A mosást külön kezelem a spórolási tippek között, mert némileg más kell hozzá, mint a sima takarításhoz. Hacsak nem olyan speciális a munkád vagy a ruhatárad, hogy muszáj fehérítened (pl. blúzokat, ingeket), a mosás gondját három egyszerű vegyszerrel letudhatod. A városi életmódra inkább jellemző, hogy a ruhák alig vannak igénybe véve, de a vegyszeripar szereti túllihegni a problémát, és erős anyagokat akar a nyakunkba sózni. Én azt látom, hogy a reklámokban mutogatott zsír- és ki tudja milyen „makacs foltok és szennyeződések” egy autószerelőknek biztosan sok gondot okoznak, de ha a többséghez hasonlóan te is ülőmunkát végzel, és naponta fürdesz, akkor a mosáshoz általában elég az alacsonyabb hőfok és a kevésbé durva vegyszer is.

Mit csinálj ezen túl?

Szerezd be az alábbi három anyagot, a többit pedig nyugodtan számold fel vagy tartsd meg vészhelyzetre, amikor tényleg valami szörnyű szennyest kell mosnod.

A mosás költségei az alábbi három dologgal csökkenthetők:

* mosószóda
* ecetsav
* illóolaj

Mosószóda: mosópor helyett használható, teljesen jól kimossa a szennyes dolgokat. Kb. annyit kell használni belőle, mint a normál mosóporból, de ha bizalmatlan vagy, akkor használhatod a régi mosóporral fele-fele arányban is.
Ecetsav: öblítő helyett tökéletes. Amúgy neked is feltűnt, hogy a mosógépedet egy idő után ragacsos, nyákos kosz lepi be? Na, az az öblítőktől van, amik nemcsak a talajvizet szennyezik, de a mosógépedet is kinyírják. Használj helyettük egy az egyben vagy vízzel hígított ecetet vagy bolti ecetsav-esszenciát. (És nem, nem lesz ecetszagú tőle a ruhád.)
Illóolaj: opcionális, ha szeretnéd, hogy a mosott ruháknak speciális illatuk legyen, az ecethez adhatsz pár cseppet a kedvenc illatodból.

Tipp: A mosószódát többkilós (akár 25 kilós) kiszerelésben vedd meg, mert úgy sokkal jobbra jön ki az ára. Ha ezt a mennyiséget túl soknak találod, kérdezz körbe az ismerőseidnél: általában mindig akad valaki, aki szívesen beszáll.

Ha pedig egy-egy ruhadarab nagyon csatakos, érdemes beáztatni éjszakára, és akkor szintén bőven elég a mosószóda. És természetesen vannak olyan esetek, amikor a mosószóda nem elég, ilyenkor nyugodtan be lehet adni a cuccokat egy tisztítóba. Hidd el, sokkal szebben megcsinálják, mint te.


Hozzászólások

Mosásra fel! — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>