Ez a kérdés talán sokaknak fölösleges, de tapasztalataim szerint manapság olyan zavar és zaj van a pénzügyi témák körül, hogy egyáltalán nem árt tisztázni ezt az alapfogalmat. Ahhoz, hogy megértsd, mi az az anyagi függetlenség, nem árt tudnod, hogy mi nem az.

Nem tartoznak ugyanis az anyagi függetlenség fogalma alá az alábbi dolgok:

  • Privát jachtod van.
  • A Karib-szigeteken nyaralsz.
  • Óriási gyémánt-nyakláncot veszel.
  • Drága éttermekben étkezel.
  • Versenyautót vezetsz.
  • Felsőkategóriás drogokat vagy konzumhölgyeket/urakat „fogyasztasz”. (Bocs, ha nem ilyen az értékrended, de a „felső” körökben ez gyakran az életvitel alapja. Ajánlom erről A Wall Street farkasa című filmet, ha még nem láttad.)

Ezeknek semmi közük az anyagi függetlenséghez, még akkor sem, hogy sok anyagilag független ember él ilyen kellékekkel körülvéve, és a média is ezeket a képeket nyomatja.

A fenti dolgok a gazdagság, méghozzá a pazarló gazdagság részei.

Az nem anyagi függetlenség, ha valaki sokat keres, és nagy lábon él, hiszen ilyenkor a munkájától függ. Ha az illető valami miatt elveszíti a munkáját, és megszűnnek a bevételei, következik a luxuscikkekkel körülvett nyomorgás. Ezt lehet látni számos celebritásnál, akik a kastélyban élnek luxuskörülmények között, és közben teljesen el vannak adósodva.

Az anyagi függetlenség azt jelenti, hogy akkor is megélsz, ha nem dolgozol munkahelyen vagy a cégedben napi 8-10 órát.

Magyarán szólva az az anyagi függetlenség, ha akkor is van bevételed, ha nem a megszokott egész napos munka életvitelt folytatod, de nem is a megtakarításodat éled fel, hiszen az egy idő után értelemszerűen elfogy, és akkor ott vagy, ahol a part szakad.

Az anyagi függetlenséghez kell tehát egy rendszer, ami akkor is jövedelmet hoz,
ha te nem gályázol vele.

Ezt hívjuk befektetéseknek. Ide tartozik az a milliomos, aki a tőkéje kamataiból él. Szintén ide tartozik az az ember, aki lakásokat vagy garázsokat ad ki, és a bérleti díjból fedezi a főbb kiadásait. Vagy ilyen az a vállalkozó, aki automatizálta az ügyeit, és akkor is tud megrendeléseket fogadni és teljesíteni, ha éppen néhány hétig nyaral.

Mit csinálj mától?

  • Gondold át, hogy számodra mit jelen a gazdagság?
  • Gondold át, hogy mit jelent az anyagi függetlenség, és hozz egy egyértelmű döntést, hogy melyikre vágysz.

Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 2. nap

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem

 

 

 


Hozzászólások

2. nap: Mi nem számít anyagi függetlenségnek? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>