Egy kis adalék az előző leckében felvetett gyakorlathoz, amiben a hárommillió forintot kellett elköltened. Szóval amikor el kell költenie egy (általában fiktív) de azért elég nagy összeget, sok ember abba a csapdába esik, hogy azt írja össze, hogy mit venne meg. Ezek a tételek általában tárgyak: dolgok, kütyük, áruk, amiket hazacipelsz, és utána csak nézed. (Kivéve, ha kaját vettél, mert az ugyebár eltűnik és átalakul.) De a „cuccok” természete az, hogy pont akkor okozzák a legtöbb örömet, amikor kiválasztjuk és kifizetjük őket, utána viszont általában jön a leszálló ág, és gyakran egy irritáló tárgy lesz belőlük, ami csak a helyet foglalja. (Kivételek természetesen vannak, pl. ha veszel egy zongorát vagy gitárt, amin elkezdesz tanulni, akkor nyilván egyre nagyobb örömed leled benne, ahogyan fejlődsz. De ezek ritkábban szerepelnek a listán.)

Ezért figyelj, hogy te ne ilyen cucc-listát írj!

Ha még nem láttad, nézd meg Galla Miklós A cucc című monológját, és ha tudsz angolul, az eredetit is meghallgathatod George Carlintól. (Ha nem tudsz angolul, tervezd be gyorsan az angoltanár díját is.:)) Szerintem a pénzügyi intelligencia része, hogy kritikusan tudjunk hozzáállni a sok felesleges csetreszhez, amit állítólag meg kellene vennünk, hogy boldogabbak legyünk.

Mit csinálj? 

Tárgyak helyett élményekben gondolkodj! Az élmény az, amit ott és akkor megélsz, ami egy pozitív emléket ad. Harminc év múlva az x-edik ruhára nem fogsz emlékezni, de egy csodás kirándulásra, utazásra vagy közös programra a családoddal, barátaiddal igen. Néhány tipp:

  • Külföldre utazol, de nem szervezetten és nem szállodában, hanem magánszálláson vagy lakáscserés helyen laksz (pl. airbnb).
  • Beiratkozol egy jobbagyféltekés rajztanfolyamra (igen, tényleg működik!)
  • Elmész egy tánciskolába. (Még jobb, ha külföldön mész el.)
  • Tesztvezetsz egy klassz autót.
  • Egy különleges helyen túrázol.
  • Átszelsz egy országot vagy földrészt.
  • Elmész valahová, ahol gyerekkorodban jártál utoljára (pl. a cirkuszba).
  • Befizetsz egy repülésre, barlangászásra.

Jó tervezgetést!


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 5. nap

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem

 


Hozzászólások

5. nap: Egy gondolat a hárommillióhoz… — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>