Ezzel a leckével belekezdünk abba, hogy konkrétan, lépésről lépésre hogyan tudod megteremteni az anyagi függetlenségedet. Nos, a legalapvetőbb dolog:

A pénzügyekben a Nulladik Lépés a személyes célok tisztázása!

Miért kell a cél?

A cél adja meg a választ arra a kérdésre, hogy „Miért kell még ezzel is foglalkoznom?” Ha vannak pénzügyi céljaid, lelkesebben fogod vállalni a pénzügyekkel kapcsolatos feladatokat.

Mi számít pénzügyi célnak?

Ma Magyarországon a legtöbb ember pénzügyi célja ez: „Szeretnék normálisan megélni”. Ez azonban nem cél, hanem alapfeltétel! Akinek nincsenek ennél pontosabb pénzügyi céljai, az vaktában költekezik, és a korszellem meg az aktuális reklámok uralják a fantáziáját. A korszellem ma az, hogy legyünk bejelentett alkalmazottak (mert „csak így lesz nyugdíj”), és lakjunk saját tulajdonú lakásban – vagy inkább házban (mert „csak az biztonságos”). Erre rátesz a reklámipar, amely azt sulykolja, hogy vegyünk divatos ruhákat, sok élelmiszert, utazzunk síelni, menjünk nyaralni, és 2-3 évente cseréljük le a kocsinkat, mert „a sikeres ember így él”.

Az anyagi függetlenség azonban nem a pénzszórásról szól, hanem hogy akkor is megélsz-e, ha csak heti 4-12 órát töltesz munkával. Na ez az igazi pénzügyi cél!

Mit csinálj ez után? 

  • Bemelegítésként írd össze, hogy ha lenne extra (vagyis máshova nem kellő) 3 millió forintod, egészen konkrétan mi lenne az a pár dolog, élmény, tanfolyam, bármi, amit megvennél. Töltsd ki a teljes keretet! A tételek mellé szúrd be a kívánt dolog pontos árát, fényképét/rajzát és linkjét.
  • Az előző gyakorlatot folytatva kezdd el tételesen megfogalmazni az általános pénzügyi céljaidat. Térj ki minél több területre, mint pl. család, háztartás, egészség, utazás, önfejlesztés, befektetés, stb.

Javaslat: Ülj neki többször, ez nem egy ötperces feladat! Ha tudod, a tervezésbe vond be a párodat, gyerekeidet is! Jó szórakozást!


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 4. nap

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem

 


Hozzászólások

4. nap: Neked vannak céljaid? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>