Ebben a rövid tesztben öt perc alatt felmérheted, milyen szinten tart ma a pénzügyi intelligenciád. A kérdések főként a három legfontosabb befektetési terület köré csoportosulnak: ingatlanok, vállalkozás és tőzsdei kereskedés, néhány kérdés pedig a magánéleti pénzügyi képességedet méri fel.

Nos tehát, lássuk a medvét!

Milyen a pénzügyi intelligenciád?

 

Adj magadnak 1 pontot, ha az alábbi állítások igazak rád:

 1. Forintra pontosan tudod, és 5 percen belül meg tudod mondani, hogy a lakhatásod mennyibe kerül.
 2. Nemcsak olyan ingatlant tulajdonolsz, amiben te magad laksz. Volt vagy van kiadott vagy felújítva eladott ingatlanod is.
 3. Most rögtön le tudsz írni legalább öt tételt, ami egy ingatlan-beruházásnál elkerülhetetlen kiadást jelent. (A különféle mesterek bére és a felújításhoz használt mindenféle anyagok közösen egy tételnek számítanak!)
 4. Most rögtön le tudsz írni legalább öt tételt, ami egy vállalkozásban elkerülhetetlen kiadást jelent.
 5. Valaha voltál tag vagy tulajdonos egy olyan vállalkozásban, amely profittal zárta az évet.
 6. Tudod, mi a különbség a profit és a bevétel között. Ha van vállalkozásod, mindkettőről naprakész kimutatásod van, amelyet 5 percen belül be tudsz mutatni.
 7. Képes vagy elemezni és öt percen át bemutatni egy tetszőleges árfolyamgrafikont, amit eléd tesznek.
 8. Fel tudsz sorolni legalább öt tételt, ami egy tőzsdei tranzakciónál elkerülhetetlen kiadást jelent.
 9. Volt már olyan tőzsdei kereskedésed, amit te kötöttél valós időben, és amiből pluszban jöttél ki.
 10. Forintra meg tudod mondani 5 percen belül, hogy az elmúlt évben mennyi adót fizettél.
 11. Van valamiféle befektetésből származó jövedelmed. Vagy: Tudod, hogy idős korodban miből fogsz megélni. (Az állami nyugdíjtervre nem jár pont!)
 12. Személyesen ismersz legalább egy embert, aki a törvényes és leadózott befektetéseiből él (pl. tőzsde, vállalkozás, ingatlan, banki kamatok, stb.).

 

Add össze a pontjaidat, és olvasd el a rád vonatkozó értékelést!

Értékelés

 

2 pont alatt: Hajjaj… Erre nem tudok mit mondani, mint amit állítólag Lenin mondott: „Tanulni, tanulni, tanulni!”  Egy éven belül térj vissza ehhez a teszthez, és újra töltsd ki. (Csak hogy biztassalak, 2007-ben még én is 0 pontot kaptam volna…) Kezdd azzal, hogy megnézed a Pénzügyi Gyorstalpaló videókat.

3 és 5 pont alatt: Hallottál és tanultál egy-két dolgot, de valószínűleg a mindennapokban sok anyagi problémád van, és egyáltalán nem érzed biztosnak a jövődet. Pénzügyi intelligenciádat tekintve még Csipkerózsika-álmodat alszod. Ha rám hallgatsz, még ma megrendelsz két pénzügyi önfejlesztő könyvet, és a következő négy hétben elmész két gyorstalpaló előadásra vagy oktatásra. Neked a Mindennapi Pénzügyi Intelligencia anyag való, hogy letedd az alapokat.

6 és 9 pont között: Nem most jöttél le a falvédőről. Már sok mindent tudsz, de valószínűleg rendszerezned kell a tudásodat, és nagyobb önfegyelemmel kell rávenned magad a kitartó cselekvésre. Neked komoly előnyt jelentene egy alaposabb tréning vagy tanfolyamsorozat, ahol több alkalom alatt felfrissítheted a tudásod, és ahol tudsz másokkal is ismerkedni. Ajánlom figyelmedbe a Pénzügyi Rendrakó programomat, amivel sebességbe teheted magad.

10-11 pont: Jó eséllyel olyasvalaki vagy, akit egy tanfolyamon látva „menőmanónak” neveznék magamban – de csak akkor, ha a 11-es kérdésre is igennel válaszoltál! Ha nem, akkor te is a „szakértő laikus” kategória vagy: tanulni és dolgozni jól tudsz, de még nem tudtad kiépíteni azt a rendszert, amely az aktív munkád nélkül is bevételekhez juttat. Neked óriási löketet adna, ha csatlakoznál egy mesterelme csoporthoz, vagy szerveznél egyet magad köré. Ha már a többi anyagomat ismered, nézd meg a GazdagságKód programomat, ami kifejezetten haladóknak készült.

12 pont: Keress meg, és meghívlak és teára! Komolyan mondom, ez nem egy gag.


Hozzászólások

Pénzügyi intelligencia teszt — 4 hozzászólás

 1. Lett volna olyan kérdés, ahol konkrétan fél pontot tudtam volna adni magamnak, amivel együtt is a második kategóriában találtam volna magam, mint most. Éppen ezért számomra kőbe vésett feladat,hogy mindenképpen elmenjek a pénzügyi előadásokra a hatékonyabb előrelépés érdekében.

 2. Kedves Balázs, nagyon egyet értek az önellátó gazda kapcsán. Két dolgot tennék ehhez hozzá: az én célcsoportom városi lakosok, akiknek nincs lehetőségük gazdálkodni. A másik, hogy a parasztgazdának is eljön az, amikor már túl öreg a fizikai munkához, és akkor szüksége lesz egy működő nyugdíjtervre (az nem terv, hogy majd a gyerekek eltartanak). Ehhez megtakarítás és a napi bölcsességen túli pénzügyi készségekre van szükség. De az biztos, hogy a valódi függetlenség az, ha az ember önellátó, és a természet szerves részeként él.

 3. Szép napot!

  A pénzügyi intelligencia szerintem, sokkal bővebb tágabb fogalom, mint amit a kérdések sugallnak.
  Minden további nélkül eltudom képzelni, hogy egy pl. parasztgazda, sokkal józanabb és komolyabb pénzügyi intelligenciával rendelkezik, mint aki erre a 12 kérdésre megkapja a pontját. A gazdagság nem mutatója a pénzügyi intelligenciának, csak lehetőség szerintem.

  Üdvözlettel Csoma Balázs pénzügyi intelligenciáján fejleszteni akaró ff ember:)))

 4. Hát ez nagyon jó teszt volt körülbelül a Te 2007 es eredményedet értem el. 🙂 erre mondom azt a remény hal meg utoljára előtte csak én. Sok sikert a munkádhoz én pedig neki állok tanulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>