Lehet, hogy elsőre nem is érted teljesen a kérdést, mert a törzs kifejezés manapság elavult, inkább a közösség kifejezést szoktuk használni. Itt most a pénzügyi közösségről lesz szó. Régen az ősember egész életében egyetlen törzsbe tartozott, ma viszont mindenki egy tucat különféle törzs tagja. Van a család, az iskoláink, a munkahelyek, a gyerekkori szomszédok, a hobbik, stb, csak éppen a pénzügyekben maradunk magunkra. Ezért írom, hogy az anyagi függetlenség felé vezető úton az utolsó előtti mérföldkő, hogy ne egyedül (vagy a férjeddel, feleségeddel) hozd meg a legfontosabb anyagi döntéseidet.

6. mérföldkő: Van körülötted „törzs”.

Hogy miért fontos ez? Mert ha csak egyedül vagy a pároddal tudod megbeszélni a fontos anyagi kérdéseket, sanszos, hogy a saját középosztálybeli értékrendetek alapján fogtok döntéseket hozni. Márpedig ezek a döntések csak egyre messzebb visznek az anyagi függetlenségtől. (Emlékszel? A középosztály a biztonságot és a függést választja.)

Ezért írom, hogy kezdj el pénzügyi képzésekre járni, és ott ismerkedni. Amikor ugyanis már megismerkedtél pár jó arccal, aránylag könnyű néhány embert magad köré szervezni. Ők lesznek a te pénzügyi törzsed. Ez persze a magyar kultúrában (is) tabu, nem lennék meglepve, ha megdöbbennél ettől a gondolattól: „Egy idegennek mondjam el a terveimet?” Igen, pontosan erről van szó. Csak annyi a különbség, hogy mire egy közösség lesztek, már nem is lesztek egymásnak idegenek, sőt, mivel pénzügyileg közös nyelvet beszéltek, az anyagiakat illetően még jobban is megértitek egymást, mint mondjuk a régi barátaiddal.

Mit csinálj mától?

1. Válaszd ki, kikkel szeretnél csoportot alakítani!

Az előző lecke alapján keresgélj jó fej embereket. Amikor már néhány hónapja eljárogatsz pénzügyi képzésekre, körvonalazódni fog benned, hogy kik azok, akikkel érdemes lenne egy pénzügyi csoportot létrehozni.

2. Kérdezd meg, érdekli-e őket ez a lehetőség!

Keresd meg a szóba jöhető jelölteket, és hívd meg őket az alakuló csoportba. A legtöbben elsőre nem igazán értik, miről van szó, ezért nyugodtan adj nekik írásos anyagokat is, pl. ennek a leckének a szövegét, vagy kérd őket, hogy itt iratkozzanak fel erre a 30-napos tanfolyamra.

3. Gyertek el a csoportépítő képzésemre!

Gyertek el a Pénzügyi intelligencia tanulócsoport képzésemre. Ez egy négyalkalmas képzés, ahol megtudhatjátok, hogy egyáltalán mit jelent egy ilyen csoport, hogyan kell bele tagokat toborozni, hány fővel érdemes indítani, és milyen elvek mentén tud egy ilyen közösség sikeresen működni. A képzésről itt olvashatsz bővebben.

4. Állítsátok össze a csoportot, és fogjatok bele a munkába!

Ha már megvannak a tagok, és a módszertant is többen megismertétek, nincs hátra más, mint elkezdeni a munkát. Ha a csoport csak havonta kétszer találkozik, már az is elég időt jelent egy-egy embernek, hogy átgondolja a lehetőségeit, és amikor konkrét tervei vannak, tudjon róluk konzultálni.

Mire való a pénzügyi törzs?

Egy ilyen csoport arra való, hogy legyen körülötted egy közösség, ahol nem kell fizetned, de ahol a tagok az átlagnál jobban értenek a pénzügyi intelligenciához és az anyagi függetlenséghez. Ezekkel az emberekkel meg tudod beszélni ezeket az alapvető kérdéseket:

  • Hol tartasz most, mik az erősségeid és gyenge pontjaid a pénzügyek tekintetében.
  • Milyen irányokba tudnál egyáltalán elindulni, hogy anyagilag függetlenebbé válj.
  • Mit csinálj, amikor hirtelen döntéshelyzetbe kerülsz (pl. van egy lakás, amibe beleszerettél, és azonnal le akarod foglalózni.)

Ha végigjárod ezt az utad, mindig lesz egy közösség, ahol tudnak veled konzultálni. Többé nem kell érzelmi alapú döntést hoznod a legfontosabb pénzügyi kérdésekben.

A következő leckében a befektetésekről fogok írni.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 27. lecke
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

27. nap: Neked van törzsed? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>