Ugye még emlékszel az anyagi függetlenné válás 7 mérföldkövére? A legelső mérföldkő, hogy minden kiadásodat követed, a második pedig az, hogy elkezded tudatosan és módszeresen csökkenteni az összkiadásaidat.

2. mérföldkő: Csökkented a kiadásaidat.

Miért van erre szükség?

A kiadások követése sosem öncélú dolog. Nem akkor leszel jó, ha minden fillért felírsz, de 50 év múlva ugyanolyan anyagi helyzetben leszel, mint ma. A célod az legyen, hogy anyagilag egyre függetlenebb lehess. Ezzel a szemlélettel kell követned és elemeznek a kiadásaidat!

A kiadásokat azért kell követni, hogy meglásd a rendszerhibákat; hogy kristálytisztán lásd, hogy a pénz hol szivárog, csöpög és ömlik ki a pénztárcádból, és hogy hol tudsz bizonyos tételeket csökkenteni vagy akár teljesen felszámolni.

Ha ugyanis te is a népesség 99%-ához tartozol, akkor rád is igaz az alábbi két állítás:

  1. Rengeteg fölösleges dologra költesz, amikre egyáltalán nem kellene egy fillért sem kiadnod. Tipikus példa: a „Szórakozás” rovatba kerülő szinte összes kiadás.
  2. Túl sokat költesz olyan dolgokra, amiket jóval olcsóbban is be tudnál szerezni. Tipikus példa: internet-előfizetés, amit a hűségprogram után olcsóbbra cserélhetnél – ha nem ment volna ki rég a fejedből.

Ha ezeket a szempontokat beépíted a pénzügyi gondolkodásodba és csak néhány hónapon át is kitartasz mellettük, drasztikusan visszaszoríthatod a havi és éves kiadásaidat. Tehát a feladat ez: amikor már egy ideje írod a kiadásaidat, az elején havonta, később kb. félévente gondold át, az alábbi két szempontot.

Mit csinálj mától?

1. Amit lehet, vágj vissza!

Minden tételen egyesével menj végig, és nézd meg, hogy milyen költségeket tudnál némi cserével vagy kreativitással lecsökkenteni és visszaszorítani!

2. Amit lehet, iktass ki!

Nézd végig, hogy milyen költséget tudnál teljesen elhagyni – akár örökre, akár csak átmenetileg, amíg jobb anyagi helyzetbe nem kerülsz!

Néha az a benyomásom, hogy a csapból is a „kiadáscsökkentés”, „megtakarítás” és „rezsicsökkentés” folyik, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában a legalapvetőbb kiadáscsökkentő módszerekkel. Sokan például abba a hibába esnek, hogy egy-két hétig minden fronton megszorítanak, aztán annyira besokallnak ettől, hogy feladják az egészet. Mivel én azt szeretném, ha te valóban el tudnál indulni az anyagi függetlenség irányába, a következő néhány levélben arról fogok írni, hogy miként kezdj neki ennek a kiadáscsökkentő szakasznak.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia. 30 napos online tanfolyam 9. nap
Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!
jelentkezem


Hozzászólások

9. nap: Fogd vissza a lovakat! — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>