Az adakozás nem új keletű gondolat: a vallásokban több ezer éves hagyományok írják elő, hogy a hívők adakozzanak az isteneknek és a rászorulóknak. Az adakozás azonban ateista kultúránkban sem elavult szokás, a pénzügyi intelligenciával rendelkező ember számára adakozni ugyanis erkölcsi kötelesség. Mi több: a jószívű adakozás a pénzügyi intelligencia egyik legerőteljesebb mutatója. Ahány pénzügyi szerzőt olvastam, mindenki azt tanítja, hogy ha pénzügyi intelligenciádat szeretnéd fejleszteni, a mindenkori nettó bevételeid 10%-át másoknak kell adnod. Ez elsőre talán fájdalmas ötletnek tűnik, pedig hidd el, az adakozás az a pénzügyi döntés, aminek csak pozitív hatásai vannak:

 • Az adakozással elismered, hogy a világban rengetegen vannak nálad sokkal rosszabb helyzetben, és téged mások jóléte is érdekel.
 • Az adakozás erősíti benned az érzést, hogy akkor is adhatsz, ha te meg vagy szorulva. Ettől máris gazdagabbnak fogod érezni magad.
 • Az adakozás azt üzeni a nem-anyagi világ felé, hogy képes vagy vigyázni a pénzre, sőt van hely nálad új pénzeknek is.
 • És végül, de nem utolsó sorban, adakozni hihetetlenül jó érzés. Amíg az ember nem adakozott, nem is tudja elképzelni, hogy milyen katartikus megnyomni az átutalás gombot. Hidd el, nem csak üres duma, hogy adni jobb, mint kapni. Adni ezerszer jobb!

Az adakozás nem egyenlő az 1% feletti rendelkezéssel!

Sokan összekeverik az adakozást az 1%-kal. Te ne tedd. Az éves személyi jövedelemadód 1%-a feletti rendelkezés állampolgári kötelesség. Ezzel olyan összeg felett rendelkezel, amelyből úgyse látnál egy fillért sem, vagyis ez nem adakozás, hanem adminisztratív tevékenység. A valódi adakozás erkölcsi és spirituális cselekedet: olyan összegről szól, amelyet valóban megvonsz magadtól.

Miért fontos adakozni?

Ez a gondolat talán meglep, de hidd el, az adakozás a gazdag gondolkodás egyik sarokköve. Aki nem adakozik, mert félti a pénzét, és előbb akar gazdag lenni, hogy majd utána adakozzon, rossz sorrendet követ. Éppen azért kell másoknak is adnod, mert neked sem jut annyi, amennyit szeretnél. Az adakozással hihetetlenül erős üzenetet küldesz önmagadnak és az „univerzumnak” – azt üzened, hogy te mind lélekben, mind anyagiakban nagylelkű és elengedő vagy.

Az adakozás ugyan ősi szokás, de a mai ember szinte teljesen elfelejtette. A fogyasztói világ ugyanis arra tanítja a modern embert, hogy minden vágyát és gyors késztetését azonnal kielégítse. Ez oda vezet, hogy nincs az a mennyiségű pénz, amit egy klasszikus középosztálybeli fogyasztó el ne tudna költeni. (Erre jó példa, hogy amikor valaki fizetésemelést kap, és pont úgy nem tud kijönni a pénzéből, mint annak előtte.) Így persze hogy nem jut pénz adakozásra, hiszen minden bevételünket állandóan feléljük.

Az adakozást gátló másik tényező a szintén mai gondolkodásra jellemző individualizmus: csak az a fontos, hogy én kiteljesedjek, hogy nekem minél jobb legyen. Az általános én-kultusz miatt sokan csak magukkal törődnek, se érdekük, se igényük, hogy akár a munkájukkal, akár a magánéleti tevékenységeikkel mások vagy ne adj’ isten a föld nevű bolygó hasznára legyenek. Az alábbi gondolatok és tanácsok segíthetnek az adakozás „művészetének” elsajátításában.

Mennyit és hogyan adakozz?

 • Havonta (vagy a jövedelmed rendszerezése szerinti időközökben, pl. megrendelésenként vagy negyedévente) adakozz, még olyankor is, ha amúgy megítélésed szerint nehéz anyagi helyzetben vagy.
 • Az adományod legalább a nettó összbevételed 10 százaléka legyen.
 • Mindig anonim módon, a háttérben maradva adakozz. (Ha banki átutalással adakozol – én például így szoktam –, a neved automatikusan megjelenik, ilyenkor nem tudsz teljesen anonim maradni.)
 • Átutaláskor mindig írd be a közlemény sorba, hogy „adomány”, különben a pénzügyes nem fogja érteni, hogy mi ez a pénz.
 • Az adományodért semmi viszonzást ne kérj és fogadj el: se köszönetet, se partnerprogramot, se promóciót.
 • A támogatott témában/szervezetben ne legyél érdekelt. (Érintett lehetsz, de az adományodból se közvetlen, se közvetett anyagi hasznod nem származhat.)

Kinek adakozz?
 

Ha még sosem adakoztál, talán gondot jelent, hogy egyáltalán kinek adakozz. Ehhez azt javaslom, készíts adakozási tervet a következő módon:

 • Gyűjts össze néhány témát, amiben érintett vagy, vagy ami közel áll a szívedhez.(A témák közé vegyél be Magyarországnál szegényebb országokat is. Itt lehetőleg olyan szervezetet támogass, amely valamit tesz a helyi közösségért: fair trade, ívóvíz-ellátás, oktatás, nők egészségét támogató projektek vezetése, stb.)
 • A témákhoz keress 12 közhasznú szervezetet. Ezek mindenképpen civil vagy egyházi szervezetek legyenek. Keresd meg a honlapjukat és a bankszámlaszámukat is, és minden adatot írj be egy táblázatba.

Ha ezzel megvagy, máris készen van a következő egy évre az adakozási terved. Ezen túl csak annyi dolgod lesz, hogy amikor a hó végén összesíted a bevételeidet, automatikusan átutald a bevételeid 10 százalékát a soron következő szervezetnek.

Egy tipp: használd ki a karácsonyt!

December környékén a középosztálybeli családok borzalmas összegeket herdálnak el „ajándék” nevű szemétre. E pénzkidobás helyett keress inkább egy rászoruló családot, vásárolj be számukra egyheti élelmet és a karácsonyi ünnepek alatt személyesen vidd el nekik! Ha nem ismersz ennyire szegény embereket, keress a helyi családsegítő szolgálaton keresztül. Ha vannak gyerekeid, őket is vidd erre az eseményre, de ők is tartsák be az alábbi szabályokat:

 • Az adományt mindig „egy ismeretlen jóakaró” nevében add át. Soha ne valld be, hogy tőled kapják. (Ez megszégyenítő hálálkodásra kényszeríti az adományozottakat.)
 • Mondd el a családnak, hogy az adomány küldője csak annyit kér, hogy ha úgy hozza az élet, ők is adjanak majd ilyen adományt másoknak, akik erre rászorulnak.
 • Az átadás a lehető legrövidebb legyen: ne maradjatok inni egyet, barátkozni vagy beszélgetni, mert azzal csak elnyújtjátok a támogatott család számára vélhetően zavarba ejtő pillanatokat.

Próbáld ki ezt a módszert, és meglátod, ez lesz a karácsonyod fénypontja.

Tipikus kifogás: „Nem szívesen adakozom, mert félek, hogy elsikkasztják.”

Mi magyar emberek nem a bizalmunkról vagyunk híresek, emiatt az adakozást sokan pénzkidobásnak tekintik, mert feltételezik, hogy az adományokat úgyis „lenyúlják”. Természetesen megesik, hogy az adományt egy szervezet vezetői vagy dolgozói elsinkófálják. Mint ahogy A gazdagság útján című könyvem ötödik fejezetében írtam, a korrupció óriási pénzeket emészt fel – és persze nem csak az állami szektorban. Ettől a bajtól a karitatív szféra sem mentes. Íme az egyik interjúalanyom története:

Egy ismerősöm egy segélyszervezetnél dolgozik, ő mesélt nekem ezekről az ügyekről. Ő azt tanácsolta, hogy ha valaki adományozni akar, személyesen menjen, és adja át a rászorultnak vagy hajléktalannak, határon túli nyomortelepen élőnek, stb. Abban ugyanis biztos lehet, hogy az az adomány megérkezik.
…..A szegényebb országokban ugyanis az adományok javát egyszerűen lenyúlják. Amikor a szeretetszolgálatoknál a kamionokról ledobálják az adományokat, a javát az kapja, aki közelebb van és aki az erősebb. A szervezett bűnözés is bekapcsolódik, a helyi kiskirályok sokszor a maguk javára fordítják ezeket az akciókat. „Védelmet” biztosítanak a szeretetszolgálatnak (amit természetesen senkitől sem kell megvédeni), ezért cserébe viszont elvárják a helyet a húsos fazék mellett. Az is előfordul, hogy ezért pénzt kérnek. Ezek az emberek kiválóan élnek mások nyomorából. Abból gazdagodnak meg, amit a szeretetszolgálattól és a rászorultaktól elvesznek.
…..Azután van az az abszolút rossz eset, amikor egy szeretetszolgálat maga is a velejéig romlott. Van az a szint, ahol a munkatársaké lesz a jó minőségű farmernadrág, és van, amikor az Egyesült Államokban levő konferenciára hatan utaznak: ketten képviselik a szervezetet, a többi meg családtag. A két embernek sincs már köze ahhoz a miliőhöz, amit a szeretetszolgálat közvetít, hanem egyszerűen csak arról van szó, hogy „utazzunk Amerikába, és érezzük jól magunkat”.
…..Van, ahol már minden mindennel összefonódik, és egyes cégek csak azért adakoznak, hogy az adójukból leírhassák az adományt, image-t építhessenek. Az adomány azonban különböző csatornákon visszavándorol a zsebükbe.
…..Szóval ennyit a segélyszervezetekről. Nem szabad segélyszervezeten keresztül adakozni, mert az ilyen pénzeket minimális százalékban használják a jó célra. Nem véletlen, hogy Magyarországon – egyedül ebben a régióban, azt hiszem – nem működnek az adományos ruhaboltok sem. (A használt ruhát vagy ezt-azt-amazt adományként befogadják, és az értékesítéséből a szegényeknek adnak támogatást.) Ez a rendszer Magyarországon  három hónap alatt megbukott, holott a világ minden tájáról érkeztek adományok társszervezeteken, illetve civil összefonódásokon keresztül.

Az efféle visszaéléseket az alábbi fogásokkal előzheted meg:

 • Személyesen a rászorulóknak adod át az adományt.
 • Tárgyi/természetbeni adományt adsz. Ehhez kérdezd meg a szóban forgó szervezetet, hogy milyen tárgyi adományra van szükségük, és vedd meg, vagy szerezd be számukra. Egy öregek otthonának adott ágynemű vagy fél raklapnyi inkontinencia-betét vélhetőleg a megfelelő felhasználóhoz fog kerülni.
 • Olyan szervezetnek adakozz, amelyet ismersz. Itt jó támpont, ha már te vagy egy közeli ismerősöd járt ott, netán dolgozott ott önkéntesként vagy munkatársként. Erről érdemes a barátokat és családtagokat körbekérdezni, sok embernek van valamilyen kapcsolata  a civil szférával.
 • Olyan szervezetnek adakozz, ahol már „ügyfélként” jártál: egy állatmenhelynek, ahova vittél be talált kutyát vagy cicát, egy segélyvonalnak, akit te vagy egy ismerősöd felhívtatok, stb.

Ha tényleg nincs pénzed adakozni
 

Bármennyire is szeretnél adakozni, megeshet, hogy olyan élethelyzetben vagy, amikor egyszerűen nem teheted meg, hogy a bevételeid 10 százalékáról lemondj. Ilyen például, ha nőként egyedül neveled a kisgyerekedet és GYES-en vagy. Ez esetben az alábbi ötletek közül válogass:

 • Adakozz időt: jelentkezz önkéntesmunkára egy civil szervezethez.
 • Törődj a „közössel”. Például takarítsd fel az egész házban a lépcsőházat, ne csak azt a részt, ahol te laksz, vagy az utcán/erdőben szedd fel mások után a szemetet.
 • Adakozz tudást. Ha értesz valami olyasmihez, ami másoknak hasznos lehet, ajánlkozz, hogy előadást vagy klubot tartasz belőle.
 • Adakozz használt ruhát és más otthoni tárgyakat. Egy átlag nyugati életmódot folytató ember lakása telis-tele van olyan nem használt kacatokkal (általában a tulajdonos cuccnak hívja ezeket), amelyekre igazából nincs is szüksége, de mások nagy örömmel fogadnák. Évente selejtezz a lakásodban, és a nem használt ruhákat, könyveket, egyéb kacatokat vidd el egy olyan szervezetnek, akik szétosztják azokat a rászorulók között.
 • Adakozz a testedből. Egy vérátömlesztés vagy időben megkapott szerv szó szerint életmentő adomány lehet:

Tíz éve egy angol nyelviskolába jártam, és ott az egyik csoporttársam mondta, hogy megy vért adni, és kérdezte, hogy nem megyek-e vele. Én addig nem is foglalkoztam a gondolattal, de akkor mondtam, hogy persze. Azóta minden egyes alkalmat megragadok, amikor lehet vért adni. Ez mára odáig fajult, hogy többször is „túlcsapoltattam” magam. Elvileg háromhavonta lehet menni, de ahogy lejár a három hónap, én már megyek. Már volt, hogy nem volt elég hemoglobinom, és el is tiltottak egy időre. Ha fejlődő országba utazik az ember, egy darabig nem adhat vért, és én sokat utazom, de amint lejár az idő, rögtön megyek.
…..Gondolkodtam mostanában csontvelő-donorságon is, mert egy ismerősöm ismerőse leukémiás, és a Facebookon kérte, hogy segítsünk, menjünk vért adni és akkor lehetünk csontvelő-donorok annak a lánynak, akinek már csak pár hónapja van, ha nem találnak neki megfelelő donort.
…..Nekem a véradás sokat jelent. Azt jelenti, hogy segítek embereken. Lelkiismeret-furdalásom lenne, ha nem csinálnám. Úgy gondolom, hogy ha nekem van elég vérem, és nem hiányzik, sőt, a testem újra tudja termelni, akkor miért ne segítsek, miért ne adjak belőle másnak?

 • Halálod után is adakozhatsz. A szervadakozás az újrahasznosítás egyik legmagasabb spirituális foka. Ilyenkor lemondasz a földi pályafutásod során használt testről, és beleegyezésedet adod, hogy a felhasználható szerveidet mások is megkaphassák. (Még egy ok arra, hogy vigyázz a testedre – meglehet, hogy nem csak téged kell kiszolgálnia…) A hatályos magyar a jogszabályok szerint aki nem rendelkezik akképpen, hogy halála esetén nem használhatják fel a szerveit transzplantációs célra, az automatikusan beleegyezik, hogy donorként bármilyen szervét felhasználhassák.

Pontosan minek a 10%-át kell eladakoznom?

Ha követed a könyvemben leírt tanácsokat, előbb-utóbb el fog jönni az a pillanat, amikor százezrek, majd milliók mennek át a kezeden. (Ezt itt nem reklámduma, hanem egy tény: aki elkezdi a pénzügyi intelligenciáját fejleszteni, annak néhány éven belül magasabb szintű pénzügyei lesznek.) Ilyenkor okosan kell döntened az adakozás mennyiségéről.

Ökölszabályként indulj ki abból, hogy ne a vagyonod, hanem a bevételeid után adakozz. Ha például eladod a lakásodat, hogy pénzügyileg intelligensebb megoldást találj a lakhatásodra, akkor ne a kapott vételár 10 százalékát adakozd el, hiszen az a pénz a vagyonod, és nem bevétel. Ha a vételárat befekteted, és abból nyereségre teszel szert, az adott hozam 10 százaléka legyen az adomány.

Természetesen adakozhatsz a vagyonod után is. Ezzel csak az a gond, hogy a legtöbb középosztálybeli embernek a lakása a legnagyobb vagyontárgya, ám nincs annyi készpénze, hogy ennek a 10 százalékát bárkinek is odaadja. (Bár mint a könyvemben kifejtettem, a lakás nem vagyontárgy, hiszen a legtöbb középosztálybeli család lakása a bank tulajdona.) Ha viszont már nagyon jól megy a szekered, simán lehet olyan készpénzforgalmad, hogy az sem okoz gondot, ha a vagyonod értékének a 10 százalékát kell adományként kiadnod. A könyvemben is említett Gates–Buffett Giving Pledge nevű megállapodás szerint Warren Buffett, Bill Gates és Mark Zuckerberg azt ígérte, hogy legalább a vagyonuk felét jótékony célokra adományozzák. Itt bizony már dollármilliárdokról van szó. Lehet csatlakozni…

Feladatok

Feladatok

 1. Készítsd el a következő 12 hónapra szóló adományozási tervedet. Amikor adakozol, írd a szervezet neve mellé, hogy milyen összeget utaltál el számukra.
 2. Minden hónap végén elemzed a kiadásaid táblázatát. Nézd meg, hogy hol tudnál spórolni ahhoz, hogy felszabaduljon az adakozásra fordítható 10 százalék.

Hozzászólások

Adakozás gazdag módra — 2 hozzászólás

 1. Kedves Judit!
  Nagyon tetszett az adakozásról szóló cikked, csak két gondolattal szeretném kiegészíteni.
  A zsidó és keresztény kultúrában különbség van a tized, adakozás és az adomány között. Mindegyiknek más a célja, és a működése.
  A másik gondolatom, hogy az adakozást nem a cég bevételéből kell/illik fizetni, hanem abból a pénzből, amit kiveszünk a cégből a személyes kiadásainkra.
  (Sajnos sok vállalkozó nem elkülönítetten kezeli a vállalkozása és a magán pénzét, így a jószándék mellett is tévutakra kerülhet az adakozást illetően.)
  Köszönöm, és sok sikert kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>