Na jó, ez nem teljesen fair kérdés, mert egy bizonyos életkor alatt talán azt sem tudod, ki volt Lenin, nemhogy mit mondott. Szóval segítek. Ezt mondta: „Tanulni, tanulni, tanulni.” (Ennél mondjuk bonyolultabban fogalmazott, ha érdekel, itt van.) Mindenesetre ebben nagyon egyet tudok érteni vele, ezért is választottam ezt a kitételt az anyagi függetlenség 4. mérföldkövének. Tehát még egyszer:

Az anyagi függetlenség 4. mérföldköve: Tanulsz.

A tanulni kifejezés itt természetesen a pénzügyi tudásod fejlesztését jelenti. Ugye emlékszel még a három pénzügyi gondolkodásra? Na itt igen erősen tetten érhető, hogy kinek milyen a pénzügyi értékrendje. A szegények általában egyáltalán nem képzik magukat, sokszor még az írás-olvasással is gondjuk van. A középosztály csak a formális oktatásban hisz („csak legyen meg a papírod, fiam!”), de ahogy kikerül a főiskoláról, egyetemről, már nyűg neki a képzés, és csak a kötelező munkahelyi képzéseken vesz részt.

A gazdagok általában nem a formális oktatási rendszerben, de nagyon is sokat tanulnak pénzügyekről: tanfolyamokon, könyvekből, szakmai közösségekben, de főleg „az életben”, vagyis a tapasztalataikból – és mások tapasztalataiból.

Ha tehát szeretnél jobb anyagi helyzetben, anyagi biztonságban élni, a legelső befektetésed mindig a tudásodba való befektetés legyen!  Ezt nem lehet elkerülni, sem elnapolni, hogy „majd akkor költesz erre, amikor jobban állsz”. Ha nem tanulsz meg máshogyan bánni a pénzzel, nem fogsz jobban állni. Pont.

Ráadásul a középosztály rá van szoktatva, hogy másokkal végeztesse el a pénzügyi feladatait: bankok és befektetési tanácsadók hada várja, hogy mikor adhat neked tanácsot, hogy mibe tedd a pénzed. Nem meglepő módon a tanács mindig ugyanaz: add oda nekik.  A gond csak az, hogy ezek a befektetések sajna úgy vannak kitalálva, hogy ne te járj jól, hanem hogy a te tőkéd eltartsa a pénzügyi szolgáltató céget és a munkatársait. Ha tehát a befektetéseidből szeretnél megélni, muszáj megtanulnod, hogyan működnek.

Ehhez az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnod:

  1.  Térképezd fel a magyar pénzügyi piacot!
  2. A tanulásra sose sajnáld a pénzt!
  3. Tanulj legalább a négy alaptémáról!
  4. Csatlakozz egy pénzügyi közösséghez!

Mit csinálj mától?

1. Térképezd fel a magyar pénzügyi piacot!

Ismerd meg, hogy kik és milyen módszerek, elvek szerint oktatnak pénzügyi intelligenciát. Rengeteg iskola és elv van, neked viszont meg kell találnod azt, ami nemcsak tehozzád illik, de valóban működik is. Egy példa: lehet, hogy erősen spirituális személy vagy, és hiszel a vonzás törvényében. Ez tök jó, de ha csak ilyen jellegű tanfolyamokra jársz, attól még nem lesz befektetésed. Ha pedig lesz, tuti nem fogod tudni jól működtetni, mert pl. nem leszel tisztában vele, hogy hogyan védd meg a lakásodat a nem fizető bérlőktől. A magyar piacon található oktatási trendekről szól a 2015-ös januári teázásom, ezt javaslom, ezt az előadást mindenképpen hallgasd meg!

2. A tanulásra sose sajnáld a pénzt!

Vannak, akik sajnálják a pénzüket pénzügyi tudásra költeni, és azt gondolják, hogy „majd a neten” (mármint ingyen) megtalálják az jó befektetési tippeket. Te vedd tudomásul, hogy csak ingyenes, gyorstalpaló anyagokból még senki nem lett se gazdag, se anyagilag független. Aki ugyanis fizetés nélkül akar gazdagságot, az nemcsak az energia-megmaradás elvének mond ellent, de elutasít egy komplett szakmát is. A pénzügyek olyan, mint a zongorázás: valamennyit tanulni kell egy (vagy több) jó tanártól, és sokat kell gyakorolni, míg „benne lesz az ember kezében”.

3. Tanulj legalább a négy alaptémáról!

A pénzügyi intelligencia négy alappillére:

  1. Tőzsde
  2. Vállalkozás
  3. Ingatlan
  4. Nemesfémek

Minden reális befektetés valamilyen módon ezekkel a területekkel (vagy ezek kombinációjával) áll összefüggésben. Ha erről a négy témáról megtanulod az alapvető dolgokat, egész jó rálátásod lesz egy sor befektetési lehetőségre. Ehhez menj el legalább két tanfolyamra vagy előadásra mind a négy témából.

4. Csatlakozz egy pénzügyi közösséghez!

Erről a témáról bővebben 5 lecke múlva fogok írni. Addig is jegyezd meg, hogy ez is fontos része a tanulásnak, ugyanis a szinergia (hatástöbbszörözés) sehol sem olyan fontos, mint az emberek közötti szakmai kapcsolatokban. Ha egyedül akarsz anyagilag függetlenné válni, max. a férjeddel/feleségeddel tudsz majd konzultálni, és kénytelen leszel az összes buktatót a magad kárára végigjárni, ami évekkel visszaveti a sebességedet. Egy jól kiválasztott csoportban a sebességed és a tudásod megsokszorozhatod. Soha ne hagyd ki ezt a gyorsítósávot!

Ha feltérképezd a magyar pénzügyi oktatás piacát, nem a Google találatok mentén fogsz sodródni, hanem informált és tudatos döntést tudsz majd hozni arról, hogy hol, kinél, milyen elvek szerint akarsz képződni. Ha pedig a négy témában elmész 2-2 oktatásra, és utána rendszeresen konzultálsz egy olyan szakmai csoporttal, akik értik, miről van szó, kapitális hibát már valószínűleg nem tudsz elkövetni.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 20. lecke
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

20. nap: Tudod, mit mondott Lenin? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>