Ruhajáték

sunnykidsplay.com

Vannak, akik kifejezetten szeretnek öltözködni, és vannak, akik rühellik a ruhavásárlás és a „divatozás” puszta gondolatát is. Bármelyik csoportba is tartozol, valamennyit biztosan foglalkoztat a ruhakérdés – annál is inkább, mert a ruházkodás nemcsak pénzügyi kérdés. A ruhánk az identitásunk része, ezért a legtöbb embernek abszolút nem mindegy, hogy miben jár. Viszont ha újonnan akarod beszerezni az egész család ruhatárát, könnyen lehet, hogy több százezer forint sem lenne rá elég – főleg, ha divatos akarsz lenni, vagy ha a gyerekeid növésben vannak.

Ne menj rá a márkákra, mert sokszor szó szerint csak a rávarrt logót fizeted meg. Számos egészen neves cégnél bevett gyakorlat, hogy megveszik a kínai bálás ruhát, és rávarratják a saját logójukat.

Mit csinálj ezen túl?

  • Akár ruhát, akár cipőt szeretnél, érdemes kihasználnod az internet adta lehetőséget: a neten meg tudod keresni, hogy mi tetszik, aztán megvárod, amíg az adott termékből abban a webáruházban leárazás lesz.
  • Számos elegáns pláza ugyanazokat a darabokat árulja, mint amit a kínai piacon is megtalálsz, csak többszörös áron. Néha menj el egy jobb kínai piacra vagy áruházba, és nézz körül. (Kulturálisan is érdekes tapasztalat.)
  • Napjainkban reneszánszukat élik a használtruha, a turkálók és second hand boltok. Bár itt is sokféle minőség van, a jobb üzletek teljesen jó minőségű és áru ruhákat kínálnak. Vannak olyan boltok is, ahol nemcsak vadonatúj, de kifejezetten egyedi dolgokat találhatsz.
  • A legolcsóbb ruha az, amit már egyszer mások megvettek. Ez az elv legjobban a barátok és munkatársak közötti cserebere keretei között működik. A barátaiddal (vagy ha olyan a munkahelyed, a munkatársaiddal) szervezzétek meg, hogy x időpontra mindenki összeszedi és behozza a nem használt, de jó ruháit. Ilyenkor olyan ruhákhoz juthatsz, amely nemcsak „biztos” forrásból származik, de még érzelmi értéke is lehet. Pl. elmesélhetitek egymásnak egy-egy darab a történetét, stb. (Tipikus csajos program, nagyon jó mulatság egy kávé mellett.)

Tipp: Külön téma a babaruha kérdése, amivel minél kisebb egy gyerek, annál gyorsabban nő, és nem éri meg újat venni neki. Mivel a legtöbb ember a saját generációjával barátkozik, valószínű, hogy amikor neked lesz gyereked, több barátodnak és az ő barátaiknak is születik baba, így a babaruhákat gond nélkül lehet keringetni. A Facebook szintén teljesen jó lehetőség erre, még csoportok is vannak, ahová lakhely szerint beléphetsz.

És ne feledd: bár a ruha része a személyiségünknek, soha nem a ruha teszi az embert – és ez különösen igaz azokra, akik hajlandók szerényebben élni, hogy megalapozzák a későbbi anyagi függetlenségüket. Ha te is beállsz a divat diktálta éves (sőt, évszakos!) változások követésébe, korlátlan mennyiségű pénzt költhetsz arra, hogy próbálod „kifejezni önmagad”. Az önkifejezés legjobb eszköze az értelmes munka és a tartalmas emberi kapcsolatok, a többi csak talmi csillogás és sallang. A ruházkodásnál maradj a tartós, és téged érzésed szerint jól kifejező, de nem a szezonális divat diktálta ruhadaraboknál. Általában meghálálják.


Herman Judit: Mindennapi pénzügyi intelligencia online tanfolyam 12. lecke

Érdekel a többi lecke? Iratkozz fel a tanfolyamra!

jelentkezem


Hozzászólások

12. lecke: Te szeretsz öltözködni? — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>