Ha érettségizett ember vagy, te is legalább 10 évet töltöttél az oktatási rendszerben, de lefogadom, hogy arról te sem tanultál szinte semmit, hogy hogyan lehet valaki tartósan jó anyagi helyzetben úgy, hogy ne dolgozza magát halálra és ne legyen erkölcstelen. Pedig ez lehetséges! Rengeteg ember van, aki megtanulta, hogyan maradhat anyagilag talpon éveken, évtizedeken keresztül úgy, hogy közben van szabadideje, és megengedheti magának azt a luxust, hogy értelmes munkát végezzen.

A készség, amely mindezt lehetővé teszi nem más, mint a pénzügyi intelligencia. Akinek alacsony a pénzügyi intelligenciája, az egyre többet dolgozik, lassan eladósodik, és mind jobban a peremre szorul. Akinek magas a pénzügyi intelligenciája, az anyagilag egyre nagyobb biztonságban lesz, és idős korára sem fog az állami alamizsnán nyomorogni. A jó hír az, hogy a pénzügyi intelligencia nem valami misztikus dolog, hanem egy szakma. Egy olyan szakma, aminek óriási szakirodalma van, és amit felnőtt fejjel is meg lehet tanulni.

Ebben a leckében megosztom veled azt a hét fortélyt, amelynek segítségével garantáltan magasabb lesz a pénzügyi tudatosságod. Ha megérted, és alkalmazni kezded ezt a 7 fortélyt, garantálom, hogy idővel pénzügyileg egyre intelligensebb döntéseket hozol majd.

 1. fortély: Ismered a három pénzügyi gondolkodást

Pénze mindenkinek van – még a koldusoknak is. Ebből kifolyólag pénzügyei is mindenkinek vannak; és pénzügyi intelligenciája is mindeninek van – a saját szintjén. De még a gazdagabb országok közé tartozó Magyarországon is igaz, hogy jó pénzügyi intelligenciája szinte senkinek nincs! Miért mondom ezt?

A válaszhoz tudnod kell, hogy a világban háromféle pénzügyi intelligencia létezik. A pénzügyi intelligencia három szintje: a szegények, a középosztály és a gazdagok szintje. Ezek nem társadalmi vagy szociológiai kategóriák, hanem egy gondolkodásmódot (idegen szóval mentalitást) takarnak. A háromból kettő rossz mentalitás, pénzügyileg nem is nevezhető intelligensnek.

A világon a legtöbb ember szegény mentalitású, és valóban nyomorog is. A szegény mentalitású embereknek nincs lehetőségük jó pénzügyi döntéseket hozni. A következő legnagyobb csoport a középosztálybeliek. Nekik elvileg lenne lehetőségük jobb pénzügyi döntéseket hozni, de mint látni fogod, ők az értékrendjük miatt nem hoznak jó döntéseket. A gazdag mentalitású emberek ösztönösen vagy tudatosan, de pénzügyi szempontból megalapozottabb döntéseket hoznak. Ez a gazdag mentalitás az, ami felé haladnod kell. Csak ez vezet a nagyobb anyagi biztonság és függetlenség felé. Viszont a gazdag mentalitású ember ritka, mint a fehér holló.

Ha az átlag olvasóimhoz hasonlítasz, te is valószínűleg a középosztálybeli mentalitásba tartozol. (Ezt onnan sejtem, hogy ha szegény mentalitású lennél, nem érnél rá és nem is tudnál internetezgetni; ha pedig gazdag mentalitású lennél, akkor eleve nem lenne szükséged erre a tanfolyamra.) A középosztályba tartozni szociológiailag elég jó dolog, de a pénzügyi intelligencia terén tévút azoknak, akik pénzügyileg jobb helyzetbe akarnak kerülni! A három pénzügyi gondolkodásmódot a következő lecke mutatja be.

 2. fortély: Kontrollálod a kiadásaidat

A pénzügyi intelligencia alfája és ómagája az, hogy pontosan tudod, mire megy el a pénzed. Ehhez minden hónapban forintra tudnod kell, hogy mire mennyit költesz. Ennek egyetlen módja van: minden kiadásodat fel kell írnod, és havonta meg kell nézned, hogy mi a helyzet. Így szabályozni tudod, hogy mire mennyi jut, és megtudod, hogy mik azok a kategóriák, amiken meg tudod fogni a pénzt.

A fogyasztói világban a legtöbb ember számára rémisztő az a gondolat, hogy ilyen precizitással kövesse a kiadásait. Ha téged is ellenérzéssel tölt el ez a javaslat, gondolkozz el a következőn. Mit gondolsz egy olyan betegről, aki az orvosnál nem hajlandó vérvételre menni, nem akar belepisilni a kémcsőbe és a torkát sem engedi megnézni – de elvárja az orvostól, hogy azonnal meggyógyítsa őt? Nem lenne valami  nagy véleményed az illetőről, nem igaz? Nos, ami az orvosnál a laborvizsgálat, az a te pénzügyi életedben a kiadásaid követése és elemzése. Ebből indulhat a kezelés, e nélkül viszont sarlatánság minden beavatkozás. Mivel a kiadásokat követni nem is olyan egyszerű, erről fog szólni a negyedik lecke.

3. fortély: Diverzifikálod a bevételeidet

 A diverzifikáció szót sokan ismerik, akiket érdekelnek a pénzügyi témák. A pénzügyi tanácsadók ezt a kifejezést általában arra szokták használni, hogy az ügyfelük ne csak egy részvénycsomagba fektesse a pénzét, hanem többféle instrumentumba, mert ha az egyik befektetésével baj van, a többi még talpon maradhat.

Ez szép gondolat, csak van egy sokkal fontosabb olvasata: a legveszélyesebb pénzügyi döntés nem az, ha minden pénzedet egy lóra teszed fel, hanem hogyha az elveszített tőkédet nem tudod pótolni, mert a bevételeid csak egy forrásból származnak, és az az egy forrás valami miatt nem megy jól vagy befuccsol. Az egy forrás ugyanis mindig bizonytalan. Magyarán a pénzügyi intelligencia azt jelenti, hogy a bevételeidet kell diverzifikálnod!

A bevételek diverzifikálásnak négy iránya van:

 1. Ügyfeleket szerzel, akik fizetnek azért, amivel most is pénzt keresel. (Ha van két alkalmi ügyfeled, az már két önálló bevételi forrás.)
 2. Ha már vannak ügyfeleid, növeled az ügyfeleid számát.
 3. Valamilyen új tevékenységet keresel, amiért az emberek fizetnek. (Ebben segítségedre lehet A magad útján című könyvem.)
 4. Befektetéseket indítasz be, amelyekből félpasszív vagy passzív jövedelmed lesz.

4. fortély: Képzed magad

A középosztálybeli mentalitású emberek szeretik másokra bízni a pénzügyeik feletti döntéseket – aztán haragszanak, ha a dolgok balul ütnek ki. A gazdag mentalitású emberek nem idegen „szakértőktől” várják a válaszokat, hanem a saját kezükbe veszik a döntéseiket, és önállóan gondolkodnak. Ezt azonban csak úgy tudják megtenni, hogy előtte pénzt és időt áldoztak a pénzügyi fejlődésükre.

A pénzügyi önfejlesztésnek két útja van, mindkettő fontos és egyik sem kihagyható: könyveket kell olvasni és tanfolyamokra kell járni. Ez nem is olyan bonyolult: a kiadásaid követésével párhuzamosan te is megtalálod majd azokat a csatornákat, ahol kiömlik a pénz a háztartásodból. Ez az a pont, ahol meg tudsz takarítani pénzt, és ki tudod gazdálkodni azt a néhány ezer forintot, amit könyvekre költesz, majd később azt a néhány tízezer forintot, amiből előadásokra és tanfolyamokra mehetsz majd. Az önképzésnek két haszna van: megtanulsz egy szakmát, amihez addig nem értettél, és megismersz embereket, akik hasznodra válnak. És ezzel máris elérkeztünk az ötödik fortélyhoz.

5. fortély: Vannak körülötted gazdag mentalitású emberek

A gazdag mentalitású emberek körülveszik magukat olyanokkal, akik legalább olyan jók, mint ők, vagy jobbak náluk. Erre azért van szükségük, hogy a fontos kérdésekben ne egyedül kelljen dönteniük. A középosztálybeliek egyik legnagyobb hibája, hogy csak a házastársukkal beszélik meg a pénzügyi döntéseiket. Márpedig mivel a legtöbben a saját  pénzügyi szintjükön álló emberrel élnek együtt, mit gondolsz, mi az eredmény? Bingó! Vak vezet világtalant. A döntések nem lesznek jó döntések, csak közösen hozott rossz döntések.

Ha jó pénzügyi intelligenciájú társakat keresel, nem kell, hogy ezek fizetett szakemberek (adótanácsadók, könyvelők, jogászok) legyenek. A legjobb megoldás, ha egy olyan kört alakítasz ki maga körül, akik ingyen segítik egymást. Erre van egy jól bevált recept: amikor tanfolyamokra, előadásokra mész, egyfolytában szkenneld a közönséget, és keresd a „jó arcokat”. Őket a szünetekben kérdezgesd, és ha úgy tűnik, hogy jobbak nálad, kérd el az elérhetőségüket. A tanfolyam után keress egy apropót, keresd meg őket, és beszélgessetek, hogyan tudnátok közösen gondolkodni, tovább fejlődni, stb. Mivel a legtöbb befektető nem elég tudatos, és megszokta, hogy csak a férjével/feleségével beszélni meg a befektetéseit, lesznek, akik nem értik, hogy mit akarsz tőlük. De lesznek olyanok is, akik kapnak a lehetőségen, és valóban akarnak csapatban fejlődni. Ők a te embereid.

 6. fortély: Tudod, hogy milyen befektetések léteznek, és legalább kétfajta neked is van

A pénzügyi intelligencia célja az anyagi függetlenség elérése. Ezt azt jelenti, hogy akkor is megélsz, ha nem dolgozol napi 8-10 órát. Ezt az állapotot úgy tudod elérni, hogy egyre több jól működő befektetésed van. Bár a befektetéseknek csaknem végtelen számú fajtája van, az alap három példával mindenképpen tisztában kell lenned: tőzsde, vállalkozás és ingatlanok. A befektetésekben való jártasságodat az ötödik leckében tudod majd felmérni.

7. fortély: Adakozol

A pénzügyi intelligencia legmagasabb fokú mutatója, hogy hajlandó vagy-e az anyagi javaidat megosztani másokkal. A pénz célja nem az, hogy minél többet hajszoljuk, hanem hogy másokat is boldoggá tegyünk vele. Mivel a modern fogyasztói világtól az adakozás is meglehetősen távol áll, a hetedik leckében külön lesz szó róla, hogyan lehet tudatosan adakozni.

Feladatok

Feladatok

 1. Ha még nincs pénzügyi intelligencia nevű mappa a gépeden, most hozz létre egyet. Minden lecke írásbeli feladatait ide mentsd el.
 2. Gondold át, és írd le, ami a 7 fortélyról eszedbe jut. Mi az, amit már tudsz? Mi az, amiről most hallottál először, vagy ami még nagyon homályos?

Javaslat: Ezt az írásbeli feladatot készítsd el újra egy fél év, majd egy év, két év múlva. Meglepő és megható lesz látnod a saját fejlődésedet…


Hozzászólások

A pénzügyi intelligencia 7 fortélya — 5 hozzászólás

 1. Alapvetően nélkülözhetetlenek ezek az elvek az anyagilag függetlenebbség elérése érdekében.
  Szerintem nagyon fontos hogy a BEVÉTELEINKET porlasszuk és a BEFEKTETÉSEINKRŐL a lehető legtöbb információval rendelkezzünk és akkor nem ér meglepetés!Valamit az állandó körforgásra figyelni az adakozásra, mert ami körbe megy az körbe is jön 🙂
  Köszönöm!

 2. Tetszik ez az összefoglaló. 🙂
  Mivel evek ota foglalkozom a temaval es folyamatosan bovitem ismereteimet, nem ert “varatlanul” a 7 fortely. Mindenkepp segitsegemre volt azonban, hogy mely teruleteket hanyagoltam el mostanaban (regen voltam tanfolyamon, az adakozas teruleten meg van mit fejlodnom).
  Köszönöm

 3. Jó, logikus, összefogott gondolatok.
  Írni fogom a kiadásaimat, viszont nekem a feleségemmel közös bankszámlám van. Én töredékét költöm a közös számlának: A középosztálybeli mentalitású emberek szeretik másokra bízni a pénzügyeik feletti döntéseket – aztán haragszanak, ha a dolgok balul ütnek ki.
  Ez nálam betalált.
  Üdv: Laci

 4. Folyamatosan azon vagyok hogy jobban oda figyeljek kiadásaimra s bevételemre,amit egy hónapig írok s 3-ig nem, mivel fodrász ként dolgozom folyamatosan bevételem s kiadásom,nagyon nehéz követni saját magam.
  Ezért mentem el az előadásra hogy tanuljak.
  Nagyon rajta vagyok!
  Üdvözlettel.
  Gyöngyi

 5. Igen. Az ember mennyire birka tud lenni. S már évek óta innen-onnan hallani a fentiek fontosságáról. Olvastam is már a témáról. Pár éve, mikor nagyon gödörben voltunk, hónapokig nagyon pontosan nyomon követtük a szimpla költekezéseinket, s megdöbbentő volt. S soraid hatására valószínűleg újra követni fogom a kiadásokat. Kíváncsian várom a 2. leckét…
  Üdv: Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>