Most nem arra gondolkodik, hogy a lányok pasizzanak, a fiúk pedig csajozzanak, szóval ha ez ugrott be, akkor bocs. Még mindig az anyagi függetlenség alapjait járjuk körül, azon belül is az ötödik mérföldkövet, amely így szól:

5. mérföldkő: Megismerkedsz másokkal, akik jobbak nálad.

Ha anyagilag független akarsz lenni, mindenképpen keress hasonló szemléletű embereket, akikkel körülveszed magad. Mondjuk ez az élet minden területén fontos, mert társas lények vagyunk, de az érzelmek és a pénzügyek területén kifejezetten szerencsétlen dolog, ha egyedül maradsz a döntéseiddel. Az ember ugyanis sokféle módon tud tanulni: könyvből, filmből, a hibáiból, egymaga agyalva és feltalálva a spanyolviaszt – de a legjobban másoktól lehet tanulni, akik tudják, mit kell csinálni. Így tanul a kisgyerek is a felnőttektől, és így tanulnak a profik is egy jó edzőtől vagy mentortól. Tehát ha a pénzügyeidben változni és fejlődni akarsz, neked is meg kell keresned azokat, akik jobbak mint te, és nem utolsó sorban hajlandók is megosztani veled a tudásukat.

Mit csinálj mától?

Kezdd el tudatosan keresni azokat, akik a pénzügyek bármely részében jobbak, mint te. Ha találsz ilyen embereket, ne szerénykedj és ne szégyenkezz, hanem ismerkedj úgy, mint amikor párt kerestél magadnak: kezdeményezz és beszélgess, hogy megtudd, ki méltó a figyelmedre, és ki nem. Keress az alábbi csoportok között:

1. A párod vagy házastársad

Ez a tipp arra az ideális esetre vonatkozik, amikor:

a) egyáltalán van párkapcsolatod,
b) a párod intellektuálisan is a párod, tehát veled együtt akar változni.

Ha ez a helyzet, akkor ne hagyd ki azt az erőt, amit egy jól működő párkapcsolat hozhat az életedbe, és vágjatok bele együtt ebbe a pénzügyi kalandba.

2. Tanfolyami társak

A pénzügyi programok ideális hely az ismerkedésre, oda ugyanis (vélhetőleg) olyan emberek mennek el, akik maguk is fejlődni akarnak, és már akár több éves tapasztalatuk is van ezen a téren. A szüneteket módszeresen azzal töltsd, hogy jó értelemben vadászol azokra, akik értelmesnek tűnnek. Ezt főleg a kérdéseik és megnyilvánulásaik alapján tudod felmérni, tehát ne csak az oktatót, hanem a közönséget is figyeld.

3. Oktatók és egyéb közszereplők

Ide tartoznak azok az (szak)emberek, akik kimondottan vállalják, hogy ők többet tudnak az átlagnál. Ilyenek pl. a pénzügyi oktatók, előadók, szerzők, blogszerzők, guruk, stb. Ha bármilyen programon találkozol ilyen emberekkel, nyugodtan menj oda hozzájuk, és kérdezd meg őket, hogy xyz témában kit, melyik tanítványukat ajánlanák, majd keresd meg az illetőt.

4. És általában bárki…

Járj a világban nyitott szemmel, mert egészen váratlan helyeken is felbukkanhat érdekes ismeretség, ilyenkor ugyanis „bevonzod”, akit kell. De ehhez figyelmesen kell élned, és ha ott az alkalom, bátran lecsapni rá, pont ugyanúgy, mint a párkapcsolati ismerkedésnél: menj oda és mondd el, hogy érdeklődsz, és kérj egy emailcímet vagy telefonszámot.

Ismerkedési tippek

Az alábbi tippek segítenek a kapcsolat építésében:

  • Mindig legyél tisztességes és fedd fel a lapjaidat. Mondd el, hogy keresed a tudást és az ismeretséget.
  • Mondd el, hogy te meddig jutottál, és mi érdekel.
  • Mondd el, hogy nem „lenyúlni” akarod a másik ember ötletét, hanem megtudni a véleményét, és általában megismerni másokat.
  • Kérdezd meg, hogy lenne-e kedve találkozni veled, és beszélgetni egy órát arról, hogy neki mik a tapasztalatai.
  • Ha igent mond, azonnal kérd el az illető emailcímét vagy telefonszámát.
  • Minél hamarabb, de max. két napon belül vedd fel vele a kapcsolatot.
  • Hívd meg egy kávéra vagy teára, és beszéltesd a tapasztalatairól. Ragaszkodj hozzá, hogy te fizess; ő ugyanis éppen ingyen szívességet tett neked.
  • A befektetők között nem ritka a paranoia („Mindenki el akarja lopni az ötletemet”), ezért készülj fel rá, hogy fogsz visszautasítást kapni. Ne vedd magadra, nem téged minősít, hanem az illető tapasztalatait és bizalomszintjét.

Ha már több jó arccal megismerkedtél, tovább tudsz lépni: ki tudsz alakítani magad körül egy közösséget, amire éles helyzetben is számíthatsz. De ez már átvisz a következő mérföldkőre, amiről a 27. leckében olvashatsz.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 26. lecke
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

26. nap: Ismerkedj! — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>