Mindent lehet jól és rosszul csinálni – ez a pénzügyi önképzésben is pontosan így van. Az alábbi hibákat sok ügyfelemen (és persze néha magamon is) láttam már. Ha ezeket az első perctől elkerülöd, sok tévutat, kitérőt és bukást spórolsz meg magadnak.

1. buktató: Csak külföldi szerzőket olvasol

 A magyar kultúra gyökeresen más, mint az az amerikai és német közeg, ahonnan a legtöbb ismert pénzügyi írás származik. Ez egyszerűen tény, nem mehetünk el mellette. De ezt nem elég tudnod: azt is tudnod kell, hogy pontosan miben más a mi világunk, és hogy mire érdemes figyelned, amikor át akarod ültetni a külföldi szerzők könyveit a saját életedre. Ezt a témát nem ragoznám tovább, elég részletesen írtam róla A gazdagság útján című könyvem erről szóló elektronikus fejezetében. (A fejezet elérhetőségét a feladatok között adtam meg.)

 2. buktató: Egyedül mész tanfolyamokra

A pénzügyi önfejlődésedbe csak akkor fogj bele egyedül, ha nincs párkapcsolatod, illetve ha egyedül élsz a háztartásodban. Minden egyéb esetben azt javaslom, hogy a párodat is vond be a tanulásodba:

  • Magyarázd el neki, hogy miért akarod fejleszteni a pénzügyi intelligenciádat.
  • Ha tehetitek, ketten menjetek el a tanfolyamokra és előadásokra. Ha ingyenes bemutatóra vagy előadásra mész, mindenképpen vidd el a párodat.
  • Ha őt nem érdekli ez a téma, ne balhézz vele, hanem mesélj neki kötelezettségek és elvárások nélkül mindarról, amit olvastál/hallottál, ami foglalkoztat. Erre nagyszerű helyszín lehet a fürdőkád, egy kávézó vagy egy erdei séta.
  • Ha idővel komolyabb konfliktusaitok lesznek, mert te más pénzügyi döntéseket akarsz, mint amit ő régebben megszokott tőled, ne engedd, hogy ez megrontsa a kapcsolatotokat. Ebben az esetben keressetek segítséget (pl. mediáció vagy coaching).

A másik fontos szempont, hogy ne szigetelődj el a barátaidtól. Mint sok előadó megfogalmazza, az anyagi helyzeted megegyezik a legjobb barátaid anyagi helyzetének átlagával. Ez nagyon fontos! Ugyanis biztosra veheted, hogy ha javítani kezdesz az anyagi helyzeteden, valamelyest el fogsz szigetelődni a régi barátaidtól. Ez ellen az a legjobb megoldás, ha magaddal húzod a barátaidat. Mesélj nekik, hogy elkezdted képezni magad, és akinek van érzéke és kedve ehhez a témához, azt vond be a fejlődésedbe. Add nekik kölcsön a könyveidet, és ha megoldható, menjetek együtt egy-két programra.

3. buktató: A tanfolyamokon/előadásokon nem ismerkedsz emberekkel

A mi kultúránkban nem divat a bizalom és érdeklődés, ezért sokan úgy mennek tanfolyamokra, hogy szinte egész nap senkivel nem állnak szóba azon kívül, hogy „elnézést, szabad ez a hely?”. Ha te sem szívesen állsz szóba „idegenekkel”, a pénzügyi tanfolyamokon lépj túl önmagadon, és ismerkedj! Ezzel a módszerrel tudod a leghamarabb megtalálni azt a emberi és szakmai kört, ahol a tanfolyam után ingyenes, de professzionális körülmények között tudod folytatni a fejlődésedet.

Különösen fontos, hogy ha a pároddal vagy egy barátoddal mész a tanfolyamra, előadásra, ne együtt bandázzatok, hanem váljatok szét, és barátkozzatok azokkal, akik értelmesnek látszanak. Fontos, hogy akit jó fejnek találsz, attól ott a helyszínen kérd el az emailcímét. (Ezt a tanácsot tényleg fogadd meg! Én már túl sok órát töltöttem az internetem és a Facebookon keresgetve embereket, akiknek csak a keresztnevét tudtam – vagy még azt sem, mert nem mertem a tanfolyamon elkérni a címüket. Hidd el, semmi sem idegesítőbb, mint úgy nyomozni valaki után, ha nem vagy nyomozó.)

4. buktató: A tanfolyamokon/előadásokon csak a béna emberekkel ismerkedsz

Szintén buktató, ha holmi hamis biztonságérzet reményében csak olyanokkal beszélgetsz, akik a te kezdő szinteden vannak, vagy még nálad is bénábbak. (Ezt nem sértésnek szánom. Ez elején mindenki béna. Én is az voltam.) Ha az a benyomásod, hogy akivel szóba elegyedtél, nem tudna neked mit tanítani, udvariasan hagyd ott. (Például mondd neki azt, hogy el kell menned a mosdóba, vagy el kell intézned egy telefont.) Ha a képzésen ilyen ember a szomszédod, ülj át valaki más mellé.

A legrosszabb fajta barátkozás az, amikor egy pénzügyi tanfolyamon olyanokkal állsz le, akik elmagyarázzák, hogy miért hülyeség vagy lehetetlen az, amit az előadó mondott. Meglepő módon minden önfejlesztő programon van egy tucat ilyen személyiségű ember – szeretik mindig a pohár üres felét nézni, és ők érdekes módon nem félnek ismeretlenekkel szóba elegyedni… Az ilyen beszélgetésekben sose vegyél részt, és ha hallótávolságban vagy, akkor is azonnal lépj ki a helyzetből! Semmi szükséged arra, hogy telemantrázzák a fejed korlátoltsággal és kishitűséggel. (Ez pont olyan, mint amikor a villamoson egy krisnás áll mellettem. Semmi bajom a krisnásokkal, de azt nem vagyok hajlandó elviselni, hogy 10 percig az ő hangos mantráját hallgassam, mert tudom, hogy utána órákig zsongani fog tőle a fejem. Ilyenkor tuti, hogy átszállok a másik kocsiba.)

 5. buktató: Nem kezded el a gyakorlatba átültetni a tanultakat

Minden képzés veszélye, hogy az ember meghallgatja, egyet is ért, de nem kezd el semmit sem máshogyan csinálni. A pénzügyi intelligencia gyakorlati műfaj. Nem bölcsészet, nem elemzés, nem okoskodás, nem könyvek falása, hanem az a képesség, hogy gyorsan és alaposan tudsz dönteni az anyagi kérdésekben. Ehhez a döntést kell gyakorolnod, és az új szokásokat kell beidegezned. Már az első perctől kezdd el csinálni, amit olvasol. Ebben a műfajban minden év, amit elvesztegetsz, pénzben is mérhető veszteséget termel neked.

 6. buktató: Minden megtakarításodat egy befektetésbe teszed

Minden kezdőt fenyeget az a veszély, hogy az összes megtakarítását egy lapra teszi fel. Amikor megérted, hogy a befektetések hogyan működnek, és valóban pénzt kereshetsz úgy, hogy gyakorlatilag alig kell bármit tenned, könnyen úrrá lehet rajtad a pénzvakítás. Ez egy olyan lelkiállapot, amikor csak a pénz csilingelését hallod, és elveszíted a reális veszélyérzetedet. A pénzvakításon minden kezdő átmegy, te sem leszel kivétel. Csakhogy ebben az állapotban olyan döntések szoktak születni, amit az ember utólag nagyon megbán. Ha nincs veszteségszabályzó mechanizmus beépítve az adott befektetésbe (pl. stoploss megbízás egy tőzsdei kereskedésnél), ne tedd fel az összes pénzedet! Erre főleg akkor figyelj, ha a tőkédet bérből és fizetésből raktad össze. Utólag nagyon tud fájni, ha arra a sok munkára gondolsz, amit egyszerre elveszítettél. Alkalmazd azt a stratégiát, amit Odüsszeusz: előre tudta, hogy a szirének éneke miatt el fogja veszíteni a fejét, ezért megkérte a társait, hogy kötözzék az árbochoz, és bármit is mond, ne törődjenek vele. Ezzel előre minimalizálta a kockázatot. Te is készülj fel arra a helyzetre, ha a pénzvakítás miatt nem bízhatsz magadban.

 7. buktató: A kudarcokat a módszernek tudod be és feladod

A pénzügyi intelligencia megtanulása és gyakorlása éppen olyan, mint bármilyen más tanulási folyamat. Olyan, mint amikor angolul vagy vezetni tanultál. Emlékszel, milyen sokat hibáztál, és néha bizony arcra is estél konkrétan és képletesen is? Hibázás nélkül nincs tanulás! Ne várd azt, hogy minden döntésed csodásan bejön, és te lágy zeneszó kíséretében belerohansz a naplementébe, és kiírják, hogy happy end. Nem így lesz! Amikor másfajta pénzügyi döntéseket hozol, lesznek bizony idegesítő, frusztráló és félelmetes pillanatok is. (Sőt, ha kockázatvállalóbb személyiségű vagy, akár hónapokra is benne ragadhatsz rossz helyzetekben.) Ilyenkor a körmödet rágva azon fogsz agyalni, hogy ebből hogy fogsz kijönni.

Készülj fel már most, hogy kudarcok nélkül nincs fejlődés. Ha befektetői gondolkodásmódot akarsz kialakítani, biztosan lesznek veszteségeid, de ez hosszú távon nem számít. Ha a megfelelő tanulságokat le tudod vonni, és az új tudásoddal tudsz belevágni a további feladatokba, már 5-10 év múlva is biztosan jobb anyagi helyzetben leszel, mint ma.

Feladatok

Felatadok

  1.  Olvasd el a magyar kontra külföldi szerzőkről szóló írásomat.
  2. Írd össze 2-3 ismerősöd és barátod nevét, akit érdemes lenne meghívni néhány pénzügyi jellegű programra vagy tanfolyamra. Indokold, hogy miért őket választottad!
  3. Írd össze 2-3 ismerősöd vagy barátod nevét, akit biztosan nem hívnál. Indokold, hogy miért őket választottad!
  4. Sorold fel, mik azok a dolgok az eddigi leckékből, amelyeket már elkezdtél csinálni, illetve amelyeket mostanában elkezdesz a gyakorlatban is alkalmazni.

Hozzászólások

A pénzügyi önképzés 7 buktatója — Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>