Herman Judit vagyok, (többek között) tréner, előadó és life coach (életvezetési tanácsadó). A pénzügyi intelligencia témájával 2009 nyarán magánemberként kezdtem foglalkozni. Tudatos emberként nem szeretek „nyaralni”, idegesít a semmittevés, ezért néhány angol nyelvű könyvet is vittem magammal, amelyek címében szerepeltek a financial independence és a passive income kifejezések. Néhány nap alatt egy új világ tárult fel előttem. Miközben feküdtem a napon, és hangoskönyveket hallgattam, megértettem, hogy óriási feladattal kerültem szembe: az anyagi függetlenségem megteremtésével. 36 éves voltam ekkor, több mint 10 évet töltöttem a munkaerőpiacon, de még sosem gondoltam, hogy az értelmes munkán túl a megkeresett pénzzel is lenne bármiféle feladatom. Megdöbbenten vettem tudomásul, hogy bár már sok éve eltartottam magam, szinte zéró pénzügyi intelligenciával rendelkeztem: nem tudtam jól bánni a keresetemmel, nem volt megtakarításom, és gyakorlatilag semmilyen nyugdíjtervem nem volt (az állami nyugdíjról már rég lemondtam, de mást nem tudtam kitalálni helyette).

Mint a legtöbben, először én is amerikai szerzők könyveit olvastam, majd lassan rátaláltam a magyar előadókra is. Előadásokra, tanfolyamokra kezdtem járni, és meglepetten állapítottam meg, hogy ezen a terülten nincs elég magyar szerző.

2011 elején megjelent első könyvem A magad útján címmel. Ebben a könyvben a proaktív munkateremtés módszereit tárgyaltam, ám már az írás közben éreztem, hogy itt nem lehet leállni. A munkáról ugyanis nem lehet a pénzügyek nélkül beszélni: az egyik a másik folytatása. 2012-ben jelent meg A gazdagság útján című könyvem, amelyben a saját felismeréseimet összegeztem a magyar viszonyok között, magyar példákkal.

Remélem, téged is az olvasóim és ügyfeleim között üdvözölhetlek, és hamarosan arról fogsz majd írni nekem, hogy elindultál az anyagi függetlenséged irányába. A magam nevében sok sikert kívánok neked mindehhez!

Herman Judit
pénzügyi intelligencia szakértő