Az előző levelemben a kiadások követéséről írtam. Remélem, hogy ha eddig még nem tetted, azóta szorgalmasan vezeted a költéseidet.:) Mint írtam, a kiadásokat különféle kategóriák szerint érdemes vezetni. A legtöbb kategória elég egyértelmű, de sokan mondják, hogy nem értik, mit jelent az adakozás, illetve hogy miért kell egyáltalán adakozniuk. Az alábbi gondolatok szoktak felmerülni (még ha az emberek nem is mondják ki):

Majd adakozom, ha lesz ilyesmire fölösleges pénzem.

Én akkor fogok adakozni, amikor anyagilag független leszek.

Majd adakozom, ha találok egy olyan ügyet, ahol tuti nem nyúlják le az adományomat.

Ha szoktál pénzügyi önfejlesztő könyveket olvasni, tudod, milyen sokféle technikát ajánlanak különféle szerzők arra, hogy javítsd a pénzhez és a gazdagsághoz való lelki hozzáállásodat. Nos, bárki bármit mond, szerintem az adakozás mind közül a legerősebb technika. Ugyanis amikor adakozol, azért adsz pénz, hogy (az adás örömén kívül) semmit ne kapj érte. Amikor magadra, a tanulásodra, a gyerekeidre, egy befektetésre költesz, mindig ott van, hogy „mi a hozama”, hogy mit kapsz a pénzedért cserébe. Ez akár tetszik, akár nem, bizonyos fokig önössé és önzővé tesz minden kiadást. Az adakozásban igazán megtapasztalhatod az önzetlen, feltétel nélküli adást, amiről annyi közmondás és spirituális tanítás szól.

Az adakozás öt aranyszabálya

1. Minimum 10%-ot adj!

A nettó bevételeid minimum 10 százalékát mindig adakozásra fordítsd, függetlenül attól, hogy mennyi a bevételed. Ez alól nyilván kivétel, amikor te magad is konkrétan nyomorogsz, és pl. nincs pénzed ételre. De a normál életvitelben ragaszkodj a 10%-hoz, és ha sokat keresel, emelheted is az összeget.

 2. A bevételeid érkezése után adakozz!

Ne csak eseti jelleggel, hanem rendszeresen adakozz. Ha alkalmazott vagy, havonta adakozz a fizetésed érkezése után. Ha céged van, az osztalékfizetéskor adakozz. Ha negyedévente adózol, az adófizetés idején adakozz.

3. Konkrétan pénzt adj!

Csak pénzt adj vagy olyan adományt, amit most vettél direkt erre a célra. A lakásodban található fölösleges cuccokat odaadni a rászorulóknak pl. nem számít adakozásnak, mert az nem az itt-és-mostban került pénzbe.

4. Maradj anonim!

A háttérben maradva, név és arc nélkül adakozz. Emiatt nem szerencsés például, ha úgy adakozol, hogy az illető kezébe nyomod a pénzt. Ehelyett keress inkább egy közvetítő személyt vagy konkrétan valamilyen szervezetnek adakozz.

5. Legyen hited!

Csak olyan embernek, szervezetnek, ügynek adj, amiben hiszel. Pl. ha egy hajléktalannak adsz, de közben arra gondolsz, hogy „úgyis csak elissza”, inkább keress más célszemélyt. Az adakozás nemcsak pénzügyi, hanem spirituális cselekedet is: fontos, hogy tiszta érzelmek vezéreljék.

Milyen hatása van az adakozásnak?

  • Az adakozás első és leginkább gyakorlati haszna, hogy azonnal 10%-kal csökkenti a rendelkezésre álló családi keretet, vagyis rávesz arra, hogy összébb húzd magad. (Ez még akkor is igaz, ha a magyar bérek alacsonyabbak, az adóterhek pedig magasabbak, mint a nyugati és amerikai bérek és adók.) Mivel ezt nyilván csak a fölösleges kiadások terhére tudod megtenni, és mivel ezt amúgy is megtetted volna a hó végi elemzés után, valójában nem pénzt vesztettél, hanem időt nyertél.
  • Az adományt egy „jó rezgésű” ügyért vontad meg magadtól, vagyis egy jó dolgot erősítettél magadban és a világban. Erre a világnak (és talán neked) nagy szüksége van.
  • Olyat odaadni, ami amúgy sem kell, nem nagy spirituális kunszt. Te viszont olyasvalamiről mondtál le, ami neked is kellett volna, hogy egy nálad jobban rászorulónak adhasd. Ez a valódi önzetlenség. Ez a keresztény jócselekedet, a zsidó micve, vagy amilyen vallást ismersz és ahogyan ott nevezik. Ez az, amiről a papok prédikálnak, és amit a vallásos szövegek példaként állítanak a hívek elé, csak azt nem mondják, hogy ehhez nem vallásosnak, hanem jó embernek kell lenni. Na ez az.
  • Képzeld el, hogy ha sokan így adakoznának, micsoda óriási pénzmennyiség jelenne meg olyan célokra és szervezeteknél, mint pl. szegények, gyerekek, betegápolás, hajléktanok, cigány oktatás, állatvédelem, stb. Ez véget vetne annak a magyar állami gyakorlatnak, hogy a civil szférát krónikusan kivéreztetik, élhetne és virágozhatna egy csomó olyan terület, amitől milliók élete válhatna jobbá.

 

Most szólok, hogy itt bizony lesznek érzelmek…

Ha még sosem adakoztál pénzt (és főleg nem ennyi pénzt), készülj fel rá, hogy az első néhány alkalommal az adás gesztusa erős érzéseket vagy ellenérzéseket hozhat fel benned. Sőt, lehet, hogy elsőre már a gondolattól is kiakadsz. Ez nem baj, csak ne állj meg itt (és lehetőleg ne iratkozz le a tanfolyamról). Csak figyeld meg magad, és tarts ki. Ha elsőre szokatlan is, hamar rá fogsz érezni az adás ízére. A titok ugyanis ennyi: adni jó.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 8. nap

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

8. nap: Néhány szó az adakozásról… — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>