Fotó: Svilen Milev

Fotó: Svilen Milev

Ez a lecke talán jobban szól férfiaknak, de nem lepődnék meg, ha jó pár nőtársam is találva érezné magát. Ez a lecke ugyanis a kocsikról szól, és az évek során megfigyeltem, hogy akiknek van kocsijuk, nemegyszer érzelmi viszonyban állnak az autójukkal. (Ennek egy teljesen rémes példája az a kocsifényező kence reklám, amiben egy férfi megpuszilta a kocsija kifényezett motorháztetejét. Brrr.) Ez az érzelmi viszony okozza, hogy egyesek részlegesen vagy teljesen vakok a kocsival kapcsolatos kiadásaikra. Szóval ha magad is autótulajdonos vagy autóhasználó vagy, egy kicsit mélyedj el magadban.

Az érzelmi alapú vakfolt mindig veszélyes, mert számolatlanul ömölhet ki miatta a pénz a háztartásból – és éppen az a pénz, amiből az anyagi függetlenségedet kellene megalapoznod.

Mit csinálj ez után?

  • Készíts egy kimutatást, amiben minden autós költséged benne van: a kocsi ára, a törlesztők, a tankolás, a szerviz, a mosatás, a kötelező biztosítás, a casco, a 200-300 forintonként bedobált parkolási díjak, a téli gumik és a hólánc, a melegítő a feneked alatt, az autóskesztyűd, amit évente elhagysz, a Wunderbaum vagy más kedvenc szagosítód és a szilikon mütyürök, amik a visszapillantón himbálóznak – tehát minden kiadás, ami ahhoz köthető, hogy autód van. Légy magadhoz nagyon őszinte.
  • Kétféle költséget írj össze: az egyszerit és a rendszerest (ez utóbbi általában havi kiadás).
  • Számold be a szervizben töltött napokat – a hétvégét is! – mert akkor nem a munkáddal vagy a családoddal foglalkozol, tehát az is kiesés.
  • A kalkulációt ne papíron, hanem Excelben készítsd el! Excelben ugyanis egyetlen adat módosulása esetén is azonnal láthatod a végeredményt, nem kell újraszámolnod az egészet.
  • Add össze az összes költséget: az egyszeri és a havi kiadásokat is. A gyakorlat végén ki fog jönni egy összeg. Nézd meg, hogy ez a mostani havi és éves nettó bevételed mekkora hányada.

 

Ha az összeg 10%-nál magasabb, és az autó nélkül is tudsz pénzkereső tevékenységet végezni, akkor nem vagy abban a helyzetben, hogy autót tarts!

Ezzel a gyakorlattal és a vele járó felismerésekkel nem elidegeníteni akarlak a kocsitól, hanem segíteni, hogy valós képed legyen az időről és a pénzről, amit egy luxus dologra költesz. Sokan megdöbbennek, amikor a fenti számítást megcsinálják, mert nem gondolták, hogy a kocsijuk ennyibe kerül, és ennyi időt vesz el – ráadásul az esetek egy részében feleslegesen, mert olyan körülmények között élnek, ahol az egyéb közlekedési formákat is teljesen jól tudnák használni.

A reklámok üzenetével ellentétben az autó nem a siker mutatója és nem státuszszimbólum, hanem közlekedési eszköz – legalább is a pénzügyileg intelligensebb emberek számára. Mint már említettem, luxuskiadásokra ráérsz majd akkor is, amikor jól állsz anyagilag. Addig viszont gondold át, hogy hogyan tudod minél kevesebbet használni az autódat. A következő leckében erre adok néhány tippet.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 13. lecke

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

13. lecke: Van autód? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>