Helló! Van egy találós kérdésem…

Van egy pénzügyi trend, ami az elmúlt 15-20 évben egyre erősödött és ma már annyira „fut”, hogy minden nap mindenkit érint. De mivel lassan szivárgott be az életünkbe, és ma már alapvetően elterjedt, lehet, hogy te észre sem veszed, hogy ez egy TREND, hiszen annyira egyértelmű. Ugyanis amihez lassan szoktunk hozzá, és ami nap mint nap körülvesz minket, az egy idő után fel sem tűnik.

Ahogyan a hal sem látja, hogy a vízben úszik – mert az a közeg neki nem „víz”, hanem maga a világ. A hal pl. nincs tudatában, hogy más élőlények máshogyan élnek. De azért a halas hasonlat sántít, mert a halak évmilliók óta vízben élnek, az életkörülményeik nem módosultak. Ez a pénzügyi trend viszont, csak néhány éves: 15-20 éve még nyoma sem volt. Lassan került be az életünkbe, de ma már lefogadom, hogy téged is érint. És ez a trend annyira erősödik, hogy ma már gyakorlatilag nem ismerek olyan embert, aki 100%-ban kimaradt volna belőle. 

Szóval a paradigmaváltás épp most is zajlik. És aki nem vette észre, és nem „állt bele” (vagyis nem vette át az új szokásokat), az sajnos úgy fog járni, mint az a hal, akinek elkerülte a figyelmét, hogy kiszárad a folyó, és át kell térni a tüdő alapú légzésre…

Szóval mi is ez az új trend?

Nos, az új trend pedig nem más, mint az ONLINE PÉNZÜGYEK és az Internet. Vagyis hogy a pénz egyre inkább nem egy fizikai dolog, amit a kezedbe kapsz és a pénztárcádban vagy a zsebedben tartasz, hanem egy digitális kód, egy absztrakció, egy adat, ami az INTERNET segítségével vándorol egyik féltől a másikig. És ha nincs áram vagy netkapcsolat, akkor leáll a bankszektor és pénz sincs.

Ez a trend olyan erős lett az elmúlt 2 évtizedben, hogy ma már nincs városi életmódot folytató ember, aki ne lenne benne valamilyen fokig. Mondok pár példát: Online kapod a fizetésedet vagy a terméket, szolgáltatásod árát, a fizetésed egy BANKSZÁMLÁRA érkezik digitális adat formájában. Online fizeted a havi számláidat. Rendszeresen vásárolsz dolgokat az interneten, akár a heti bevásárlásodat is így intézed. 

Ezzel párhuzamosan az ezt kiszolgáló CÉGES HÁTTÉR is óriási változásban van. Ugyanis már messze nem arról van szó, hogy a pénzügyeinket a bankok intéznék. Megjelentek olyan ÚJ CÉGEK, amik a bankokat fényévekkel lehagyva reagálnak erre a megváltozott pénzügyi világra. Olyan cégek, mint a PayPal. Az Amazon. Az Alibaba. Ezek akkora forgalmat bonyolítanak, hogy nemhogy nem jelentenek konkurenciát egy-egy régi vágású bank számára, hanem a bankok tudása, technikai készültsége, rugalmassága mára eltörpül mellettük. A magyar bankok a bankközi utalással nagy nehezen eljutottak odáig, hogy 4 (négy!) órán belül dolgozzák fel az átutalási kérelmedet – munkanapon. De HÉTVÉGÉN semmit nem csinálnak. Az online óriáscégek azonnal, valós időben küldik a pénzt. Ha megveszel egy e-bookot, és bankkártyával fizetsz, egy percen belül már olvasod is hétfőtől vasárnap éjjelig. Hol tud ezzel versenybe szállni egy bank a 4 órás hétköznapi utalással? 

Ráadásul ami forradalmi az az, hogy ezek a nagy cégek már klasszikus BANKI SZOLGÁLTATÁSOKAT is nyújtanak. Parkoltatni tudod náluk a pénzedet, mint egy folyószámlán. Amerikai állampolgárok a PayPalen vagy egyes ázsiai országok állampolgárai az Alibabán HITELT is fel tudnak venni. Mivel Magyarországon a PayPal az ismertebb, róluk szeretnék pár szót mondani. Csak néhány előnyt mondok, amivel a PayPal elhúz a klasszikus bankoktól:

 • Nincs számlavezetési díj.
 • Nincs kamu kezelési költség: (Mégis a bankok mit “kezelnek” egy náluk parkoló összegen? Még ők fektetik be, és aztán veled fizettetnek…)
 • Csak akkor fizetsz, ha valódi pénzmozgás van, és akkor a mozgó összeg arányos százalékát, ami szerintem tök korrekt.
 • Ha PayPal accountod van, akkor egy olyan külföldi felületen parkol a pénzed, amire a magyar állam nem vagy csak nehezen teheti rá a kezét. (Bocs, de a nyugdíj-megtakarítások lenyúlása óta ez egy fontos szempont.)
 • Nincs titkos banki pénz-megforgatás a 4 órás türelmi idő alatt: egy PayPales számlával azonnali a pénzmozgás.
 • Ha eladóként fogadsz PayPal-es pénzeket, akkor a fizetési gomb megnyomása után a vevőidet egy adott linkre tudod átirányítani. Ez digitális termékeknél ezt jelenti, hogy automatizálni tudod a szállítást, csak a számlát kell kiállítanod.

 

Persze vannak hátrányok is:

 • Az egyszerűbbé váló vásárlásnál csökken a lelki ellenállás a pénzköltéssel kapcsolatban,  hiszen egy kattintással megvehetsz valami. Ez azért más élmény, mintha a kezedből kéne kiadni a nehezen megkeresett lóvédat. 
 • A PayPal pl. néha hülye módon akarja a “pénzmosást” megelőzni, és teljesen ártalmatlan magánszámlákat zárol. Ez persze csak pénz-fogadóként érinthet téged, és csak átmenetileg.
 • A PayPal rossz árfolyamon váltja a devizákat, amit érdemes átkattintani a beállításoknál, hogy a PayPal ne a saját árfolyamát használja.
 • Néha az összegtől és valutanemtől függően nem a PayPal a legolcsóbb, de kiindulási alapnak tökéletes. (Pl. a PayPalról a bankszámlámra vagy onnan pénzt küldeni ingyenes, míg a kártyát használni nem ingyenes.)
 • Ezek is csak cégek, akik bármikor bármilyen feltételt megváltoztathatnak, és akkor ott vagy, ahol a part szakad. 

 

Az online pénzügyek hátrányairól amúgy itt olvashatsz egy kicsit bugyuta cikket. Ezeknek a hátrányoknak a megelőzése és kezelése ugyanis nyilván nem a te feladatod vagy szakmai kompetenciád, hanem a banki-informatikai szakértőké, akik kordában tudják tartani a hekkereket.  Amit max. tehetsz, hogy nagyon erős jelszavakat használsz, nem tartod a hitelkártyáidat a pénztárcádban, és az ATM-használatkor betartod a normál biztonsági szabályokat. De per pillanat ott tartunk, hogy az online pénzügyekből kimaradni NEM lehet.

Tehát: Ma már NEM ELKERÜLHETŐ, hogy azonnal, online intézd a pénzügyeidet, mind a küldést, mind a fogadást. Íme HÁROM TANÁCS, ami manapság mindenképpen kell, hogy “trendi” legyél. 

1. tipp: Tudd használni az internetbanking funkciót.

Olyan bankod legyen, amelyiknek normális az internet banking szolgáltatása, és ezt tudd is használni, ne okozzon gondot egy sima átutalás indítása.

2. tipp: Legyen egy dombornyomott bankkártyád.

Ezzel a nagyobb cégeknél azonnal, valós időben tudsz fizetni. Figyelem! A bankkártya fizetéshez csak a kártyán szereplő adatokra van szükség, ha tehát szem elől veszíted a kártyádat (pl. egy pincér elviszi, hogy fizessen vele), azonnal lenyúlhatják az összes adatodat. A sötét net (dark net) jelentős része éppen az ilyen bankkártya adatok adás-vételét bonyolítja. Sok tulajdonos nem is tudja, hogy ellopták a kártyaadatait, mert a csalók sok kis összegű vásárlást csinálnak a kártyákról, pl, előszeretettel vesznek nyomtatópatront, amit újra fel lehet tölteni. Ezért figyeld az online kimutatásokat is, amikor követed a kiadásaidat. 

3. tipp: Legyen online accountod pl a PayPalnél. 

A  magyar és nemzetközi szinten a PayPal akkora partner, hogy szinte biztosan tudod használni online fizetésre. ha még nincs náluk számlád, nyiss  MOST egy accountot, és tegyél rá pár ezer forintot. 

Erősen javaslom, hogy ha még nem tartasz itt, mert valahogyan kimaradtál a trendből, ezeket a következő néhány napban intézd el. Ezzel garantálhatod,  hogy nem te leszel az a hal, akinek elkerülte a figyelmét az evolúció… 

Rendezd a pénzügyi tudásod alapjait!

 

Rendeld meg A gazdagság útján című könyvemet ezen az oldalon

 

Rendeld meg a Pénzügyi Rendrakó programot ezen az oldalon


Hozzászólások

A legerősebb pénzügyi trend — 8 hozzászólás

 1. Drábik János sok mindent leírt könyveiben és elmondott videóiban. Utóbbiak megtalálhatók a Youtube-on.

 2. Minden online történik, ami nem mindig szerencsés, de ez van.
  Nagyon gyors a változás, már az sem látszik, hogy 5 év múlva mi lesz, mire készüljünk.

 3. Minden ami informatika,( például weblapok, közösségi oldalak, okos készülékek és robotok)

 4. Mit értetek paradigmaváltás alatt? El fog tűnni a pénz?

 5. Én sem vagyok derűlátó. Szerintem a trend az, hogy egyik gazdasági válságból megyünk a másikba…Nem vagyok szakembere a témának, de a pénzt helyettesítő eszközök, mint pl. a bitcoin? lesz a jövő… Sajnos nekem nincs belőle. Át kellene értékelni a helyzetünket, tudatosabban kellene élnünk…

 6. Szerintem most a trend, az Online eladás és az ingatlanozás

 7. Halljad hát véleményemet -a kapzsiság oly mértékü lett hogy már a szarral kereskednek a kufárok.Söt rosszabban áll a dolog mert az érzelmeinkkel félelneinkel kufárkodnak.Sok az un. Virtuális vagyis hazugság pénz ami mögött semmilyen érték nincs csak elvárás követelés.Tudod attol nem lesz jobb vagy boldogabb az életünk hogy okos telóm van legfeljebb hatékonyan manipulálható fogyasztoi véglény.Mindezt azért mondom mert a pénz önmagában nem sokat ér mint anyag igazábol egy méröeszköz de leginkább melléktermék mint az emésztés mellékterméke a széklet vizelet. Na pá.

 8. Szerintem a legerősebb pénzügyi trendek:
  1. a felgyorsult életritmus miatt a gazdaságok is felgyorsultak, egyre gyorsabban pörögnek,
  2. az állandó változás (manapság nincs biztos állás, szakma, munkahely)
  3. Kiszámíthatatlanság, nehéz előre jelezni bármit is a világgazdaságban (bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is).
  Pillanatok alatt új iparágak alakulnak ki, míg régi nagy mútú iparágak visszafejlődnek. Mindezek eredményeként nagyon kétpólusúvá válik a világ. Vannak a gazdag országok ill. élő terek és vannak a szegény országok szegény élő terekkel, nagy nyomorúsággal. A folyamatosan fogyó ivóvíz és élelmiszer hiány elindítja a népvándorlásokat. Erre ráerősít, az, hogy egyre hatékonyabban dolgoznak a gépek a cégek. Ezért egyre kevesebb embernek lesz munkahelye (pl. a régen sok embert foglalkoztató mezőgazdaság teljesen gépesített, automatizált. A tehetős országok lakossága elöregszik, egyre nagyobb teher a sok inaktív ember a fejlett országok között! Rengeteg új kihívás…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>