Coachként rendszeresen találkozom olyan emberekkel, akik felismerik, hogy valamit meg kellene változtatniuk az életükben, de rögtön meghátrálnak, és pénzhiányra hivatkozva feladják az egészet. Íme néhány példa, amelyet a közelmúltban hallottam ügyfeleimtől:

Ez a könyv túl drága nekem. (egy magánember a 2950 forintos könyvemről)

Nincs pénzem elmenni erre a workshopra, mert semmi megtakarításom sincs, amiből kifizethetném. (egy magánember egy 10 000 forintos programról, ahol megtanulhatta volna, hogyan kell megtakarítani)

Nem tudok elmenni erre a tanfolyamra, rosszul megy az üzlet. (egy vállalkozó egy 80 000 forintos marketing-tanfolyamról, ahol megtudhatta volna, mivel hozhatna be nagyságrendekkel több ügyfelet)

Ez nyilvánvalóan egy visszás helyzet, mert ilyenkor épp arra nem tud költeni az illető, ami segíthetne neki kimozdulni a holtpontról. Ám a helyzet az, hogy aki nem szán pénzt a fejlődésére, az saját maga alatt vágja a fát. Lehet, hogy te is úgy érzed, egyszerűen nincs pénzed egy termékre, ami hasznodra válna, de akkor sem ragadhatsz meg ebben a dilemmában, mert örökre így maradsz. Ha ilyen helyzetben vagy, rajtad is segíthet, ha megérted a reaktív/proaktív emberek közötti különbségeket – és felismered és átalakítod a saját reaktív szokásaidat.

Pénzügyekről reaktívan

A reaktívan gondolkodó ember tipikusan az akadályokat nézi. Figyelmét a leginkább ez ragadja meg: „Nézzük csak: miért nem tudom én ezt megtenni?” A vélt vagy valós akadályokból, nehézségekből azonnal kifogásokat gyárt. Súlyosabb esetben az évek során gyártott kifogások hitrendszerré (világképpé) állnak össze, és szervesen beépülnek a személy életszemléletébe, önképébe. A reaktívan élő emberek az alábbi kifogásokkal szokták eltolni maguktól személyes fejlődés felelősségét:

Nincs rá pénzem.
Nincs rá időm.
Nincs hozzá türelmem.
Én már túl öreg vagyok ehhez.
Ilyen kövéren úgyse menne.
Ebben a nők nem jók.
Vidéken a dolgok máshogyan működnek.

Ugye ismerős – vagy soroljam még? Ha te is szoktál ilyesmiket gondolni vagy mondani, ez a lecke nagyon is hasznos lehet számodra!

Pénzügyekről proaktívan

A proaktívan gondolkodó ember a céljait figyeli. Pontosan tudja, hogy mit akar elérni. Sőt: eleinte csakis a céljaival foglalkozik, azt pedig ideiglenesen figyelmen kívül hagyja, hogy hogyan, milyen módon fog odajutni.

Az önfejlődésben is pontos tervei vannak. Kikutatja, hogy mi érdekli, mire van szüksége ahhoz, hogy jobb (sőt: kiemelkedően jó) lehessen. Utánajár, belemélyed a témába, és több különféle lehetőséget is megismer, ahol a kívánt irányba fejlesztheti önmagát. Rendszeresen igénybe veszi az önfejlesztés összes csatornáját:

 • könyveket vásárol, tölt le és kér kölcsön
 • hangoskönyveket hallgat
 • ingyenes és fizetős előadásokon vesz részt
 • tréningekre, képzésekre, továbbképzésekre jár
 • workshopokra megy
 • infotermékeket tölt le vagy fizet elő
 • internetes webináriumokon vesz részt
 • karrier-tanácsadást vesz igénybe
 • felkeres egy coachot, jó pszichológust, kineziológust, stb.

Miután megvan a célja, csak ekkor szenteli figyelmét annak, hogy hogyan érheti el. Így nem a körülmények fogják meghatározni, hogy mit szeretne, hanem maga alakítja a körülményeket a saját elképzeléseihez. Ennek csak egy része a szükséges pénz megteremtése – még akkor is, ha elvileg nincs.

Ha már te is tudod, hogy mit szeretnél tenni a fejlődésed érdekében, de úgy érzed, ezt anyagilag nem engedheted meg magadnak, az alábbi tippek pénzszűkében is segítségedre lehetnek. Az alábbi kis lista természetesen csak ízelítőt ad a proaktív, pénzpótló módszerekből. A proaktivitás lényege ugyanis éppen az, hogy végtelen. Ha proaktívan akarsz a fejlődésed ügynökévé válni, a legfontosabb, hogy megtanuld feltalálni magad.

1. Hozz össze egy bartert

A barter angol szó, magyarul a legjobban a szolgáltatáscsere kifejezés írja le. A pénz feltalálása előtt ez volt a legelterjedtebb módszer az áruk és szolgáltatások csereberéjére. A dolog úgy működik, hogy te azt adod a másiknak, amiben te jó vagy, ő pedig cserébe neked a saját áruját vagy szolgáltatását adja. Ehhez kell egy olyan személyt/céget találnod, aki az általad kívánt szolgáltatást nyújtja, és meg kell beszélned vele, hogy mit szeretnél cserélni mire. A barter elszámolása történhet piaci áron (pl. mindenki 50 000 forint értéket ad át a másiknak) vagy időben (pl. mindenki 5 órát dolgozik a másiknak). Ha érdekel néhány olyan közösség, ahol barterezni tudsz másokkal, nézd meg például ezeket a honlapokat: www.hungaropiac.hu.

2. Keress ingyenes anyagokat

Mind inkább igaz, hogy hódít az ingyenesség elve: sokan előbb adnak neked a tudásukból, mint hogy pénzt kérnének tőled. (Erről érdekes olvasnivaló Chris Anderson: Ingyen! A radikális árképzés jövője című könyve.) Az internettel még inkább elterjedt az ingyenes tartalomszolgáltatás olyan témákban, amelyekért korábban klasszikusan fizetni kellett. Ha kinéztél magadnak egy tanfolyamot, de nem tudod megoldani a részvételt, keress tovább! Számos ingyenes lehetőséget fogsz találni, ahol hasonló tartalmakat kaphatsz meg egy online tanfolyam vagy hírlevél-sorozat formájában.

3. Csináld meg saját erőből

Sok készség tökéletesen (bár lassabban) elsajátítható a valós életben próba-szerencse alapon. Egyszerűen csak kezdd el csinálni, és tanulj a hibáidból. Én például így tanultam honlapot készíteni: az első még hosszú hetekig tartott, ma viszont már egy-két óra alatt összedobok egy honlapot a nulláról, ráadásul sokkal jobb minőségben, mint amint annó hetekig szerkesztgettem. Akinek nincs pénze mesterekre, maga is megtanulhatja lerakni a laminált parkettát, felragasztani a csempét, stb. A tanulásodban támaszkodj a fent említett ingyenes anyagokra, keress oktatóvideókat a YouTube-on, és regisztrálj a témával foglalkozó fórumokban.

4. Kérj segítséget a barátaidtól

A kapcsolati háló minden ember életében a legnagyobb érték, amely az egészséggel és boldogsággal vetekszik. Gondolj bele, hogy a globális kapcsolati háló rendszerei milyen komoly piaci értéket képviselnek (pl. Facebook). Ha nincs hol laknod, ha nincs pénzed költöztetőkre vagy bármi másra, ha működő a baráti köröd, bármikor ki tudnak segíteni természetbeni segítséggel vagy kamatmentes kölcsönnel.

Ide tartozik a származási család is, de nem véletlenül említem őket csak másodikként. Bár erről nem illik beszélni, sokan kifejezetten diszfunkcionális családban nőttek fel, ahol nem divat egymást támogatni és segíteni. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy működő a származási családod, és anyagilag is számíthatsz rájuk, a szüleid vagy a testvéreid is ki tudnak segíteni egy átmeneti baráti kölcsönnel.

5. „Dobjátok össze!”

Valószínűleg számos olyan ember van körülötted, akinek hozzád hasonló az érdeklődési köre. Ott vannak kezdetnek mindjárt a barátaid, munkatársaid és az üzlettársaid. Ha négyen-öten összeálltok, a legdrágább tanfolyam is megfizethetővé válik, amint szétosztjátok az egy főre eső díjat annyi felé, ahányan vagytok. A tanfolyam alatt vagy után találkoztok, és te átadhatod a többieknek a tanultakat. Ez számos haszonnal jár:

 • Kisebb anyagi befektetéssel is részesedni tudtok egy aránylag drága szolgáltatásból.
 • A tanfolyam alatt jobban figyelsz és jegyzetelsz, mert tudod, hogy a hallottakat majd reprodukálnod kell.
 • A legjobb tanulás a tanítás: amikor a többieknek magyarázol, te is sok mindent megértesz majd, a kérdéseik pedig elmélyítik a megértésedet. (Ez nem ugyanaz, mint az „aki nem tudja, tanítja” jelenség. Te csak beszámolsz a többieknek a hallottakról, nem pedig a téma szakértőjeként villogsz előttük.)
 • A befektetett pénze miatt a csoport elvárja majd tőled és önmagától a közös haladást, ezért a beszámoló után könnyebben rá tudod venni őket, hogy alakítsatok egy tanulócsoportot. A barátokkal való közös rendszeres tanulás az egyik legmagasabb szintű barátkozási forma.

6. Kérj segítséget a munkahelyeden

Ha van munkahelyed, és az a munkahely jó is, a kollégáidra és a főnöködre csaknem biztosan igaz, hogy támogatják a fejlődésedet. Egy érzékeny és igényes munkahely akár a továbbképzésük fizetésével vagy hivatalos vagy félhivatalos munkahelyi kölcsönnel is segíteni szokta az alkalmazottakat. Szintén jó ötlet lehet a kiadások rugalmas átcsoportosítása: ha van Cafeteria-rendszer, kérheted például, hogy ne üdülési csekkben kapd meg, hanem étkezési jegyekben. Amit így az élelmiszerekre költött kiadásokon megspórolsz, abból félretéve jelentős tartalékot képezhetsz. A kollegák informális módon is segíthetnek anyagi gondjaidban – egy jó munkahelyen mindez nem szokatlan, hiszen alapvetően bizalmi a légkör, és az embereket érdekli, hogy mi van a többiekkel.

7. Szerezz be más hasonló használati/élvezeti értékű árut vagy szolgáltatást

Ennek a módszernek tipikus példája a régóta vágyott autó, amit nem azonnal, hanem három év múlva, autószalonból „használtan” veszel meg – ekkorra ugyanis nagyságrendekkel olcsóbban fogsz hozzájutni. Ezzel a megoldással nem a vétel tárgyát módosítottad, hanem a beszerzés idejét és körülményeit. Ha olyan anyagi helyzetben vagy, hogy gondot jelent egy könyv megvétele, iratkozz be egy könyvtárba, és ha nincs meg nekik, javasold, hogy szerezzék be. Vagy keress az Interneten lehetőségeket a legális beleolvasásra vagy letöltésre.

A másik lehetőség, hogy nem pontosan azt veszed meg, amit eredetileg találtál, hanem tovább kutatsz, és egy másik hasonló, ám olcsóbb termék/szolgáltatás mellett döntesz.

+ 1. Alkudozz

Számos szolgáltatás nem fix díjas – még ha annak hirdetik is. Elkötelezett pszichológusok például gyakran használnak ún. csúszóskálát a díjaik megállapításakor. Ilyenkor az első találkozón megkérdezik tőled, hogy mennyit keresel, és ahhoz mérik az óradíjat. Ha azonban proaktívan állsz a kérdéshez, nem arra vársz, hogy ezt a lehetőséged mások felajánlják-e neked, hanem magad javaslod az árakról való egyezkedést. Sok cég elég rugalmasan áll az árak kérdéséhez – még ha ezt nem is veri nagydobra. Szintén ide tartozik a részletfizetés kérése. Ilyenkor nem az összegben, hanem a fizetés ütemezésében kérsz rugalmasságot.

Véleményem szerint a kulturált és asszertív (önérvényesítő) alkufolyamat mindenkinek bele kell, hogy férjen a világképébe – még ha nem is ad neked a végén valóban engedményt. Tény és való, hogy a magyar kultúrában (az ingatlan adás-vételtől eltekintve) szinte tabu az alkudozás — más országokban viszont akkor néznek rád furcsán, ha meg sem próbálod. Ha gondod van ezzel, még fontosabb, hogy gyakorold! Az alkudozás nem más, mint az „el tudom kérni az áramat” képesség egyik része: enélkül aligha létezik proaktivitás és magas szintű pénzügyi intelligencia.

 Feladatok

Feladatok

 1.  Írd össze, hogy a következő egy évben milyen témákban kellene fejlődnöd a szakmádban vagy a magánéletedben.
 2. Válassz egy témát, és keress legalább három fizetős terméket vagy szolgáltatást, amely vélhetőleg közelebb vinne a célodhoz.
 3. Vedd sorra a fenti 7 + 1 pontot, és írd össze, melyiket hogyan tudnád alkalmazni ebben.
 4. Mindhárom tippet valósítsd is meg!

Hozzászólások

„Nekem erre nincs pénzem” — 1 hozzászólás

 1. Egy 300 ezer forintos tanfolyamra akartam elmenni. A tanfolyamon a kezembe adtak volna egy pénztermelő rendszert. Nem akartam kifizetni ennyi pénzt “látatlanban”, ezért azt ajánlottam, hogy adok tőkét és a rendszerük által kitermelt pénzből fizetem meg a tanfolyam árát. Nemet mondtak, mert még ilyen esetük nem volt. Köztes megoldást sem ajánlottak. Az alkudozás nem jött be:(
  Keresek másik lehetőséget:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>