A pénzügyi képzések egy részén divat a pénz „bevonzásáról” beszélni. Ez az ezoterikus fogalom azt takarja, hogy ha a „megfelelő rezgéseket” bocsájtod ki az univerzumba, akkor az univerzum „viszonozni” fogja ezeket. Én a „bevonzásnak” nem ezzel a jelentésével fogok foglalkozni ebben a leckében, mert coachként fontosabbnak találom, hogy először a pénzzel való napi viselkedéseddel és érzelmeiddel legyél tisztában. Majd ha a szokásaid szintjén teljesen rendben leszel, akkor lehet nyomatni az univerzum témát is…

A pénzügyi intelligenciának számos meghatározása létezik. Ahány szerző, annyi értelmezés,
ám mindegyik definícióban közös, hogy egy aránylag jól körülírható módon kell bánnunk a pénzzel. Bár a pénzkezelési képesség életkorunk, élethelyzetünk és vércukorszintünk függvényében változik, mégis jól elkülöníthető két extrém végpont, ahogyan bánhatunk pénzünkkel. Ez a két végpont a szegény és a gazdag viselkedésmód (vagy idegen szóval mentalitás). Fontos megértened, hogy ezek a szavak nem az illető által birtokolt pénzvagyon nagyságára, hanem a pénzzel kapcsolatos szokásokra és napi döntésekre utalnak.

Szegények

A szegényekre (pontosabban: a szegény mentalitású emberekre) jellemző, hogy vonzzák a kiadásokat és az adósságot, és ezzel párhuzamosan taszítják a bevételeket. Így persze nem nehéz megérteni, hogyan maradnak szegények. Aránylag kevés vagy semmilyen rendszeres és stabil bevételük nincs, viszont nagyon sok a kiadásuk, így a mérleg mindig a kiadások felé billen. A keletkező űrt hitelekkel pótolják, amelyek törlesztése még több kiadást ró a vállukra, így beindul egy ördög kör:

A szegények pénzügyei

Gazdagok

A gazdagokra jellemző, hogy vonzzák a bevételeket, és taszítják az értelmetlen kiadásokat és az adósságot. Itt is van a bevételek és a kiadások között egy különbözet, amit a gazdag mentalitású emberek befektetnek. A jól megválasztott befektetés jövedelmeket teremt, vagyis még több lesz a bevételük, amit ugyancsak befektetéssé és jövedelemmé tudnak konvertálni, és így tovább.

A gazdagok pénzügyei

„A harmadik világ”

A harmadik világ jelen esetben nem egy eufemizmus a nyomorban élőkre, hanem a nyugati világban jól élő középosztályt jelenti. Ők tipikusan „se hús, se hal” pénzügyi szokásokkal bírnak: bevételi és pénzkiadási szokásaik hasonlók a szegények szokásaihoz – csak éppen aránylag sok és stabil bevételük van, ami veszélyes egyveleg. A középosztálybeliek a szegényekkel ellentétben képesek akár negyven évre is eladósítani magukat például egy szép lakás kedvéért.

A középosztály pénzügyei

Lényeges, hogy a szegény, gazdag és középosztálybeli kifejezések ebben a tanulmányban (és a többi írásomban) sem a megszokott pénzügyi vagy szociológiai értelemben szerepelnek!
Rengeteg olyan ember van, aki óriási készpénzforgalmat bonyolít, több bevételi forrása van,
de a fenti definíció értelmében szegénynek számít. Akinek több a kiadása, mint a bevétele,
akinek nincs befektetése, és aki szinte semmi tartalékkal nem rendelkezik, az szegény.
Egyes szakmákban (például orvosok, ügyvédek, élsportolók) ez a bevett életmód: sokat dolgoznak, sokat keresnek, ám nagylábon élnek, a bevételeiket felélik, és nincs befektetésük
– egyszóval anyagilag nem függetlenek. Ezért sose áltasd magad azzal, hogy majd akkor leszel gazdag, ha „sok pénzed lesz”. Bármennyit is keresel, már mától el tudod kezdeni a mérleged átfordítását és a pénzügyi önképzést. Ennek semmi köze ahhoz, hogy éppen mennyi pénz van (vagy nincs) a bankszámládon.

Netán magadra ismertél?

Ha te is olyan vagy, amint a legtöbb olvasóm, akkor most te is magadra ismertél. Valahol a szegény és a középosztálybeli mentalitás között lebegsz. Viszont most már azt is érted, hogy a szegénység-gazdagság témánál nem az a lényeg, hogy mennyi a bevételed, hanem hogy hány és milyen jellegű csatornán áramlik hozzád pénz, illetve hogy át tudod-e billenteni a mérleget a bevételek oldalára. Segítek: igen, át tudod billenteni! Lehet, hogy egy ideig szerényen kell élned, és nem jut a megszokott kényelmi kiadásokra, de mint a mondás szól: „Semmit nem adnak ingyen” – miért éppen az anyagi függetlenség lenne ez alól kivétel?!

Feladatok

Feladatok

  1. Írd le, hogy körülbelül (vagy ha tudod, pontosan) mennyi a havi bevételed.
  2. Írd le, hogy körülbelül (vagy ha tudod, pontosan) mennyi a havi kiadásod.
  3. Ha még nem tetted, töltsd ki a honlapról elérhető pénzügyi intelligencia kérdőívet, majd ha megkapod a válasz-linket, olvasd el, hogy mások mit tettek a pénzügyi fejlődésükét!

Hozzászólások

A három pénzügyi világ — 1 hozzászólás

  1. Elgondolkoztató volt a gondolat, hogy írjam a napi kiadásaimat. Korábban, egy válságos szakasznál már vezettem a kiadásokat, s megdöbbentő volt. Megteszem, írni fogom újra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>