Az előző napokban már megértetted, hogy mit és miért kell tanulni, ha anyagilag függetlenné akarsz válni. Ma az ingatlanokkal kapcsolatban mutatok be vázlatosan három olyan példát, amely az átlagnál jobb befektetés.

A középosztálybeli életvitelű ember ösztönösen vonzódik az ingatlanokhoz – de csak akkor, ha maga (vagy a gyereke) lakhat benne, akár olyan áron is, hogy évtizedekre eladósítja magát. A középosztály akkor kerül a legközelebb bármiféle ingatlan-befektetési helyzethez, amikor meghal a nagymama vagy a nagypapa, és a megüresedett lakásáról kell dönteni: a gyerek kapja meg, vagy el/kiadjuk? Amennyiben a nagyi városi lakos volt polgári háttérrel, általában 70-90 nm-es, erősen lelakott lakásról van szó, amire milliókat kellene költeni, amire persze nincs keret. De még ha van is rá keret, az ilyen nagy és lerobbant lakásoknak befektetésként igen rossz a megtérülésük, tehát pont nem éri meg őket kiadni.

A mostani, kínálati piacon egy lelakott, nagy lakást kiadni pusztán azért, hogy „ne álljon üresen”, bizonytalan és rossz megtérülésű befektetés. Ráadásul nagyobb eséllyel vonzza be a rosszul fizető bérlőket, akiket a tulaj nem tud kezelni.

Íme három jó példa….

1. Kocsibeálló

Városi szinten a kocsibeálló az egyik legjobb kiadható ingatlanfajta. (Még az elég jó megtérülésű fedett egyéni garázs is rosszabb mutatókat hoz.) A teremgarázsokban található kocsibeálló kiadása kifejezetten megéri az olyan környékeken, ahol gond a parkolás, és egyre kevesebb az utcai parkolóhely.

2. Felújított garzon

Itt mind a két kitétel fontos: garzonokból ugyanis bőven van kínálat, de ebben a méretben abszolút hiánycikk a felújított, főleg amit nem eladásra, hanem kiadásra kínálnak. Így a mostani piacon kuriózum a max. 35-40 nm-es bérelhető kislakás, ami valóban tiszta, és ahol te is hajlandó lennél beülni a kádba. Az ilyen lakások gyakorlatilag napokon (néha órákon) belül kiadhatók, és a bérlők is megbecsülik magukat, mert tudják, hogy ilyet nem fognak találni. (Persze a nem fizető bérlőt nem ezzel kell kiszűrni.)

3. Apartman

A turisztikai nagyvárosokba óriási számban érkeznek turisták, akiket a híg piac ugyan kiszolgál, de jó minőségű (felújított és jó szolgáltatásokat adó) apartman még mindig elkel. Mint már említettem, itt ráadásul szóba jöhet az eseti kiadás is, amit akár a te saját lakásodra is kiterjeszthetsz olyan időszakokban, amikor kiugróan magas a kereslet (pl. Budapesten a Sziget fesztivál).

A fenti három befektetésfajta természetesen csak kiragadott példa, arra azonban talán jó szemléltető, hogy megértsd, mit jelent a tanulás ebben a témában. Akinek ugyanis magasabb a pénzügyi intelligenciája, az nemcsak magasabb hozamú ingatlanbefektetéseket tud indítani, de jóval kevesebb tőkére is lesz szüksége. Ezért megéri tanulni!


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 23. nap
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

23. nap: Íme három jó példa! — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>