A harmadik befektetői terület a vállalkozások témája. Ide tartozik az is, ha egyéni vállalkozó vagy, és az is, ha céged van alkalmazottakkal, mert bizonyos szempontból mindegy, hogy melyik formációban vállalkozol, az elv ugyanaz. Valami hasznosat kell adnod a világ számára, amit az emberek hajlandók pénzzel viszonozni.

A magyar nyelvben a vállalkozó kifejezés még mindig sokak fülének gyanúsan cseng, és körülbelül a seftelő és a maffiózó között található. Ha pénzügyileg intelligensen gondolkodsz, természetesen nem osztod ez a véleményt, hanem tudomásul veszed, hogy a három terület közül (tőzsde, vállalkozás, ingatlan) a vállalkozás kiépítése a legtöbb munkát kívánó, de egyben a legnagyobb profitnövekedéssel kecsegtető befektetési lehetőség.

Nincs kőbe vésve, hogy csak szakmai okok miatt lehet vállalkozni. Sokan a hobbijuk vagy egy betegségük felől kerülnek be a vállalkozások világába.

Ha jelenleg csak fix havi jövedelmed van (vagy még az sincs), alaposan gondold át, hogy mit tudnál vállalkozni. A vállalkozás ugyanis egyedi ügyfelekre épül, tehát eleve diverzifikált, több lábon álló bevételi lehetőség.

Ha nem vagy vállalkozó…

Gondold át, hogy az alábbi négy irányba indulva hogyan tudnál extra bevételekre szert tenni akár eseti, akár rendszeres alapon.

1. A jelenlegi pénzkereső munkád

Ha jelenleg alkalmazásban vagy valahol, gondod át, hogyan tudnád a mostani munkádat akár a munkahelyeden, akár máshol beszámlázással végezni. Ha vannak erre ötleteid, ne szerénykedj, hanem ajánlkozz.

2. Régebbi tudásod, szakmád

Van-e olyan régebbi tudásod, ami ma is piacképes vagy aránylag könnyen azzá tehető? Van-e olyasmi, amiben régen jó voltál, és amit taníthatsz másoknak is? Ez lehet akár egy idegennyelv vagy egy iskolai tantárgy oktatása, korrepetálása.

3. Hobbid

Van-e olyan hobbid, amit amúgy is csinálsz, és ami némi kreativitással pénzzé tehető? Ha pl. elég magas szinten foglalkozol Tiffanylámpa-készítéssel, mandalafestéssel, gyöngyfűzéssel, ékszerkészítéssel, varrással vagy selyemfestéssel, simán lehet, hogy mások örömmel fizetnek a termékeidért.

4. Álmaid, terveid

Van-e bármi olyasmi az életedben, amit szeretnél elérni vagy megtanulni, és amibe belevágva másnak is inspirációt adhatsz? Pl. lefogysz, és másoknak is át/eladod a módszeredet, vagy kihozod magad egy testi/lelki betegségből, és másoknak is megmutatod, hogyan csináltad.

Ha már van vállalkozásod…

Európán belül sajnos Magyarországon kiemelkedően magasak az adóterhek, ezért a vállalkozásoknak óriási prés alatt kell teljesíteniük (még akkor is, ha nem termelnek bevételt, ami azért elég nonszensz). Könnyen lehet, hogy már van vállalkozásod, de nem megy jól. Ennek általában két oka szokott lenni: vagy a terméked nem elég jó, vagy a marketinged. Az első esetben termékfejlesztésre lesz szükséged, a másodikban viszont a te fejlesztésedre. Ha van egy álmod, amiben hiszel, tedd bele azt a tanulást is, hogy megtanulj eladni. Simán lehet, hogy csak ez választ el a sikertől!


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 25. lecke
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem

 


Hozzászólások

25. nap: Vállalkozz! — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>