Most már tudod, hogy a következő időkben legalább 8 előadásra, tanfolyamra kell elmenned ahhoz, hogy kipipálhasd az anyagi függetlenség tanulásról szóló, negyedik mérföldkövét. Ám mindent lehet jól és rosszul csinálni – ez a pénzügyi önképzésben is pontosan így van. Az alábbi hibákat sok ügyfelemen (és persze néha magamon is) láttam már. Ha ezeket az első perctől elkerülöd, sok tévutat, kitérőt és bukást spórolsz meg magadnak. Tehát a hét buktató:

A pénzügyi önképzés 7 buktatója

1. buktató: Csak külföldi szerzőket olvasol.

A magyar kultúra gyökeresen más, mint az az amerikai és német közeg, ahonnan a legtöbb ismert pénzügyi könyv származik, ezért tudnod kell, hogy pontosan miben más a mi világunk, és hogy mire érdemes figyelned, amikor át akarod ültetni a külföldi szerzők könyveit a saját életedre. Ezt a témát részletesen kifejtem A gazdagság útján című könyvem erről szóló elektronikus fejezetében. (Olvasd el a könyv Mit ne higgy el a külföldi pénzügyi könyvekből? című elektronikus fejezetét.)

2. buktató: Egyedül mész tanfolyamokra.

Ez a buktató azokra jellemző, akik párkapcsolatban vagy családban élnek, de mégis egyedül mennek el különféle tanfolyamokra. Ez akkor okoz majd galibát, amikor hazamész, és más pénzügyi döntéseket hozol, mint amit megszoktak tőled. A másik gond az lehet, hogy az új értékrended miatt lassan elszigetelődhetsz a barátaidtól. Te visszafogod a kiadásaidat és próbálsz minőségi módokon kikapcsolódni, de ők ebből csak azt látják, hogy „totál megváltoztál”, és már nem jársz velük szombaton sörözni. Ez ellen az a legjobb megoldás, ha magaddal húzod a párodat és a barátaidat. Mesélj nekik, hogy elkezdted képezni magad, és akinek van érzéke és kedve ehhez a témához, azt vond be a fejlődésedbe. Add nekik kölcsön a könyveidet, és menjetek együtt egy-két programra.

3. buktató: A tanfolyamokon nem ismerkedsz.

Vannak, akik a tanfolyamokon egész nap senkihez nem szólnak azon kívül, hogy „elnézést, szabad ez a hely?” Ha te sem szívesen elegyedsz szóba „idegenekkel”, a pénzügyi tanfolyamokon lépj túl önmagadon, és ismerkedj! Ha a pároddal vagy barátoddal mész a tanfolyamra, ne együtt bandázzatok, hanem váljatok szét, és beszélgessetek azokkal, akik értelmesnek látszanak. Egy tanács: akit jó fejnek találsz, attól ott a helyszínen kérd el az emailcímét. Hidd el, semmi sem idegesítőbb, mint utólag úgy nyomozni valaki után, hogy nem vagy nyomozó.

4. buktató: A tanfolyamokon csak a béna emberekkel ismerkedsz.

Szintén hiba, ha holmi – hamis – biztonságérzet reményében csak olyanokkal beszélgetsz, akik a te kezdő szinteden vannak, vagy még nálad is bénábbak. (Ezt nem sértésnek szánom. Ez elején mindenki béna. Én is az voltam.) Ha az a benyomásod, hogy akivel szóba elegyedtél, nem tudna neked mit tanítani, udvariasan hagyd ott.

Minden önfejlesztő programon van egy tucat olyan személyiségű ember, aki szeretni rögtön elmagyarázni, hogy miért hülyeség vagy lehetetlen az, amit az előadó mondott. (Érdekes módon ők nem félnek ismeretlenekkel szóba elegyedni…) Az ilyen beszélgetésekben sose vegyél részt, és ha hallótávolságban vagy, akkor is azonnal lépj ki a helyzetből!

5. buktató: Nem kezded el a gyakorlatba átültetni a tanultakat.

Minden képzés veszélye, hogy az ember meghallgatja, egyet is ért, de amikor hazamegy, nem kezd el semmit sem máshogyan csinálni. A pénzügyi intelligencia gyakorlati műfaj. Nem bölcsészet, nem elemzés, nem okoskodás, nem zen meditáció, nem könyvek falása, hanem az a képesség, hogy gyorsan és alaposan tudsz dönteni az anyagi kérdésekben. Már az első perctől kezdd el csinálni, amit tanulsz. Ebben a műfajban minden év, amit elvesztegetsz, pénzben is mérhető veszteséget termel neked.

6. buktató: Minden megtakarításodat egy befektetésbe teszed.

Minden kezdőt fenyeget az a veszély, hogy az összes megtakarítását egy lapra teszi fel. Ha nincs veszteségszabályzó mechanizmus beépítve az adott befektetésbe, ne tedd fel rá az összes pénzedet! Erre főleg akkor figyelj, ha a tőkédet bérből és fizetésből raktad össze. Utólag nagyon tud fájni, ha arra a sok munkára gondolsz, amit elveszítettél.

7. buktató: A kudarcokat a módszernek tudod be és feladod.

Pénzügyi intelligenciát tanulni pont olyan, mint bármilyen más tanulási folyamat: hozzátartozik, hogy hibázol! Ezért ne várd azt, hogy minden döntésed csodásan bejön, és te lágy zeneszó kíséretében belerohansz a naplementébe, aztán megjelenik a The End felirat. Nem így lesz! Amikor másfajta pénzügyi döntéseket hozol, bizony lesznek idegesítő, frusztráló és félelmetes pillanatok is. A lényeg, hogy addig ne hagyd abba, amíg el nem kezded látni az eredményeket! Utána már jön a motiváció magától is.

Összegezve: Kudarcok és buktatók nélkül nincs fejlődés. Ha anyagilag független akarsz lenni, lesznek kudarcaid és anyagi veszteségeid is, de ez hosszú távon nem számít. Ha a fenti buktatókat kiiktatod, és a kudarcokból le tudod vonni a megfelelő tanulságokat, már 2-5 év múlva is biztosan jobb anyagi helyzetben leszel, mint ma.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 21. lecke
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

21. nap: A pénzügyi önképzés 7 buktatója — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>