A fenti kérdés kicsit provokatív, mert lefogadom, hogy a válaszod legalább részben ez: Igen, naná, hogy értek hozzá! Ez nem véletlen. A középosztálybeli gondolkodású emberek általában mind azt hiszik, hogy értenek az ingatlanokhoz, és nagyszerű ingatlan-befektetők lennének – csak éppen nincs pénzük öt lakást megvenni.

Az emberek azért érzik magukat ingatlanszakértőnek, mert mindenki valamilyen ingatlanban szokott lakni, és sokan fel is újítottak már lakást. A pénzügyi intelligencia szempontjából azonban ennek semmi köze nincs az ingatlanbefektetéshez. Ugyanis ha te laksz egy ingatlanban, az nem befektetés, hanem költség és kiadás. Ráadásul az ingatlanok azért is nehéz befektetői terület, mert az ingatlanokhoz kell arányaiban a legnagyobb tőkebefektetés. (És ne menj bele abba az utcába, hogy neked majd „foglaló nélkül” lesz ingatlanod, mert ez a válság előtti hitelpiacon működött, és akkor is leginkább az USÁ-ban.)

Viszont van valami, amit tőke nélkül is megtehetsz már most: tanulj meg a saját lakhatásodról befektetői szemlélettel gondolni! Ugyanis ha ez megy, akkor a befektetni való tőke birtokában jóval könnyebb dolgod lesz.

Ha nincs saját lakásod…

Ha még nincs lakásod, bizonyos szempontból előnyben vagy, mert nem kötelezted el magadat és vélhetőleg óriási hiteleket sem nyögsz. A legtöbb középosztálybeli ember legnagyobb életcélja, hogy legyen egy saját lakása, és esetleg vegyen a gyerekeinek is. Ennek érdekében akár évtizedekre is képes eladósítani magát. A lakás azonban nem cél, hanem eszköz. A céljaid mindig tartalmasabbak legyenek, ne ilyen szűken vett anyagi léptékűek. Ne dőlj be a középosztálybeli álomnak, hogy akkor vagy valaki, ha lakást (sőt: házat!) veszel magadnak. Dolgozz az anyagi függetlenségeden, ne akard bebetonozni magad egy lakhelyre/településre/országba, ami megköt és elveszi az anyagi forrásaidat.

Ha van saját lakásod…

Ha van is saját lakásod, ne ragadj bele a középosztálybeli csapdába, hogy szerelmes vagy a lakásodba. Ehhez lásd az első pontot alább.

Addig is, amíg tőkét gyűjtesz, hogy egyszer legyen saját ingatlanbefektetésed, az alábbi 3 dolgot tedd:

  1. Racionalizálj!
  2. Értsd meg az ingatlan fogalmát!
  3. Keress pozitív példákat!

Mit csinálj mától?

1. Racionalizálj!

Mint a bevételek növeléséről szóló levélben írtam, ha a számításaid ezt hozzák ki, érdemes a lakásodat kisebbre cserélni vagy kiadni, akár csak egy-két napra apartmanként is. A cél, hogy a lakhatási költségeket leszorítsd, és a különbözetet megtakarítsd. Ha ettől a gondolattól most sokkot kaptál, az éppen annak a jele, hogy nem tudsz hideg fejjel gondolkodni az ingatlanokról, és még ha van is tőkéd, nem javasolt ebbe a területbe fektetned.

2. Értsd meg az ingatlan fogalmát!

A középosztálybeli emberek számára így néz ki az egyenlet: ingatlan = lakás. A gazdag gondolkodású emberek azonban tudják, hogy számtalan ingatlanfajta létezik. Ismerj meg minél többféle ingatlant, és lehetőleg járj is végig minél többfélét, és nézd meg, melyik hogyan működik a valóságban. (Online abszolút nem lehet ingatlanokat megismerni, mert fizikailag nincsen ott.)

3. Keress pozitív példákat!

Keress legalább két embert, aki legalább részben az ingatlanbefektetéseiből él, és ha nem is oktatja, azért hajlandó beszélni a tapasztalatairól. (Ez meglepően nehéz lehet, mert sokan gyanakvással fogadják a tanulni vágyókat, és mereven elzárkóznak attól, hogy megosszák a tudásukat.) Keress nyitott és közlékeny ingatlanbefektetőket, és hallgasd meg a tapasztalataikat.

Remélem, már kezded érteni, hogy az ingatlanokhoz érteni elsősorban nem pénz kérdése. Először is úgy kell értened ehhez a témához, hogy befektetői szemmel tudd látni a lakhatásodat. Ha ez már megy, sokkal kevesebb gondod lesz, amire oda jutsz, hogy kiadásra vagy eladásra legyen akár lakhatási, akár egyéb célú ingatlanod.

A következő levélben háromféle ingatlanbefektetésről olvashatsz majd.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 22. nap
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

22. nap: Te értesz az ingatlanokhoz? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>