1. lecke: Neked vannak céljaid?

Ígértem, hogy konkrét ötleteket fogok küldeni, hogy mit érdemes tenned az anyagi függetlenséged érdekében. Nos, a legalapvetőbb dolog:

A pénzügyekben a Nulladik Lépés a személyes célok tisztázása!

Miért kell a cél?

A cél adja meg a választ arra a kérdésre, hogy „Miért kell még ezzel is foglalkoznom?” Ha vannak pénzügyi céljaid, lelkesebben fogod vállalni a pénzügyekkel kapcsolatos feladatokat.

Mi számít pénzügyi célnak?

Ma Magyarországon a legtöbb ember pénzügyi célja ez: „Szeretnék normálisan megélni”. Ez azonban nem cél, hanem alapfeltétel! Akinek nincsenek ennél pontosabb pénzügyi céljai, az vaktában költekezik, és a korszellem meg az aktuális reklámok uralják a fantáziáját. A korszellem ma az, hogy legyünk bejelentett alkalmazottak (mert „csak így lesz nyugdíj”), és lakjunk saját tulajdonú lakásban – vagy inkább házban (mert „csak az biztonságos”). Erre rátesz a reklámipar, amely azt sulykolja, hogy vegyünk divatos ruhákat, sok élelmiszert, utazzunk síelni, menjünk nyaralni, és 2-3 évente cseréljük le a kocsinkat, mert „a sikeres ember így él”.

Az anyagi függetlenség azonban nem a pénzszórásról szól, hanem hogy akkor is megélsz-e, ha csak heti 4-12 órát töltesz munkával. Na ez az igazi pénzügyi cél!

Mit csinálj ez után? 

1. Bemelegítésként írd össze, hogy ha lenne extra (vagyis máshova nem kellő) 3 millió forintod, egészen konkrétan mi lenne az a pár dolog, élmény, tanfolyam, bármi, amit megvennél. Töltsd ki a teljes keretet! A tételek mellé szúrd be a kívánt dolog pontos árát, fényképét/rajzát és linkjét.

2. Az előző gyakorlatot folytatva kezdd el tételesen megfogalmazni az általános pénzügyi céljaidat. Térj ki minél több területre, mint pl. család, háztartás, egészség, utazás, önfejlesztés, befektetés, stb.

Javaslat: Ülj neki többször, ez nem egy ötperces feladat! Ha tudod, a tervezésbe vond be a párodat, gyerekeidet is! Jó szórakozást!

Nemsokára az anyagi függetlenség 7 mérföldkövéről fogok írni.

2. lecke: Egy gondolat a hárommillióhoz

Egy kis adalék az előző levélben felvetett gyakorlathoz, amiben a hárommillió forintot kellett elköltened. Szóval amikor el kell költenie egy (általában fiktív) de azért elég nagy összeget, sok ember abba a csapdába esik, hogy azt írja össze, hogy mit venne meg. Ezek a tételek általában tárgyak: dolgok, kütyük, áruk, amiket hazacipelsz, és utána csak nézed. (Kivéve, ha kaját vettél, mert az ugyebár eltűnik és átalakul.) De a „cuccok” természete az, hogy pont akkor okozzák a legtöbb örömet, amikor kiválasztjuk és kifizetjük őket, utána viszont általában jön a leszálló ág, és gyakran egy irritáló tárgy lesz belőlük, ami csak a helyet foglalja. (Kivételek természetesen vannak, pl. ha veszel egy zongorát vagy gitárt, amin elkezdesz tanulni, akkor nyilván egyre nagyobb örömed leled benne, ahogyan fejlődsz. De ezek ritkábban szerepelnek a listán.)

Ezért figyelj, hogy te ne ilyen cucc-listát írj!

Ha még nem láttad, nézd meg Galla Miklós A cucc című monológját, és ha tudsz angolul, az eredetit is meghallgathatod George Carlintól. (Ha nem tudsz angolul, tervezd be az angoltanár díját is.:)) Szerintem a pénzügyi intelligencia része, hogy kritikusan tudjunk hozzáállni a sok felesleges csetreszhez, amit állítólag meg kellene vennünk, hogy boldogabbak legyünk.

Mit csinálj? 

Tárgyak helyett élményekben gondolkodj!

Az élmény az, amit ott és akkor megélsz, ami egy pozitív emléket ad. Harminc év múlva az x-edik ruhára nem fogsz emlékezni, de egy csodás kirándulásra, utazásra vagy közös programra a családoddal, barátaiddal igen. Néhány tipp:

 • Külföldre utazol, de nem szervezetten és nem szállodában, hanem magánszálláson vagy lakáscserés helyen laksz (pl. airbnb).
 • Tesztvezetsz egy klassz autót.
 • Egy különleges helyen túrázol.
 • Átszelsz egy országot vagy földrészt.
 • Elmész valahová, ahol gyerekkorodban jártál utoljára (pl. a cirkuszba).
 • Befizetsz egy repülésre, barlangászásra.

Jó tervezgetést!

Nemsokára az anyagi függetlenség 7 mérföldkövéről fogok írni.

3. lecke: Az anyagi függetlenség 7 mérföldköve

Itt küldöm az anyagi függetlenség 7 mérföldkövét. Nyugodtan nyomtasd ki magadnak, és tedd ki a faladra, hogy mindig előtted legyen. Ezek azért „mérföldkövek”, mert ha anyagilag függetlenné akarsz válni, ezek mellett mindenképpen el kell menned, sőt, ki is kell pipálnod őket. A nulladik mérföldkövet már ismered: legyenek pénzügyi céljaid. Most a további lépések következnek.

Az anyagi függetlenség 7 mérföldköve:

1. Követed és elemzed a kiadásaidat.
2. Csökkented a kiadásaidat.
3. Növeled és diverzifikálod a bevételeidet.
4. Tanulsz.
5. Megismerkedsz másokkal, akik jobbak nálad.
6. Van körülötted saját közösség.
7. Saját befektetéseket indítasz.

Ha megnézed ezt a listát, két érdekes dolgot is láthatsz. Az egyik, hogy a befektetések csak a legutolsók a sorban. Na, erre szoktam mondani, hogy én nem ügynök vagyok, hanem pénzügyi intelligencia oktató: ha anyagi függetlenségben utazol, sokszor fogod azt tapasztalni, hogy azonnal a pénzügyi terméket/szolgáltatást akarják a nyakadba varrni. Én azonban a profi gondolkodásmódot tanítom meg neked, hogy te magad hozhass döntést a pénzedről.

A másik érdekes dolog, hogy a listában nem szerepel a lelki/spirituális téma. Ugyanis szerintem a lelki dolgok sokszor a fizikai szinten is alakíthatók: nem kell okvetlenül „rámeditálnod” a gazdagságra – jobb, ha megtanulsz gazdag módra gondolkozni és cselekedni a pénzeddel, otthonoddal, vállalkozásoddal kapcsolatban, és ettől rendeződnek a lelki dolgaid is.

Mit csinálj most?

Gondold át, hogy melyik területen értél már el eredményeket. Ha például minden állítás egy pontot ér, hány pontod van?

1. Követed és elemzed a kiadásaidat: minden kiadásodat rögzíted és havonta elemzed, tudod, hogy mire mennyi pénz megy el.

2. Csökkented a kiadásaidat: rendszeresen átgondolod, hogy milyen módon tudod visszaszorítani a kiadásaidat.

3. Növeled és diverzifikálod a bevételeidet: „több lábon állsz”, és ahol csak lehet, több bevételt próbálsz elérni. (Az előző pont és ez fogja lehetővé tenni, hogy legyen megtakarításod, abból finanszírozhatod a továbbiakat.)

4. Tanulsz: pénzt és időd fektetsz a pénzügyi önfejlesztésedbe; tanfolyamokra jársz, könyveket veszel és a szokásosnál jóval alaposabban és körültekintőbben tájékozódsz legalább ebben a négy témában: tőzsdei kereskedés, vállalkozás (egyéni vagy céges), ingatlanok és nemesfémek.

5. Megismerkedsz másokkal, akik jobbak nálad: a tanfolyamokon, fórumokban keresed azokat az embereket, akik pénzügyileg sikeresebbek nálad, és előrébb járnak az anyagi függetlenség megteremtésében. (Az nem elég, ha nálad pusztán gazdagabbak!)

6. Van körülötted saját közösség: van egy olyan képzett csoport, „törzs” az életedben, ahol őszintén megbeszéled a pénzügyi döntéseidet, legyen az egy tanfolyam kiválasztása vagy egy befektetés elindítása.
7. Saját befektetéseket indítasz: a tőkédet porlasztva, többféle területen befekteted; a befektetés természetének megfelelően gondoskodsz a tőkéd védelméről, a befektetésnek pedig valamekkora hozama van.

A következő levélben egyes mérföldkövekhez adok tippeket.

 

4. lecke: Pár gondolat az adakozásról

Az előző levelemben a kiadások követéséről írtam. Remélem, hogy ha eddig még nem tetted, azóta szorgalmasan vezeted a költéseidet.:) Mint írtam, a kiadásokat különféle kategóriák szerint érdemes vezetni. A legtöbb kategória elég egyértelmű, de sokan mondják, hogy nem értik, mit jelent az adakozás, illetve hogy miért kell egyáltalán adakozniuk. Az alábbi gondolatok szoktak felmerülni (még ha az emberek nem is mondják ki):

Majd adakozom, ha lesz ilyesmire fölösleges pénzem.
Én akkor fogok adakozni, amikor anyagilag független leszek.
Majd adakozom, ha találok egy olyan ügyet, ahol tuti nem nyúlják le az adományomat.

Ha szoktál pénzügyi önfejlesztő könyveket olvasni, tudod, milyen sokféle technikát ajánlanak különféle szerzők arra, hogy javítsd a pénzhez és a gazdagsághoz való lelki hozzáállásodat. Nos, bárki bármit mond, szerintem az adakozás mind közül a legerősebb technika. Ugyanis amikor adakozol, azért adsz pénz, hogy semmit ne kapj érte az adás örömén kívül. Amikor magadra, a tanulásodra, a gyerekeidre, egy befektetésre költesz, mindig ott van, hogy „mi a hozama”, hogy mit kapsz a pénzedért cserébe. Ez akár tetszik, akár nem, önössé és önzővé tesz minden kiadást. Az adakozásban igazán megtapasztalhatod az önzetlen, feltétel nélküli adást, amiről annyi közmondás és spirituális tanítás szól.

Az adakozás öt aranyszabálya::
 1. A nettó bevételeid 10 százalékát mindig adakozásra fordítod.
 2. Rendszeresen a bevételeid érkezése szerint adakozol. Vagyis ha alkalmazott vagy, havonta; ha céged van, az osztalékfizetéskor; ha éves szinten kapod meg egy befektetésed hozamát, akkor évente.
 3. Pénzt adsz, vagy olyan adományt, amit a saját pénzeden vettél. Vagyis a lakásodban található cuccokat odaadni a rászorulóknak nem számít adakozásnak, mert az nem az itt-és-mostban került pénzbe.
 4. Anonim módon, a háttérben maradva adsz. Vagyis nem szerencsés, ha úgy adakozol, hogy az illető kezébe nyomod a pénzt. Inkább keress egy közvetítő személyt vagy szervezetnek adakozz.
 5. Csak olyan embernek, szervezetnek, ügynek adsz, amiben hiszel. Például ha egy hajléktalannak adsz, de közben arra gondolsz, hogy „úgyis csak elissza”, inkább keress más célszemélyt.

Ha többet akarsz tudni erről, és még nem olvastad az Adakozás gazdag módra című írásomat, olvasd el itt.

Ha még sosem adakoztál pénzt, készülj fel rá, hogy az első néhány alkalommal az adás gesztusa erős érzéseket hozhat fel benned. Figyeld meg magad — ha elsőre szokatlan is, hamar rá fogsz érezni az ízére. A titok ugyanis ennyi: adni jó.

 

5. lecke: Te tudod, mennyit költöttél ma?

Ez a levél a kiadások követéséről szól, ami ugyebár az első az anyagi függetlenség 7 mérföldkövéből. A kiadások követése régen is divat volt: a jó háziasszony kockás füzetben vezette a háztartási költségeket. Mára azonban ez a feladat túlnőtte a kockás füzetet, és nem csak a háztartásról, piaci húspénzekről szól.

Az alábbi tanácsok segíthetnek, hogy a 21. századnak megfelelő módon, profi szinten tudd követni a kiadásaidat!
 • Legyen egy Excel-táblázatod, amibe a nap végén minden kiadásodat bevezeted. Itt letölthetsz egy egyszerű Excelt, ami bőven elég, de ha mást használsz, akkor is legalább ezeket a kategóriákat kövesd: háztartás, étel, egészség, szórakozás, közlekedés, ruházkodás, gyerek, üzleti kiadás, befektetés, adakozás.
 • Ha van okostelefonod, írhatod ott is a tételeket, és a telefon szinkronizálhatja is az otthoni gépeden lévő táblázattal.
 • Ha nem a telefonodba írod a tételeket, jártadban-keltedben minden blokkot tegyél el, mert ha csak a memóriádra bízod, szinte biztos, hogy nem fogsz emlékezni az összegekre.
 • Mivel Magyarországon elég gyakori az adócsalás, sok szolgáltató eleve nem ad blokkot (vagy mint egy hentesnél megfigyeltem, csak az összeg tizedéről ad blokkot, stb.) Ilyenkor vagy kérj blokkot, vagy rögtön írd fel a költést egy cetlire vagy a telefonodba.
 • Az eseti és a rendszeres internetbankos utalásokat se felejtsd rögzíteni!

A legtöbb ember frászt kap a gondolattól, hogy ezen túl minden kiadását fel kell írnia. Ha te is így vagy ezzel, ez a hír talán feldob: érdekes módon amint az ember megszokja, hogy napi szinten felírja, mire mennyit költött, egy idő után kifejezetten hiányozni fog, ha nem csinálja. Szóval jó számolgatást!

 6. lecke: Fogd vissza a lovakat!

 Ugye még emlékszel az anyagi függetlenné válás 7 mérföldkövére? A legelső mérföldkő, hogy minden kiadásodat követed, a második pedig az, hogy elkezded tudatosan és módszeresen csökkenteni az összkiadásaidat.

Miért van erre szükség? A kiadások követése sosem öncélú dolog. Nem akkor leszel jó, ha minden fillért felírsz, aztán 50 év múlva ugyanolyan anyagi helyzetben leszel, mint ma. A kiadásokat azért kell követni, hogy meglásd a rendszert, pontosabban, hogy kristálytisztán lásd, hol tudsz bizonyos tételeket csökkenteni vagy akár teljesen felszámolni. A legtöbb emberre ugyanis igaz az alábbi két állítás:

 1. Rengeteg fölösleges dologra költ, amikre egyáltalán nem kellene egy fillért sem kiadnia. Tipikus példa: a „Szórakozás” rovatba kerülő szinte összes kiadás.
 2. Túl sokat költ olyan dolgokra, miket jóval olcsóbban is be tudna szerezni. Tipikus példa: internet-előfizetés, ami a hűségprogram után olcsóbbra cserélhetnél, ha nem ment volna ki rég a fejedből.

Mit csinálj ez után?

Amikor már egy ideje írod a kiadásaidat, az elején havonta, később kb. félévente gondold át, az alábbi két kérdést:

 1. Milyen költséget tudnál teljesen elhagyni – akár örökre, akár csak átmenetileg, amíg jobb anyagi helyzetbe nem kerülsz?
 2. Milyen költségeket tudnál némi cserével vagy kreativitással visszaszorítani?

Néha az a benyomásom, hogy a csapból is a „kiadáscsökkentés”, „megtakarítás” és „rezsicsökkentés” folyik, ám ennek ellenére sokan nincsenek tisztában az alapvető módszerekkel. Ezért a következő néhány levélben arról fogok írni, hogy miként kezdj neki ennek a kiadáscsökkentő szakasznak.

7. lecke: Itt a személyes rezsicsökkentésed!

Ha felnőtt vagy és eltartod magad, valószínűleg rád is igaz, hogy a kiadásaid legnagyobb részét a háztartási rezsi teszi ki. Mivel pedig ez a legnagyobb tétel, ezt mindenképpen meg kell vizsgálni.

Mi az, hogy rezsi?

Háztartási rezsinek számítanak az alábbi kiadások: havi közüzemi számlák (áram, víz, csatorna, szemétdíj, gáz, tüzelő ára), lakbér, lakás biztosítása, tévé, internet, vezetékes és mobiltelefon, közös költség, illetve a kert, az udvar vagy a kertész költségei.

Ezek azok a tételek, amiket mindenképpen vezetned kell, és át kell gondolnod, hogy hogyan csökkentheted őket.

Mit csinálj ez után? 

 • Válts energiatakarékos termékekre (pl. izzók, műszaki cikkek). Számold ki, hogy az eggyel energiatakarékosabb eszköz mennyi idő alatt hozza be az árát. (Sokszor kiderül, hogy már egy év alatt.)
 • Szereltess be vízsugárrendezőt („perlátort”) minden csapodba.
 • Ha meg tudod oldani, legyen esővízgyűjtés, ha pedig építkezel, érdemes az esővizet és a szürkevizet rendszerbe foglalni, hogy pl. a vécé öblítése onnan menjen. Ez rengeteg vizet megtakarít.
 • Ha gázzal fűtesz, sokszor megéri takarékosabb készülékre váltani. Ehhez ugyan hozzá kell nyúlni a gáztervhez, ami extra költség, viszont napi szinten használt lakásban meglepően hamar behozhatja az árát.
 • A szemétköltség nagyságrendekkel csökkenthető, ha komposztálsz, de legalábbis a szelektív szemetest is használod és kisebb kukát vagy egy ürítéssel kevesebbet kérsz.
 • Évente nézd meg, tudnál-e olcsóbb csomagra váltani az internetszolgáltatódnál, mobilszolgáltatódnál, bankok között, stb. Keresd fel a szolgáltatódat, és kérdezd meg, hogy tudná-e olcsóbban adni. Sokszor ez az egyszerű dolog működik, csak maguktól nem fogják az orrodra kötni. (Én pl. a Telekomtól a legjobb ajánlatot akkor kaptam, amikor felhívtam őket, hogy lemondjam az előfizetésemet.)
 • Sok olyan szolgáltatás van, ami abszolút fölösleges, sőt, csak az idődet viszi el. Ezeket érdemes inkább úgy ahogy van lemondani (pl. tévé).
 • És végül ne feledd, hogy a kormányzati rezsicsökkentés nem feltétlenül garancia a jövőbeli áraktra. Mindig úgy tervezz, hogy a jelen helyett a jövőbe nézel. Ha a gazdasági helyzet rákényszeríti a szolgáltatókat, úgyis piaci áron fognak számlázni.

Ha szeretnél többet megtudni erről a témáról, olvasd el az Öngondoskodás kézikönyve című írásomat.

Egy javaslat: amikor egy kiadást lecsökkentesz vagy elhagysz, írd be a megtakarítás rovatba. Fontos, hogy az így megtartott pénzt valóban magadnál tartsd, ne pedig valami másra költsd el! Egy kivétel, ha olyan dolgokra költöd, ami kiadáscsökkentést hoz (pl. perlátor). Jó megszorításokat!

8. lecke: Te hogyan vásárolsz?

Mint tudod, a kiadások messze a leggyakrabban megjelenő tétele a „Kaja”, vagyis az élelmiszerre elköltött pénz. Mivel enni mindenki szokott, ráadásul naponta többször is, a legtöbb ember naponta több döntést is hoz, hogy mennyi pénzt költsön ételekre és italokra. Ezért érdemes átgondolni, hogy a kajapénz pontosan mire megy el. Az alábbi ötletek segíthetnek lejjebb szorítanod az efféle kiadásaidat.

Általában tartsd be azt az alapelvet, hogy a jó minőségű élelmiszerre – ha csak lehet – sose sajnáld a pénzt.

Mire figyelj a napi bevásárláskor?

 • „Az éhes embernek nincsenek elvei!” Nem meglepő módon egészen más ételeket válaszunk, amikor éhesek vagyunk és lent van a vércukrunk, ezért szervezd úgy, hogy a bevásárlásaid előtt egyél (és lehetőleg ne szénhidrátot, mert pont mire a kasszához érsz, leesik a vércukrod, hanem fehérjét és zsírt, ami hazáig kitart).
 • Az alapanyag mindig olcsóbb, mint a készétel (és csendben megjegyzem: a legtöbbször egészségesebb is), vagyis anyagilag jobban jössz ki, ha magad főzöl.
 • Bevásárlás előtt tervezd meg és írd össze, mit fogsz venni. Legyen egy alaplistád a mindig kellő élelmiszerekről, amit csak végig kell pipálni.
 • Ne csak műszaki cikkeket, de ételeket is nyugodtan vásárolj az interneten és szállíttasd házhoz. Így kevesebb az elhajlás és az impulzusvásárlás.
 • Vásárolj nagy tételben, és ahol lehet, az erre való hivatkozással kérj engedményt. Ez azt is jelenti, hogy ne naponta vásárolj, hanem heti szinten. Sokan pl. csak este szembesülnek vele, hogy a családnak nincs mit ennie vacsorára, és berohannak az első éjjelnappaliba, ahol méregdrága szeletelt termékeket és féligkész-ételeket vesznek estére és másnap reggelre.
 • Az előrecsomagolt, szeletelt termékkel egy csomó extrát fizetsz, de semmit nem kapsz érte. Ilyen pl. a szeletelt felvágott, amit jóval olcsóbban tudsz megvenni, ha a pultostól kéred egyben vagy szeletben.
 • Soha ne vegyél meg semmi csak azért, mert akciós: akkor vedd meg, ha szükséged van rá! Amúgy két okból se dőlj be az akcióknak: a) Sokszor a másnap lejáró szavatosságú, már lejárt vagy egyenesen romlott terméket akciózzák (pl. húsok), b) Sokszor átvernek a csomagolással, és nem is éri meg azt a terméket választani (pl. a joghurtos bögre alja fel van nyomva, és 15%-kal kevesebb az űrtartalma). Mindig a kilóra vagy literre vonatkozó egységárat nézd, az a valós adat. Ezt az adatot ma már kötelező kiírni, így a termékeket még a polcon össze tudod hasonlítani.

Ha a rezsi és az ételkiadásokat sikerül jól „megfognod”, a havi költéseid legnagyobb részét máris te irányítod. Jó étvágyat!

 9. lecke: Így takaríts (meg)!

 Ebben a leckében a takarításról szeretnék pár szót szólni. A takarításnak két pénzügyi vetülete is van: a ráfordított idő és a költségek.

  Ha pénzügyileg intelligens akarsz lenni, a takarításra fordított időt és pénzt is csökkentened kell.

 Mennyi időt töltesz takarítással?

 Ha gyakran tapasztalod, hogy a lakásod takarítása korlátoz a pénzkereső tevékenységedben, érdemes kiszámolnod, hogy nem éri-e meg inkább egy takarítót fogadni. Simán lehet, hogy olcsóbban megúszod, ha nem te foglalkozol ezzel. Ha mindenképpen neked kell takarítanod, érdemes profin csinálnod. Ebben segíthet ez a kis könyv: Jeff Campbell: Puccparádé. Tudományos takarítás

 Mennyi pénzt adsz ki takarítószerekre?

 A vegyszerek és takarítószerek költségét is kézben kell tartanod, ugyanis a modern tudomány átesett a ló túloldalára. Külön eszközt és kencét kéne vennünk a kádra, a vécére, a csapra, a mosogatóra, a bútorokra, a padlóra, az edényekre, az üvegekre, az ablakokra, a fémtárgyakra, a konyhapultra, a sütőre és még sorolhatnám. Az átlag háztartásban a sok takarítócuccnak és flakonnak külön szekrény kell. (Ja, és a sok vegyszertől az egész helyiség állandóan rossz szagú.) Szóval egy csomó pénzt kell kiadnod mindenféle olyasmire, ami ráadásul még az egészségre és a természetre is káros. Szerencsére ez esetben a pénzügyileg intelligens megoldás pont egybeesik a környezettudatos választással.

 Mit csinálj ezen túl?

A takarítás költségeit radikálisan le tudod csökkenteni, ha három dolgot beszerzel:

* citromsav

* szódabikarbóna

* 2-3 mikroszálas takarítórongy

 

A citromsav a vízkő és a bacik ellen jó. Ugyanazt tudja, mint a bolti ecetsav-esszencia, amit sokan viszont a szaga miatt nem szeretnek.

A szódabikarbóna mindenféle felületen nagyszerű súrolásra. (Ezt és a citromsavat érdemes többkilós kiszerelésben megvenni, mert úgy még olcsóbbra jön ki.)

A mikroszálas takarítórongy molekuláris szinten szedi fel a piszkot a sima felületekről. Érdemes venned egyet a konyhába a poharakhoz, egyet a fürdőbe a takarításhoz és egyet az ablakmosáshoz. A legjobb az benne, hogy vízzel lehet aktivizálni (szárazon nem töröl), és forró vízzel lehet mosni.

Szóval ennyi. Akár már most is felállhatsz, és összerakhatod az összes flakont, hogy odaadd valakinek, aki még használ vegyszereket. A te költségeid ezennel drasztikusan lecsökkentek, felszabadítottál egy egész szekrénnyi helyet, a lakásod pedig garantáltan jobb szagú lesz. Ahogy az angol mondja: Enjoy!

10. lecke: Mosásra fel!

A mosást külön kezelem a spórolási tippek között, mert némileg más kell hozzá, mint a sima takarításhoz. Hacsak nem olyan speciális a munkád vagy a ruhatárad, hogy muszáj fehérítened (pl. blúzokat, ingeket), a mosás gondját három egyszerű vegyszerrel letudhatod. A városi életmódra inkább jellemző, hogy a ruhák alig vannak igénybe véve, de a vegyszeripar szereti túllihegni a problémát, és erős anyagokat akar a nyakunkba sózni. Én azt látom, hogy a reklámokban mutogatott zsír- és ki tudja milyen „makacs foltok és szennyeződések” egy autószerelőknek biztosan sok gondot okoznak, de ha a többséghez hasonlóan te is ülőmunkát végzel, és naponta fürdesz, akkor a mosáshoz általában elég az alacsonyabb hőfok és a kevésbé durva vegyszer is.

Mit csinálj ezen túl?

Szerezd be az alábbi három anyagot, a többit pedig nyugodtan számold fel vagy tartsd meg vészhelyzetre, amikor tényleg valami szörnyű szennyest kell mosnod.

A mosás költségei az alábbi három dologgal csökkenthetők:

* mosószóda
* ecetsav
* illóolaj

Mosószóda: mosópor helyett használható, teljesen jól kimossa a szennyes dolgokat. Kb. annyit kell használni belőle, mint a normál mosóporból, de ha bizalmatlan vagy, akkor használhatod a régi mosóporral fele-fele arányban is.
Ecetsav: öblítő helyett tökéletes. Amúgy neked is feltűnt, hogy a mosógépedet egy idő után ragacsos, nyákos kosz lepi be? Na, az az öblítőktől van, amik nemcsak a talajvizet szennyezik, de a mosógépedet is kinyírják. Használj helyettük egy az egyben vagy vízzel hígított ecetet vagy bolti ecetsav-esszenciát. (És nem, nem lesz ecetszagú tőle a ruhád.)
Illóolaj: opcionális, ha szeretnéd, hogy a mosott ruháknak speciális illatuk legyen, az ecethez adhatsz pár cseppet a kedvenc illatodból.

Tipp: A mosószódát többkilós (akár 25 kilós) kiszerelésben vedd meg, mert úgy sokkal jobbra jön ki az ára. Ha ezt a mennyiséget túl soknak találod, kérdezz körbe az ismerőseidnél: általában mindig akad valaki, aki szívesen beszáll.

Ha pedig egy-egy ruhadarab nagyon csatakos, érdemes beáztatni éjszakára, és akkor szintén bőven elég a mosószóda. És természetesen vannak olyan esetek, amikor a mosószóda nem elég, ilyenkor nyugodtan be lehet adni a cuccokat egy tisztítóba. Hidd el, sokkal szebben megcsinálják, mint te.

11. lecke: tükröm, tükröm…

Ez a levél különösen a hölgyek számára lehet tanulságos, de próbáltam általánosan megfogalmazni, szóval ha fiú vagy, akkor is olvass csak tovább! Sokszor látom jártamban-keltemben, hogy a középosztálybeli háztartásokban az egyik legnagyobb értékű tárgy nem a tévé vagy a hifi a nappaliban, hanem a fürdőszobai kence- és piperegyűjtemény. Egyes lakásokban ugyanis a fürdőben legalább százezer forintnyi termék van felhalmozva: L’Occitane en Provence, Sensai, Yves Saint-Laurent, Clinique, nem is tudom mindet felsorolni, és akkor még a kevésbé neves márkákról nem is szóltam. Ráadásul mindenből van legalább ötféle: a sok sampon, arckrém, ilyen-olyan hidratáló és illat alig fér el a polcokon.

 Magadra ismertél?

Ha te is vonzódsz a kozmetikai cuccokhoz, rád is igaz lehet, hogy több ezer forintot simán kiadsz egy-egy krémre, samponra vagy parfümre. Ha követed a kiadásaidat (amit ugye már több mint két hete csinálsz…), magad is láthatod, hogy mire kettőt néz az ember, máris havonta tízezreket költött ilyesmire. Ez pénzügyi szempontból óriási pazarlás, amit valószínűleg nem engedhetsz meg magadnak.

Ha nálad is egy vagyon parkol a kád mellett vagy a tükör alatt, akkor GPS-nyelven rád is rád fér egy újratervezés, ugyanis könnyen lehet, hogy pont ezek miatt a kiadások miatt nem jut pénz más célokra, amelyek közelebb vinnének az anyagi függetlenséghez!

Mit csinálj ezen túl?

Mivel a kozmetikumok piacán megy az egyik legdurvább termék- és márkanév-lehúzás, mindig válaszd az olcsóbb és minél kevesebb összetevőt tartalmazó, márka-semleges termékeket.

Egyszerre csak egyféle sampont, szappant, stb. használj. Szokj le arról, hogy egy tucat termék áll a polcodon, csak „mert megtetszett és majd kipróbálod”.

A legolcsóbban akkor jössz ki, ha amiből csak lehet, nagyobb mennyiséget veszel. Ezt sokszor a természetes kozmetikumokat áruló boltokban tudod megtenni, ahol kimérik a sampont, mosogatószert, stb.

Sminkfronton is szorítsd vissza a támadást: amikor te leszel a Krőzus, nyugodtan vedd tucat számra a rúzsokat és drága körömlakkokat, de addig minimalizáld a kiadásokat, és elégedj meg néhány alapszínnel.

Tipp: A testápolás pipererészére tipikusan igaz, hogy „a kevesebb több”, ezért nyugodtan állj le totálisan a szagosítással.

Egy márkás parfüm vagy kölni egy vagyon, de bármennyiért is veszed, nem biztos, hogy megéri. Redukáld az illatosított termékeket azokra a dolgokra, amelyeknek az elhagyása elhanyagolttá tenne, pl. a szappan elhagyása érezhető különbség, a parfümé nem. (Nekem pl. kifejezetten jó a szaglásom, és itt csöndben megjegyzem, hogy a mások által is érezhető kölni, parfüm vagy aftershave-illatosság gyakran épp ellenkező benyomást tesz: vonzó helyett taszító, mert belemászol vele a másik ember „aurájába”. Ráadásul mivel te minden nap hordod, nem érzed a szagdömpinget, amitől mások a liftben rosszul lesznek melletted – régen jártam így, nagyon kínos –, vagy kipletykálnak a hátad mögött. És még fizettél is érte…)

Mondják, hogy „a szépség a szemlélőben lakozik”, meg hogy „a szépség belülről jön”. Bárhogyan is, hacsak nem modell vagy, akinek a szakmája része a sok kence és profi smink, valószínűleg téged sem a rád kent szerek tesznek széppé, hanem az életmódod és a lelki beállítottságod. Ez pedig a legtöbbször nem pénzkérdés.

Jó szépítkezést!

12. lecke: Te szeretsz öltözködni?

Vannak, akik kifejezetten szeretnek öltözködni, és vannak, akik rühellik a ruhavásárlás és „divatozás” puszta gondolatát is. Bármelyik csoportba is tartozol, valamennyit biztosan foglalkozol a ruházkodással – annál is inkább, mert a ruházkodás nemcsak pénzügyi kérdés. A ruhánk az identitásunk része, ezért a legtöbb embernek abszolút nem mindegy, hogy miben jár. Viszont ha újonnan akarod beszerezni a család ruhatárát, könnyen lehet, hogy több százezer forint sem elég rá – főleg, ha divatos akarsz lenni, vagy ha a gyerekeid növésben vannak.

Ne menj rá a márkákra, mert sokszor szó szerint csak a rávarrt logót fizeted meg. Számos egészen neves cégnél bevett gyakorlat, hogy megveszik a kínai bálás ruhát, és rávarratják a saját logójukat.

Mit csinálj ezen túl?

 • Akár ruhát, akár cipőt szeretnél, érdemes kihasználnod az internet adta lehetőséget: a neten meg tudod keresni, hogy mi tetszik, aztán megvárod, amíg az adott termékből abban a webáruházban leárazás lesz.
 • Számos elegáns pláza ugyanazokat a darabokat árulja, mint amit a kínai piacon is megtalálsz nagyságrendekkel olcsóbb áron. Néha menj el egy jobb kínai piacra vagy áruházba, és nézz körül. (Kulturálisan is érdekes tapasztalat.)
 • Napjainkban reneszánszukat élik a turkálók, a használtruha- és second hand boltok. Bár itt is sokféle minőség van, a jobb üzletek teljesen jó minőségű és árú ruhákat kínálnak. Vannak olyan boltok is, ahol nemcsak vadonatúj, de kifejezetten egyedi dolgokat találhatsz.
 • A legolcsóbb ruha az, amit már egyszer mások megvettek. Ez az elv legjobban a barátok és munkatársak közötti cserebere keretei között érvényesül. A barátaiddal (vagy ha olyan a munkahelyed, a munkatársaiddal) szervezzétek meg, hogy x időpontra mindenki összeszedi és behozza a nem használt, de jó ruháit. Ilyenkor olyan ruhákhoz juthatsz, amelyek nemcsak „biztos” forrásból származnak, de még érzelmi értékük is lehet. (Nagyszerű csajos program, amikor egy kávé mellett elmesélitek egymásnak egy-egy darab a történetét.)

Tipp: A babaruha külön téma: minél kisebb egy gyerek, annál gyorsabban nő, és annál inkább nem éri meg újat venni neki. Mivel a legtöbb ember a saját generációjával barátkozik, valószínű, hogy amikor neked lesz gyereked, több barátodnál és az ő barátaiknál is születik baba, így a babaruhákat gond nélkül lehet keringetni. A Facebook szintén teljesen jó lehetőség erre, még csoportok is vannak, ahová lakhely szerint beléphetsz.

És ne feledd: bár a ruha része a személyiségünknek, soha nem a ruha teszi az embert – és ez különösen igaz azokra, akik hajlandók szerényebben élni, hogy megalapozzák a későbbi anyagi függetlenségüket. Ha te is beállsz a divat diktálta éves (sőt, évszakos!) változások követésébe, korlátlan mennyiségű pénzt költhetsz arra, hogy próbálod „kifejezni önmagad”. Az önkifejezés legjobb eszköze azonban az értelmes munka és a tartalmas emberi kapcsolatok, a többi csak talmi csillogás és sallang. A ruházkodásnál maradj a tartós, és téged érzésed szerint jól kifejező, de nem a szezonális divat diktálta ruhadaraboknál. Általában meghálálják.

 13. lecke: Neked van autód?

Ez a lecke talán jobban szól férfiaknak, de nem lepődnék meg, ha jó pár nőtársam is találva érezné magát. Ez a lecke ugyanis a kocsikról szól, és az évek során megfigyeltem, hogy akiknek van kocsijuk, nemegyszer érzelmi viszonyban állnak az autójukkal. (Ennek egy teljesen rémes példája az a kocsifényező kence reklám, amiben egy férfi megpuszilta a kocsija kifényezett motorháztetejét. Brrr.) Ez az érzelmi viszony okozza, hogy egyesek részlegesen vagy teljesen vakok a kocsival kapcsolatos kiadásaikra. Szóval ha magad is autótulajdonos vagy autóhasználó vagy, egy kicsit mélyedj el magadban.

Az érzelmi alapú vakfolt mindig veszélyes, mert számolatlanul ömölhet ki miatta a pénz a háztartásból – és éppen az a pénz, amiből az anyagi függetlenségedet kellene megalapoznod.

Mit csinálj ez után?

 • Készíts egy kimutatást, amiben minden autós költséged benne van: a kocsi ára, a törlesztők, a tankolás, a szerviz, a mosatás, a kötelező biztosítás, a casco, a 200-300 forintonként bedobált parkolási díjak, a téli gumik és a hólánc, a melegítő a feneked alatt, az autóskesztyűd, amit évente elhagysz, a Wunderbaum vagy más kedvenc szagosítód és a szilikon mütyürök, amik a visszapillantón himbálóznak – tehát minden kiadás, ami ahhoz köthető, hogy autód van. Légy magadhoz nagyon őszinte.
 • Kétféle költséget írj össze: az egyszerit és a rendszerest (ez utóbbi általában havi kiadás).
 • Számold be a szervizben töltött napokat – a hétvégét is! – mert akkor nem a munkáddal vagy a családoddal foglalkozol, tehát az is kiesés.
 • A kalkulációt ne papíron, hanem Excelben készítsd el! Excelben ugyanis egyetlen adat módosulása esetén is azonnal láthatod a végeredményt, nem kell újraszámolnod az egészet.
 • Add össze az összes költséget: az egyszeri és a havi kiadásokat is. A gyakorlat végén ki fog jönni egy összeg. Nézd meg, hogy ez a mostani havi és éves nettó bevételed mekkora hányada.

 Ha az összeg 10%-nál magasabb, és az autó nélkül is tudsz pénzkereső tevékenységet végezni, akkor nem vagy abban a helyzetben, hogy autót tarts!

Ezzel a gyakorlattal és a vele járó felismerésekkel nem elidegeníteni akarlak a kocsitól, hanem segíteni, hogy valós képed legyen az időről és a pénzről, amit egy luxus dologra költesz. Sokan megdöbbennek, amikor a fenti számítást megcsinálják, mert nem gondolták, hogy a kocsijuk ennyibe kerül, és ennyi időt vesz el – ráadásul az esetek egy részében feleslegesen, mert olyan körülmények között élnek, ahol az egyéb közlekedési formákat is teljesen jól tudnák használni.

A reklámok üzenetével ellentétben az autó nem a siker mutatója és nem státuszszimbólum, hanem közlekedési eszköz – legalább is a pénzügyileg intelligensebb emberek számára. Mint már említettem, luxuskiadásokra ráérsz majd akkor is, amikor jól állsz anyagilag. Addig viszont gondold át, hogy hogyan tudod minél kevesebbet használni az autódat. A következő leckében erre adok néhány tippet.

14. lecke: Ha nincs autód

Akár autóval, akár máshogyan közlekedsz, a közlekedés mindenképpen jelentős kiadás a havi rezsiben. (Még akkor is, ha a legdrágább verzió általában a kocsi szokott lenni.) Ebben a levélben átgondolhatod, hogy akár van autód, és váltani szeretnél, akár nem autós életvitelt folytatsz, hogyan tudod racionalizálni ezeket a kiadásaidat.

Te hogy dolgozol?

A közlekedés csökkentésének egyik legjobb módja meglepő módon a munkavállalással van összefüggésben. Akkor fogsz a lehető legkevesebbet utazásra költeni, ha otthonról dolgozol, ekkor ugyanis kiesik az ingázással töltött akár heti több munkanapnyi (!) idő az életedből. Otthonról általában akkor tudsz dolgozni, ha egyéni vállalkozó vagy, vagy ha alkalmazottként is fontos vagy a munkáltatód számára, és emiatt alkupozícióban vagy. (Ha alkalmazott vagy, és szeretnéd magad nélkülözhetetlenné tenni a munkaerőpiacon, olvasd el A magad útján című könyvemet, ahol részletesen foglalkozom ennek technikáival.)

Ha nincs kocsid (vagy van, de szeretnél kevesebbet autózni), az alábbi négy módszerrel tudod a legköltséghatékonyabban megoldani a közlekedést:

* tömegközlekedés
* telekocsi
* bicikli
* gyaloglás

Gyakori hiba, hogy az emberek csak az egyiket kezdik el csinálni, ami nyilvánvalóan nem tudja kiváltani a kényelmes autózást, ezért jól abba is hagyják az egészet. Ha mind a négy módszert váltogatod vagy egymást kiegészítve használod akár egy-egy utazás során is, de a napi szinten mindenképpen, nagyobb eséllyel tudsz változtatni!

Mit csinálj mától?

1. Tömegközlekedj: Bár a világ kulturáltabb vidékein ez a közlekedési módozat közösségi közlekedés néven ismert, a lényeg az, hogy másokkal közösen utazol buszon, villamoson, vonaton, fogaskerekűn, HÉV-en vagy ami a környékeden van. Itt mindenképpen számold ki, hogy jegyet vagy bérletet éri meg venned, ez ugyanis nagyban függ az életviteledtől.

2. Telekocsizz:  A telekocsi lényege, hogy egy kocsit nem csak egy család használ, hanem többen is igénybe veszik egy-egy utazásra. Erre a legkézenfekvőbb választás a szomszédok, ugyanis ők pontosan onnan ingáznak, ahonnan te és a családod. Ráadásul a szomszédos szülők és gyerekek ismerik is egymást, így megvan az a bizalom, hogy pl. rábízd az illetőre a gyerekeidet. Így a reggeli iskolai fuvarok is teljesen jól megszervezhetők. Ha valami miatt a szomszédok nem használhatók, akkor számos telekocsi-közvetítő van az interneten, keress ezek között.

3. Biciklizz: Bár falun régóta divatja van a biciklis közlekedésnek (egyszerűbb, mint lovat tartani), az elmúlt években a városi biciklis közlekedés is sokat fejlődött. Sokan szívesen bicikliznek, mert így nemcsak benzint spórolnak meg, hanem aktívan is kezdhetik a napjukat. Aki bringázik, úgy érzi magát, mintha 2 kávét ivott volna: frissen érkezik nemcsak a munkába (ami jót tesz az ember ottani közérzetének és alkotóképességének), de ráadásul ha hazafelé is biciklizik, este is frissen érkezik haza, nem kiszívva és szellemileg kilúgozva, hiszen a biciklizés nemcsak közlekedési mód, hanem aktív pihenés. Ha teheted, legalább próbáld ki a biciklis közlekedést. Budapesten már egészen jól használható a Bubi is, de mivel ez is pénzes szolgáltatás, nyugodtan szerezz be egy lepukkantabb külsejű biciklit P+R célokra.

4. Gyalogolj: Meglepő módon a városon belül gyalog menni A-ból B-be sokszor nem több idő, mint kocsival vagy tömegközlekedéssel, főleg az olyan nagyvárosokban, ahol sokszor van dugó és az álló forgalom a kötött-pályás járműveket is lefogja. Mivel a gyaloglás is aktív pihenés, számtalan ugyanolyan előnye van, mint a biciklizésnek:

 • Már napi 30 perc gyaloglás is jelentős pozitív egészségügyi hatással bír.
 • A gyaloglás visszavisz egy ősi mozgásba, amire nagyon is áhítozik a test, hiszen az ülő életmóddal teljesen megvontuk tőle.
 • A gyaloglás az a sebesség, amivel az emberi elme és lélek is tud mit kezdeni.
 • Sétálva felfedezhető a város, jobban megismerhető a világ.

Ha érdekel a nem-közlekedési célú, kósza városi sétálás témája, itt egy érdekes cikk: A forradalom a sétálással kezdődik.

+ 1 jó hír: Ha tömegközlekedéssel vagy gyalog utazol, felszabadul a figyelmed, és tudsz relaxálni, tanulni vagy szellemi alkotótevékenységet végezni.

Ez viszont pénzügyi intelligencia szempontból két dolgot is jelent: a felszabaduló figyelem plusz idő, amiben vagy dolgozhatsz, vagy pénzügyi oktatóanyagokat hallgathatsz. Ha jól csinálod, mindkét tevékenység már középtávon (néhány hónapon belül) javíthatja az anyagi helyzetedet.

Szóval ne engedd, hogy még a közlekedés is állandóan fullon járassa az agyadat a megszokott ügyeken. Agyalj inkább azon, hogy hogyan lehetsz anyagilag függetlenebb!


Hozzászólások

30 napos tanfolyam — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>