Ha anyagilag független akarsz lenni, legalább egy olyan befektetésre szükséged lesz, ami tisztességes hozamot hoz neked, és megkönnyíti a napi szintű megélhetésedet. Ezt mondja ki az utolsó, hetedik mérföldkő is:

7. mérföldkő: Saját befektetéseket indítasz.

Mi számít befektetésnek?

Ahhoz, hogy befektetések indíts, csak másodsorban kell tőke. Elsősorban kristálytiszta tudás kell hozzá, hogy egyáltalán mi számít befektetésnek! Nos, pénzügyi szempontból befektetésnek nevezzük azt, amikor:

  1. Egyszer vagy többször erősen a zsebedbe kell nyúlnod, és egy jelentősebb összeget be kell fektetned. 
  2. Ennek a befizetésnek van kockázata, hozama és rugalmassága. 

Vagyis… 

  1. Olyan befektetés nincs, amikor 10 000 forint “hosszú távú hozamaiból” majd megélsz. Ezt a gondolatot felejtsd el, és aki ilyet ígér, azt nagy ívben kerüld. Ha 40 éven keresztül kell kicsengetned havi 10 000 forintot, annak lenyűgöző lehet a kamatos kamata, de a mai változékony piacokon ez is elég merész terv. Még 4 évre is nehéz tervezni, nemhogy negyvenre.
  2. Ha egy befektetésnek nincs kockázata, nincs hozama, és nem rugalmas (lásd alant), akkor nem befektetésről, hanem spekulációról vagy nettó átverésről van szó. Ja, és mindhárom jellemző kötelező elem!

Kockázat: Egy befektetéssel valamennyi pénzt mindenképpen veszíthetsz, de ha peched van, akár az egész tőkédet vagy még annál többet is. (Ez történt pl. a devizahitelesekkel vagy a svájci frank árfolyam 2015-ös év eleji leszakadása miatt sok tőzsdei kereskedővel.) A veszteség a befektetés szinte kötelező eleme, ezért minden befektetés első kérdése, hogy hogyan minimalizálod a veszteséget, és hogyan véded a tőkédet.

Hozam: A várható hozam legyen legalább egy kicsivel magasabb a mindenkori banki alapkamatnál, különben minek foglalkoznál az egésszel? Ha egy befektetés annyit vagy kevesebbet hoz, mint az alapkamat, akkor inkább tedd be szépen a pénzedet egy bankszámlára, aztán dőlj hátra.

Rugalmasság: Fontos, hogy meg tudd gondolni magad, vagyis valami normális időn belül legalább az eredeti tőkédhez hozzájuss. Ez gond lehet pl. egy ingatlanbefektetésnél, ha olyan az ingatlan, hogy évekig nem tudod árán eladni. Bármibe is akarsz befektetni, érdemes úgy tervezned, hogy pár hét alatt ki tudj szállni a történetből.

Készülj fel a Fekete Hattyúra!

Nem dicsekvésként mondom, de nem sok pénzügyi oktató van a piacon, aki beszél erről, mivel ez nem egy vonzó téma, és sok képzésben úgy csinálnak az előadók, mintha az anyagi függetlenség csupa méznyalásból állna. Szerintem nem etikus nem felkészíteni az embereket arra, hogy a befektetések néha fekete lyukként működnek: csak nyelik a pénzt, és semmi jó nem sül ki belőlük.

Vannak ugyanis olyan különleges helyzetek, amik meghazudtolják az eddigi pénzügyi tapasztalatokat. Ezeket szokás Fekete Hattyúnak nevezni (Nassim Nicholas Taleb könyve alapján). Ezek olyan piaci események, amelyek nekünk teljesen valószínűtlennek tűnnek, de a rendszer részeként nézve teljesen normálisak. Pl. ilyen esemény minden gazdasági krízis, nem fizető albérlő és becsődölő vállalkozás.

Mit csinálj mától?

1. Tanulj meg profin elemezni!  

Gyere el a Befektetési ötletek elemzése című előadásomra. Ezen az előadáson megtanulhatod azt a három eszközt, amit minden befektetés elemzéséhez használnod kell: az Excel-táblázatot, a befektetői háromszöget és a SWOT-elemzést. (Attól, hogy a munkádban használod ezeket, befektetőként nem fogod magadtól tudni, mire valók.)

2. Készülj a Fekete Hattyúra!

Rendesen készülj fel a rendkívülire is, hogy ne csak hogy ne érjen váratlanul, de legyen terved rá, és ne érezd, hogy ez az anyagi függetlenség hülyeség, mert lám, mik történnek az emberrel… Olvasd el Nassim Nicholas Taleb: A fekete hattyú Avagy a legváratlanabb hatás című könyvét.

Ha megtanulod jól elemezni a befektetési ötleteidet, és a rendkívüli dolgok sem érnek váratlanul, máris 100-szor előnyösebb helyzetből startolsz majd, mint a középosztálybeli befektetők. A jó hozzáállás ugyanis nem tőke kérdése – hanem valóban fejben dől el.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 28. lecke
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

28. nap: Befektetés vagy átverés? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>