takarítás, gyerek-korrepetálás).

Ha egyéni vállalkozó vagy cégvezető vagy…

  1. Emeld meg az áraidat.
  2. Szabadulj meg a macerás (= sok időt elvevő és keveset vagy nem fizető) ügyfeleidtől, így több időd lesz a jóknak szolgáltatni, a rossz ügyfeleket pedig hadd szívja el a konkurencia.
  3. Keress megoldást félpasszív bevételekre is, mint pl. éves vagy havidíjas rendszer, VIP tagság.

Mit tehetsz magánemberként?

  1. Ha megéri, add ki a lakásodat és költözz egy kisebbe.
  2. Ha van garázsod vagy kocsibeállód, add ki.
  3. Ha van bármilyen hobbid, próbáld pénzzé tenni.

Fontos! Mint a további levelekben látni fogod, az így elért bevételnövekedés arra való, hogy a pénzügyi tudásodba fektesd! Ha nem a pénzügyi fejlődésedre költöd, egy lépéssel sem kerültél közelebb ahhoz, hogy anyagilag függetlenné válhass. Szóval ne engedj a szirének énekének, és vegyél a pluszjövedelemből valami nagyszerű kütyüt vagy nyaralást. Makacsul tarts ki az eredeti célod mellett, ami nem más, mint az anyagi függetlenség elérése!


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 19. lecke
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

19. nap: Elégedett vagy a bevételeiddel? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>