Mint már tudod, legalább ebben a négy témában érdemes képezned magad: tőzsde, vállalkozás, ingatlan és nemesfém. Ma a tőzsdézésről szedtem össze egy-két hasznos gondolatot.

Nem tudom, te hogyan vélekedsz a tőzsdézésről, de kb. 4:1-hez az esélye, hogy  valami ilyesmit gondolsz róla:

Ez az egész nem más, mint online szerencsejáték.
Nem állít elő semmi értéket, ezért nem akarok ilyesmivel foglalkozni.
Erkölcstelen dolog, mert csak mások rovására lehet vele nyereséget elérni.

Ha a tőzsdei kereskedés hasonló gondolatokat ébreszt benned, jó, hogy olvasod ezt a leckét. Én ugyanis pénzügyi intelligencia oktatóként egyre inkább azt tapasztalom, hogy a tőzsdei kereskedés legalább alapszintű ismerete ma már az általános műveltség része. Az áruk és a devizák árfolyamai egy az egyben hatással vannak a gazdasági folyamatokra és a napi életszínvonalunkra. Csak két példa: a benzin vagy a forint árfolyamváltozásai napok alatt képesek felhúzni vagy bedönteni az ország gazdaságát és benne a vállalkozókat és magánembereket – vagyis téged. Ezért is szerepel a pénzügyi felmérő tesztemben, hogy tudsz-e legalább 5 percet beszélni egy bármilyen árfolyamgrafikonról. (A teszt linkét a levél alján találod.) Ha ugyanis teljesen értetlenül állsz egy árfolyamgrafikon előtt, az olyan, mintha a 21. században nem tudnád a számítógépet használni.

Egyesek attól félnek, hogy ha elmennek egy tőzsdetanfolyamra, akkor muszáj kereskedniük is. Ez nyilvánvalóan nem így van. Mint ahogy nem kell írónak lenned csak azért, mert az iskolában megtanultál írni, kereskedned sem kell csak azért, mert elvégeztél egy tőzsdetanfolyamot. Viszont egy tőzsdetanfolyam számos előnyt is ad, amely túlmutat önmagán.

Íme három példa….

1. Devizahitelek

Aki ismeri az árfolyamok természetét, az annó hamar kiszúrta a devizaalapú hitelek veszélyeit, hiszen minden árfolyamra igaz, hogy néha csak egy helyben toporog, néha pedig durván felszökik vagy lezuhan. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a frank árfolyama ebben a sávban szokott mozogni” kitétel innentől kezdve komolytalan, erre pénzügyi családi tervet építeni nem lehet.

2. Befektetési alapok

A befektetési alapkezelők is grafikonokon mutatják be az eddigi eredményeiket. Amikor  ilyesmibe akarsz pénzt fektetni, alapvető, hogy a grafikonokat te magad is tudd értelmezni, ne a banki alkalmazott vagy pénzügyi tanácsadó (valójában: ügynök) értelmezése szerint dönts. A kiajánló tanácsadók szerint ugyanis minden termékük nagyszerűen és stabilan teljesít, ami nyilvánvalóan nem lehet igaz, hiszen minden portfólióban vannak nulla hozamú vagy veszteséges termékek.

3. Arany

Mint minden árucikknek, az aranynak is van saját árfolyama, ami meghatározza, hogy mikor érdemes venni, illetve hogy mikor érdemes (vagy nem éri meg) eladni. Ha nyugdíjtervként veszel aranyat, a tőzsdei kereskedés elvei segítenek, hogy ne ess pánikba, amikor elkerülhetetlenül megzuhan az ára.

Mit csinálj mától?

Minimum két tanfolyam!

Menj el legalább két tőzsdetanfolyamra. Nem ingyenes bemutató előadásra, hanem fizetős, több alkalomból álló tanfolyamra, és legalább két különböző oktatót ismerj meg.

Minimum két ember!

Keress legalább két embert, aki legalább részben tőzsdei kereskedésből él. Hívd meg őket egy kávéra, teára, és beszélgess velük, hogy hol tanultak, hogyan és milyen elvek szerint kereskednek.

Automatizálj!

Tanulj az automatizált tőzsdei kereskedésről is, mert amíg létezik a modern elektronikus tőzsde, addig a gépek sokkal hatékonyabbak lesznek az embereknél. Amint eldöntötted, hogy milyen stratégia szerint fogsz kereskedni, próbáld a lehető legnagyobb részben automatizálni a folyamatot, hogy minél kevesebb idő alatt érd el azt az eredményt, ami reálisan abban a stratégiában benne van. Szintén legyen pontos terved a Fekete Hattyú esetekre, amikor bele kell nyúlnod a robot működésébe. (A Fekete Hattyúról a 28. napi levélben olvashatsz majd.)

Szóval ha eddig voltak ellenérzéseid a tőzsdézéssel kapcsolatban, azt javaslom, tedd félre a kételyeidet, és azzal foglalkozz, hogy te személy szerint megértsd, hogyan működik ez a terület. Így mindenképpen tudatos és informált döntést tudsz majd hozni arról, hogy akarsz-e ebbe a témába pénzt fektetni.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 24. nap
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

24. nap: A tőzsdézés szerinted is szerencsejáték? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>