Ez a lecke a kiadások követéséről szól, ami (mint most már tudod) az első az anyagi függetlenség 7 mérföldkövéből. A kiadások követése régen is divat volt: a jó háziasszony kockás füzetben vezette a háztartási költségeket. Mára azonban ez a feladat túlnőtte a kockás füzetet, és nem csak a háztartásról, piaci húspénzekről szól.

Az alábbi tanácsok segíthetnek, hogy a 21. századnak megfelelő módon, profi szinten tudd követni a kiadásaidat!

  •  Minden blokkot tegyél el, mert szinte biztos, hogy már este sem fogsz emlékezni az összegekre.
  • Ellenőrizd a számlát/blokkot: meglepően gyakran nem a megfelelő összegről/termékről szól.
  • Ha nem egyértelmű a blokk, írd rá, hogy miről szól. Sokszor csak annyit nyomtatnak rá, hogy „gyűjtő#1” és neked kell utólag kitalálni a telephely alapján, hogy vajon mit vettél 850 forintért három hete…
  • Fejben mindig számold ki a visszajáró összeget, és extrán figyelj, milyen címletű pénzzel fizettél. Sajnos megesik, hogy pl. húszezrest adsz, és csak tízezerből adnak vissza, de mire reklamálnál, a te bankjegyed már eltűnt a kasszában. Ha nincs kamera, sosem tudod bebizonyítani, hogy igazad van.
  • Ha van okostelefonod, írhatod abba is a tételeket, és a telefon majd szinkronizálhatja az adatokat az otthoni gépeden lévő táblázattal.
  • Legyen egy Excel-táblázatod, amibe a nap végén minden kiadásodat bevezeted. Itt letölthetsz egy egyszerű Excelt, ami bőven elég, de ha mást használsz, akkor is legalább ezeket a kategóriákat kövesd: háztartás, étel, egészség, szórakozás, közlekedés, ruházkodás, gyerek, üzleti kiadás, befektetés, adakozás.
  • Mivel Magyarországon elég gyakori az adócsalás, sok szolgáltató eleve nem ad blokkot (vagy mint egy hentesnél megfigyeltem, csak az összeg tizedéről ad blokkot, stb.) Ilyenkor vagy kérj blokkot, vagy rögtön írd fel a költést egy cetlire vagy a telefonodba.
  • Az eseti és a rendszeres internetbankos és automatizált utalásokat se felejtsd rögzíteni! Mivel ez a pénzmozgás nem látható, könnyű kihagyni a havi nyilvántartásból.
  • Külön iktasd a nagyobb értékű, visszavihető vagy garanciális vásárlások blokkját, és írd rá a blokkra, hogy meddig van rá garancia.

Megrettentél?

A legtöbb ember frászt kap a gondolattól, hogy ezen túl minden kiadását fel kell írnia. Ha te is így vagy ezzel, ne csüggedj, mert nem olyan rossz, mint ahogy most hiszed! Érdekes módon amint az ember megszokja, hogy napi szinten felírja, mire mennyit költött, egy idő után kifejezetten hiányozni fog, ha nem csinálja. Szóval csak kezdd el és tarts ki!

 

Jó számolgatást!


 

Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 7. nap

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

7. nap: Tudod, hogy mennyit költöttél tegnap? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>